Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri?

Sta pesin sok in špinača dovolj za zdravljenje slabokrvnosti? Strokovnjaki pravijo, da ne. Preveri, zakaj, in kaj pomaga.

Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2015

“Uživanje pesinega soka ne zadostuje pri zdravljenju slabokrvnosti,” pravi Mojca Blatnik, univ. dipl. inž. in vodja Službe bolniške prehrane in dietoterapije Kliničnega centra v Ljubljani.

Pesa sicer vsebuje veliko železa, vendar je njegova absorpcija zelo slaba.

Živila rastlinskega izvora, ki so bogat vir železa (borovnice, rdeče grozdje, rdeča pesa, slive, radič, regrat), in z železom obogatene žitne jedi, vsebujejo železo v za organizem težje dostopni obliki. Iz njih organizem absorbira le od 2 do 10 odstotkov železa, iz mesa pa od 10 do 30 odstotkov železa.

“Z ustreznim kombiniranjem, npr. istočasnim uživanjem živil, bogatih z vitaminom C, in mesa, absorpcijo železa izboljšamo. Predvsem pa je pri zdravljenju slabokrvnosti pomembna mešana prehrana,” svetuje Blatnikova.

Odlične nasvete, kako premagati slabokrvnost najdeš tukaj. Preberi pa tudi:

Simptomi, ki nas opozarjajo na anemijo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri