Našle smo recept za naaajbolj kjut njoke iz buče 🎃 (izvoli ga TUKAJ)

31. 10. 2023
Našle smo recept za naaajbolj kjut njoke iz buče 🎃 (izvoli ga TUKAJ) (foto: Posnetek zaslona/Facebook Twisted, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Posnetek zaslona/Facebook Twisted, Obdelava: Cosmo uredništvo

To bo tvoj novi najljubši jesenski recept, obljubimo! 😍

Jesen je s seboj prinesla eno naših najljubših zelenjavnih poslastic - bučo, ki jo lahko pripravljaš na tisoč in en način. Od preproste priloge pa vse do priljubljenega kavnega napitka 'Pumpkin spice latte' (mimogrede, tako ga lahko pripraviš kar sama doma), buča je za pripravo tako vsestranska, da zadovolji brbončice tudi najzahtevnejših -  tudi tistih, ki sicer ne marajo zelenjave na svojem jedilniku.

Danes s teboj delimo recept, ki ga zagotovo še nikoli nisi pripravljala, a ga boš od danes naprej nedvomno umestila v svojo knjižico receptov.

Poglej te njoke iz buče, ki se jim ne boš mogla upreti:

Sestavine

Za njoke:

  • 300 g kuhane buče
  • 100 g gladke moke
  • sol (po občutku)

Za omako:

  • 1 žlico (veganskega) masla
  • 1 žlico olivnega olja
  • 6-8 zdrobljenih kostanjev
  • 3 stroke česna, drobno sesekljane
  • 1 žličko posušenega žajblja
  • (veganski) parmezan
  • ščepec muškatnega oreščka
  • limonin sok (po občutku)

Postopek priprave njokov:

1. Segrej pečico na 200 stopinj. Bučo prereži na pol, jo olupi in jo peci obrnjeno navzgor, da se meso izsuši in se ne spari.

2. Po približno 30-45 minutah (ali ko je 'meso' zmehčano) ga vzemi iz pečice. Ko je 'meso' še vroče/toplo, ga izdolbi in ga dobro pretlači z vilicami.

3. Toplo bučo zmešaj s soljo in moko, najprej z manjšo količino, kot jo potrebuješ, saj je količina odvisna od tega, koliko vlage je v buči. Nežno mešaj, dokler ne dobiš čvrstega testa, ki se ne bo lepilo na roke. Testa ne gneti, saj bodo njoki postali žvečljivi.

4. Testo oblikuj v kroglo, nato pa ga razreži na 4 dele. Vsako četrtino zvij v podolgovato 'kačo'.

5. Nareži na srednje velike kose, nato pa vsakega od njih oblikuj v kroglico. Uporabi kos vrvice, da ustvariš učinek buče. V sredino zapiči majhno vejico rožmarina in jo pritisnite, da se 'usede'.

Njoki so pripravljeni na kuhanje, spodaj pa s teboj delimo še način, kako jih lahko pripraviš, da bodo še bolj dišali po jeseni.

Postopek priprave omake:

1. Zavri vodo z veliko soli. Medtem ko čakaš, da zavre, v ponvi na srednje nizki temperaturi segrej olje in maslo.

2. Dodaj sesekljan česen in kostanj ter ju na nizki temperaturi praži, dokler ne postaneta aromatična. Nato dodaj posušen žajbelj ter začini s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka.

3. Njoke kuhaj približno 30 sekund, jih odcedi (prihrani malo vode za kasneje), nato pa jih dodaj v omako in jih praži, dokler ne postanejo rahlo hrustljavi. Dodaj še zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki, in vse skupaj premešajte. Postrezite s parmezanom, stisnjeno limono in uživaj!

Ko boš danes rezljala bučo, nikar stran ne meči bučnih SEMEN (ker so zelo zdrava za tvoje telo)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol