Če si nora na njoke in prisegaš na okusno zdravo hrano, potem moraš preizkusiti tale njamiii recept za pesine njoke.
Recept nam je ob izidu svoje nove kuharske knjige Zdravo, Tereza! zaupala Tereza Poljanič in gre takole ...
Za pesto potrebujemo:
- pest sveže bazilike
- 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
- 1/3 skodelice popečenih bučnih semen
- sol in poper
- 1⁄2 skodelice olivnega olja
- 1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana
- 1 strok česna
- 2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa
Priprava: Vse sestavine v multipraktiku zblendate do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirate.
Za pesine njoke potrebujemo:
- 200 g rdeče pese
- 400 g krompirja
- 200 g pirine moke
- 1/2 čž soli
Priprava: Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.
Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.
Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.
Za veganski parmezan potrebujemo:
- 3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov
- 3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev
- 3/4 čž soli
- 1/4 čž česna v prahu
Priprava: V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.
Dober tek!
Še več zdravih in okusnih receptov pa v knjigi Zdravo, Tereza!