Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno)

30. 6. 2017
Recept: pesini njoki s pestom in vegi parmezanom (zdravo in okusno) (foto: Špela Sila)
Špela Sila

Če si nora na njoke in prisegaš na okusno zdravo hrano, potem moraš preizkusiti tale njamiii recept za pesine njoke.

Recept nam je ob izidu svoje nove kuharske knjige Zdravo, Tereza! zaupala Tereza Poljanič in gre takole ...

Za pesto potrebujemo:

  • pest sveže bazilike
  • 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
  • 1/3 skodelice popečenih bučnih semen 
  • sol in poper
  • 1⁄2 skodelice olivnega olja
  • 1/3 skodelice neaktiviranih kvasnih kosmičev ali parmezana
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa


Priprava: Vse sestavine v multipraktiku zblendate do gladkega. Pustite v hladilniku 15 minut in servirate.

Za pesine njoke potrebujemo:

  • 200 g rdeče pese
  • 400 g krompirja
  • 200 g pirine moke
  • 1/2 čž soli

Priprava: Pecite rdečo peso 60 minut na 200°C. Medtem v vodi kuhajte olupljen krompir do mehkega.

Pustite, da se pesa in krompir ohladita. V blenderju zmiksajte peso do gladkega. Pretlačite krompir in dodajte pire pese. Dodajte moko in z rokami gnetite dokler ne dobite mase. Na pomokani površini razvlajajte v dolge svaljke. Razrežite v njoke in oblikujte željene vzorce.

Zavrite vodo s soljo. Kuhajte njoke okoli 3 minute, dokler ne priplavajo na površje. Servirajte s pestom, popečenimi pinjolami in veganskim parmezanom ter okrasite z mikrozelenjem.

Za veganski parmezan potrebujemo:

  • 3/4 skodelice (90 g) indijskih oreščkov
  • 3 JŽ (9 g) neaktiviranih kvasnih kosmičev
  • 3/4 čž soli
  • 1/4 čž česna v prahu

Priprava: V multipraktiku zmiksajte vse sestavine.

Dober tek!

Še več zdravih in okusnih receptov pa v knjigi Zdravo, Tereza!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol