Tudi ti mastno ponev umivaš z vročo vodo? TO je razlog, zakaj tega ne bi smela početi

20. 10. 2023
Tudi ti mastno ponev umivaš z vročo vodo? TO je razlog, zakaj tega ne bi smela početi (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Izogni se tej veliki napaki! 😕

Umetnost kuhanja je lahko čudovita in včasih zelo neurejena zadeva, ki za seboj pušča mastne ponve in trdovratne madeže.

Čeprav je naš naravni instinkt morda poseganje po vroči vodi, da bi se lotili maščobe, se izkaže, da vroča voda ni vedno najboljša rešitev.

To so razlogi, zakaj bi se morala izogibati pomivanju mastne posode z vročo vodo in kaj lahko storiš namesto tega.

1. Trdovratni ostanki

Ko mastno ponev pomiješ z vročo vodo, pripraviš temelje, da se mastni ostanki oprimejo površine posode.

Vroča voda lahko na začetku stopi maščobe in olja, ko pa se ohladi, se te stopljene maščobe strdijo in tvorijo trdovraten, voskast sloj, ki ga je težko odstraniti.

To lahko privede do mastnega filma, ki se ga zdi skoraj nemogoče očistiti.

2. Razlika v temperaturi

Čistilna moč vode je povečana s temperaturno razliko med vodo in maščobo.

Hladna ali mlačna voda v tem primeru deluje veliko bolje kot topla voda.

Temperaturna razlika pomaga pri razgradnji maščob in olj, zaradi česar jih je lažje odstraniti.

3. Poškodba teflona

Uporaba vroče vode na teflonskih ponvah lahko močno poškoduje premaz proti prijemanju.

Ekstremna temperaturna sprememba lahko ogrozi celovitost premaza, zaradi česar je manj učinkovit in potencialno sprošča škodljive kemikalije.

Sčasoma lahko to privede do zmanjšanja lastnosti proti sprijemanju in povečanega tveganja, da bi se hrana prijela na ponev.

4. Izogibanje toplotnemu šoku

Toplotni šok je pojav, do katerega pride, ko nenadne temperaturne spremembe povzročijo hitro širjenje ali krčenje materialov.

Lahko povzroči zvijanje ali celo pokanje kuhinjske posode, zlasti pri prehodu z vroče kuhalne plošče na hladno vodno kopel.

Izogibanje vroči vodi lahko pomaga preprečiti toplotni šok in podaljša življenjsko dobo tvoje kuhinjske posode.

Najprimernejši pristop: hladna voda in potrpežljivost

Za učinkovito čiščenje mastnih posod je najbolje uporabiti hladno ali mlačno vodo.

Začni tako, da pustiš, da se ponev naravno ohladi.

Ko doseže prijetno temperaturo, s papirnato brisačo ali kuhinjsko krpo obriši odvečno maščobo in ostanke hrane.

Nato jo nežno zdrgni z neabrazivno gobo ali krtačo, po potrebi z blagim detergentom za pomivanje posode ali mešanico vode in sode bikarbone.

Ta metoda je hkrati učinkovita in nežna za tvojo posodo.

Preberi še: Bodi prva: Točno takšni pleteni puloverji bodo to sezono najbolj MODNI

Priporočamo tudi: O, vauu! 😍 Poglej, kakšno presenečenje je Luki Basiju pripravila njegova zaročenka (VIDEO)

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk