NE z drgnjenjem, PONEV boš najbolj učinkovito očistila na TAK NAČIN

3. 1. 2023
NE z drgnjenjem, PONEV boš najbolj učinkovito očistila na TAK NAČIN (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Ponev se z drgnjenjem veliko hitreje uniči, zato raje poskusi tale trik!

Potrebna je le sekunda, da se tvoja jajca, omaka ali druga hrana zapečejo.

Kakršna koli motnja ali neskladje v časovnem razporedu in že se lahko hrana sprime skupaj s ponvijo.

Medtem ko je hrana, ki si jo kuhala, uničena, tvoja ponev ni uničena, tudi če je oksidirana, počrnela, razbarvana ali prekrita s trdovratnimi zoglenelimi ostanki.

S pomočjo nekaj preprostih kuhinjskih sestavin pa bo tvoja ponev izgledala kot nova. Potrebovala boš sodo bikarbono, vodo, čistilno blazinico in strgalo, kot je lesena lopatica. 

Soda bikarbona je prava izbira za čiščenje zažganega lonca ali ponve, ker ima blage abrazivne lastnosti in njen bazični pH lahko pomaga nevtralizirati kislo zažgano hrano.

Lahko se kombinira tudi s kislino, kot je kis ali limonin sok, da ustvari reakcijo šumenja, ki pomaga zrahljati zažgano hrano in jo odstraniti s ponve.

Če imaš zažgano ponev z zažgano hrano, lahko čiščenje opraviš s sodo bikarbono in vodo.

  • Iz ponve odstrani čim več hrane in ostankov.
  • Naredi pasto iz 3 delov sode bikarbone in 1 dela vode. Naredi toliko, da prekriješ zažgan del ponve. Za polno dno lonca poskusi 1 skodelico sode bikarbone in 1/3 skodelice vode.
  • Pasto obilno nanesi na zažgano ponev. Biti mora dovolj gosta, da se v celoti prekrije.
  • Druga možnost je, da dno ponve pokriješ s tanko plastjo tople vode. Nato dodaj toliko sode bikarbone, da nastane pasta.
  • Mešanico pusti stati nekaj ur ali čez noč, nato dodaj še več sode bikarbone in zdrgni z najlonsko krtačo ali gobo za čiščenje.
  • Če ne želiš čakati, dodaj še ¼ - ½ skodelice vode, da razredčiš pasto, nato postavi ponev na štedilnik in pusti, da zavre. Hitro ga odstrani z ognja – ne želiš, da se ponovno zažge! Pusti, da se pekač ohladi in obriši ali zdrgni, da odstraniš ožgane koščke.

Na ta način lahko uporabiš sodo bikarbono tudi za redno pomivanje loncev in ponev ter preprečiš ožgane madeže ali zažgane ostanke.

Preberi še: Si vedela, da so VATIRANE PALČKE tako zelo uporabne tudi v KUHINJI? (Poglej, kako!)

Priporočamo tudi: Se ti na oknih nabira KONDENZ? Našle smo TRIK, kako to preprečiš (ne, ne gre za razvlažilec zraka)

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži