Teh 7 jedi NIKOLI ne bi smela pripravljati na teflonski ponvi (ker reees ni okej)

27. 7. 2023
Teh 7 jedi NIKOLI ne bi smela pripravljati na teflonski ponvi (ker reees ni okej) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Št. 6 te bo presenetila, saj nanjo zagotovo nisi pomislila!

Posode proti prijemanju naredijo natanko to, kar pove njihovo ime: omogočajo kuhanje, ne da bi se hrana prijela na površino, zahvaljujoč zaščitni prevleki, običajno iz politetrafluoroetilena (PTFE, bolj znan kot teflon), včasih pa tudi iz drugih materialov, kot je keramika.

Na splošno, ko uporabljaš veliko toplote, se zaščitni premaz uniči in nekatera živila reagirajo ali se kuhajo drugače na površinah proti prijemanju kot na drugih površinah.

Tako kot večina kuhinjskih pripomočkov, imajo tudi ponve proti prijemanju svoj namen: njihova prevleka zagotavlja, da se hrana ne prime na površino, a to tudi pomeni, da niso ravno idealne za določene recepte in kuharske tehnike.

Tu je osem stvari, ki jih nikoli ne smeš kuhati na ponvah s premazom proti prijemanju:

1. Zrezek (in drugo meso, ki ga želiš popeči)

Tehnično gledano bi lahko popekla zrezek ali kos mesa v ponvi proti prijemanju, vendar bi bilo to tako, kot da bi juho jedli z vilicami: to je napačno orodje za to nalogo.

Dobro pečen kos mesa zahteva visoke temperature, česar večina neoprijemljivih posod zaradi premaza ne zdrži, zato jih tudi ne pomivaj v pomivalnem stroju.

2. Zelenjava, ki jo želiš popeči

Številni recepti zahtevajo visoko temperaturo pri praženju zelenjave – če jo vržeš v vročo ponev, bo zelenjava na zunaj postala hrustljava.

Tako kot meso potrebuje zelenjava visoke temperature, da porjavi, kar je najbolje narediti na nerjavnem jeklu.

3. Paradižnikova omaka

Kisla živila, kot je paradižnik, lahko uničijo zaščitno plast vaše ponve proti prijemanju, zato je treba recepte, kot je paradižnikova omaka, pripraviti v drugi vrsti ponve.

Izogibaj se tudi hrani z agrumi ali vinom.

4. Vse, kar je pečeno v pečici

Čeprav lahko nekatere ponve s premazom proti prijemanju postaviš v pečico, če nimajo plastičnega ročaja, kar je idealno za jedi, kot so fritaje, imajo številne ponve s premazom proti prijemanju največjo temperaturo, običajno med 150 do 180°C.

5. Omake

Ena od stvari, zaradi katerih je omaka v ponvi ali omaka, ki jo običajno pripraviš po cvrtju mesa, okusna, so rjavi koščki, ki se prilepijo na dno ponve.

To se ne bo zgodilo na premazu proti prijemanju, zato omaki ne boš dala toliko okusa brez tistih karameliziranih koščkov, ki jih potrebuješ v mnogih jedeh.

6. Maslo

Tehnično lahko maslo porjaviš v ponvi proti prijemanju, vendar ne bo lahko.

Cvrtje na maslu je postopek segrevanja masla, tako da trdne snovi mleka začnejo dobivati ​​okus po oreščkih, kar daje maslu globlji okus.

Znaki, po katerih boš morala presoditi, v kateri fazi je maslo, so vizualni: videla boš, da se maslo obarva iz rumene v rjavo ali celo temno rjavo in mleko se bo zažgalo, večina ponv s premazom proti prijemanju pa ima temno sivo ali črno barvo. premazovanje.

Veliko lažje je maslo porjaveti v svetli ponvi, kot je na primer iz nerjavečega jekla.

7. Dušena hrana

Dušenje se začne tako, da se kos mesa, ki ni idealen, popeče v ponvi proti prijemanju, nato pa se mu doda tekočina, da se počasi skuha.

Namesto ponve proti prijemanju za ta postopek uporabi nekaj z visokimi stranicami, kot je nizozemska pečica.

Poleg tega, če želiš ogenj zmanjšati in odstraniti glazuro, potem ko je meso že skoraj pečeno, ne boš dobila toliko okusa od rjavih koščkov, ki se držijo dna v ponvi s prevleko proti prijemanju.

Za konec: Predhodno segrevanje ponve

Veliko receptov zahteva, da predhodno segreješ ponev; za mnoge kuharje to pomeni, da ponev postavijo na štedilnik in pustijo, da se segreje, preden dodajo maščobo, kot je maslo ali olje.

Predhodno segrevanje ponve proti prijemanju brez ničesar v ponvi lahko uniči premaz.

Preden pristavimo na štedilnik, da se segreje, poskrbimo, da je v ponvi malo olja ali masla.

Preberi še: Na tej sanjski lokaciji letos dopustuje Sanja Modrić (in reees moraš videti te fotke) 😍

Priporočamo tudi: Vsi se pritožujejo nad hrvaškimi cenami, Brač pa je turistom ponudil nekaj, čemur se ne morejo upreti

Novo na Metroplay: Razlike med Slovenijo in ZDA ter kako do sanjske službe? | Elvi Rwankuba