TRIK: Tako popolno skuhaš velikonočna jajčka (lupinica bo ostala cela, rumenjak pa čudovito rumen)

7. 4. 2023
TRIK: Tako popolno skuhaš velikonočna jajčka (lupinica bo ostala cela, rumenjak pa čudovito rumen) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Če boš upoštevala te nasvete, se boš izognila razpokani lupini in sivozelenim rumenjakom v notranjosti.

Barvanje jajčk za veliko noč je prijetno opravilo, toda kuhanje ga lahko pokvari.

Jajčka počijo in razpokajo.

Če so na zunaj videti popolna, okrašena s prečudovitimi barvami, lahko njihova notranjost razkrije grdo resnico: sivozelene rumenjake, ki jih nihče noče jesti.

Temu pa se lahko izogneš, če boš zvesto sledila tem sedmim korakom:

1. Jajca postavi v dovolj širok lonec, da jih lahko postaviš v eno plast.

2. Dodaj hladno vodo, da pokrije jajca za 1 cm.

3. Lonec postavi na močan ogenj in zavri vodo. Takoj ko zavre, lonec pokrij in ga odstavi z ognja.

4. Pusti, da jajca v loncu stojijo 17 minut. American Egg Board priporoča 12 minut za srednje velika jajca, 15 minut za velika jajca in 18 minut za zelo velika jajca. Tisti zeleni obroč okoli rumenjaka nastane, ko se jajca predolgo kuhajo, zato nastavi časovnik.

5. Tik preden se časovnik izklopi, napolni veliko skledo z ledeno vodo.

6. Ko časovnik zabrni, ne oklevaj. Jajca takoj odcedi in jih prenesi v skledo z ledeno vodo.

7. Jajca popolnoma ohladi v ledeni vodi. Temeljito ohlajena jajca je lažje olupiti kot topla jajca.

Ne pozabi, da je sveža jajca težje olupiti, zato uporabi jajca, ki so bila v hladilniku vsaj 10 dni.

Preberi še: Priznaj, da TEGA dela hladilnika nisi še nikoooli očistila 🙊 (pa bi ga morala!)

Priporočamo tudi: TA slovenska vasica je tako OČARALA naše sosede, da so jo poimenovali kar slovenska Toskana

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu