Si vedela? TO sadje moraš pred zaužitjem obvezno oprati (NI dovolj, da ga samo olupiš!)

19. 10. 2023
Si vedela? TO sadje moraš pred zaužitjem obvezno oprati (NI dovolj, da ga samo olupiš!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Uff, na to moraš biti še posebej pozorna! 😅

Verjetno ne bi ugriznila v jabolko ali dala nekaj grozdov v usta, ne da bi jih prej temeljito oprala.

Kaj pa banane in avokado – sadje z debelo lupino, ki ga olupiš preden ga zaužiješ?

Strokovnjaki za varnost hrane pravijo, da bi morala oprati tudi to sadje.

"Pridelke, ki imajo lupino, bi morali oprati s čisto tekočo vodo, tudi če olupek nameravaš zavreči," je za HuffPost povedala Tamika Sims, višja direktorica komunikacij o živilski tehnologiji pri Mednarodnem svetu za informacije o hrani.

"To je najboljša praksa pri varnem ravnanju s hrano za zmanjšanje prenosa umazanije ali mikrobov, ki so lahko na lupini, na sadje v notranjosti, ki ga nameravaš zaužiti."

Medtem ko je umazanija lahko vidna na olupku, niso nujno vidni dolgotrajni pesticidi ali mikrobi, kot sta salmonela ali kampilobakter, ki lahko povzročijo bolezni, ki se prenašajo s hrano.

Sims je rekla, da bi morali vse pridelke oprati, preden jih zaužijemo – tudi ekološko pridelano sadje in sadje, ki ga olupiš.

"Tudi če se zdi nelogično, bi ga morala najprej umiti," je dodala. 

Zakaj bi morala oprati tudi sadje, ki ga olupiš?

Trevor Craig, strokovnjak za varnost hrane in korporativni direktor tehničnega usposabljanja in svetovanja pri Microbac Laboratories, je povedal, da so bananini olupki, lupine avokada in drugi izdelki z debelo zunanjostjo prav tako dovzetni za prisotnost bakterij na njih kot mehkejše sadje in zelenjava z bolj občutljivo lupino. 

Ameriška uprava za hrano in zdravila je dejansko odkrila listerijo in salmonelo na zunanjosti avokada.

Zaradi teh debelejših lupin bakterije ali umazanija težje prodrejo v meso, kar jim daje daljši rok uporabnosti. Toda Craig je rekel, da ko prerežeš avokado ali banano, lahko nož kar koli na koži potisne na užitno meso in ga navzkrižno kontaminira.

Pranje izdelkov zmanjša verjetnost, da se to zgodi, je dejal.

"To ni popoln postopek in tvoja hrana zagotovo ne postane sterilna, vendar lahko zmanjšaš tveganje, če to počneš varno."

Vendar pa lahko pranje odstrani pesek, škodljivce, pesticide ali herbicide ali voskast premaz, je dejal.

Joshua Resnick, glavni kuhar-inštruktor kulinaričnih umetnosti na Inštitutu za kulinarično izobraževanje, je za HuffPost povedal, da pere vse izdelke, katere nareže, tudi tiste, ki jih olupi, kot sta korenje ali čebula.

"Na koncu dneva ne veš, kaj vse je tvoje sadje prestalo," je dejal.

"Tudi če bi prišel iz umazanije in bil cel dan v zaboju ter takoj odpeljan na kmečko tržnico, bi lahko ta pridelek med potovanjem prišel v stik z vsemi vrstami umazanije."

Preberi še: Gostinci razkrivajo, kaj moraš v resnici narediti, da pomivalni stroj res opere vso posodo

Priporočamo tudi: Bodi prva: Točno takšni pleteni puloverji bodo to sezono najbolj MODNI

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži