To je po mnenju Slovencev najboljši RECEPT za jabolčni štrudelj (poskusi ga)

19. 12. 2023
To je po mnenju Slovencev najboljši RECEPT za jabolčni štrudelj (poskusi ga) (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za najbolj priljubljen recept za jabolčni štrudelj pri nas. 

Jabolčni štrudelj je tista sladica, ki se v vsakem slovenskem domu peče večkrat na leto in vsaka gospodinja ima svoj 'skrivni' recept, za katerega najverjetneje trdi, da je najboljši.

No, statistika tokrat pravi drugače. Najbolj priljubljen recept za jabolčni štrudelj v Sloveniji prihaja iz spletne strani okusno.je, saj so na njej objavili tisto različico zavihka, ki so jo Slovenci največkrat in najraje pripravili.

Te zanima, kakšna je? Izvoli!

JABOLČNI ŠTRUDELJ Z ROZINAMI

Za testo potrebujemo:

  • 250 g moke
  • 1,3 dl mlačne vode
  • 2 ščepca soli
  • 1,5 žlice olja
  • olje za premaz

Za nadev potrebujemo:

  • 1,2 kg jabolk
  • 75 g masla
  • 3-4 žlice krušnih (piškotnih) drobtin
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • naribana limonina lupinica (po želji tudi malo soka)
  • 100 g v rumu namočenih rozin

Ne spreglej:

Pripraviš pa ga TAKO:

  1. V posodo stresi moko in na sredini naredi jamico, kamor vlij vodo, v kateri si raztopila sol.
  2. Prilij še olje, nato pa sestavine s prsti ali vilicami premešaj, da se sprimejo skupaj in nastane grobo testo. Tega postavi na delovno površino in gneti 5-10 minut, da postane gladko.
  3. Če je preveč suho, prilij še malo vode. Testo nato oblikuj v kepo, ga naolji in položi v skledo.
  4. Pusti, da testo, pokrito na sobni temperaturi, počiva eno uro.
  5. V ponvi razpusti maslo, na katerem zlato rjavo popraži drobtine. Jabolka operi, olupi in naribaj v veliko skledo.
  6. Spočito testo najprej razvaljaj na pomokani površini, nato pa ga preloži na pomokan prt in tanko razvleči na vse strani.
  7. To storiš tako, da pod testo daš eno ali obe roki, nato pa ga s hrbtno stranjo roke počasi in previdno vleči od sredine proti robu, proti sebi, da dobiš na sredini primerno tanko testo.
  8. Razvlečeno testo premaži s popraženimi drobtinami, nato pa na približno 2/3 testa nanesi jabolka, ki jih po potrebi nekoliko ožameš. Po jabolkih potrosi navaden in vanilijev sladkor, cimet in limonino lupinico. Po potrebi jih pokapaj z malo limoninega soka.
  9. Debele konce testa odreži, zatem pa testo spodaj in ob straneh malce zapogni čez nadev.
  10. Testo nato s pomočjo prta zvij v zavitek. Zavijati začneš na delu, kjer so jabolka. Pripravljen zavitek nareži na daljše kose, ki jih preložiš na pekač, ki si ga obložila s papirjem za peko. Zavitek po vrhu premaži s stopljenim maslom ali pa obloži s koščki masla. V pečici, ogreti na 180 stopinj, jih peči približno 55 minut. Pečeni so, ko testo postane hrustljavo in zlato rjave barve.

Morda te zanima še: Mleko: S samo 1 stvarjo, ki jo 100% že imaš, lahko narediš slastno peno (brez penilca!)

Preberi tudi: Ti je v surovo jajce padel košček lupine? TAKO ga v sekundi spraviš ven

Novo na Metroplay: Razlike med Slovenijo in ZDA ter kako do sanjske službe? | Elvi Rwankuba