Recept: Torta s temno čokolado in pomarančo, ki je popolna za praznike

23. 12. 2023
To je popoln recept zate, če obožuješ čokoladno torto z okusom pomaranče! (foto: Profimedia)
Profimedia

Mmm, nam se že cedijo sline! 😍

To je popoln recept zate, če obožuješ čokoladno torto z okusom pomaranče.

Ta torta se zgleduje po klasični bogati čokoladni torti, ki zahteva 12 jajc in veliko masla, a ta moderna različica ne vsebuje niti približno toliko 'prepovedanih' živil, okus pa ne zaostaja za bolj kalorično predhodnico.

Skrivnost je v kakovostnem grenko-sladkem kakavu. Torto lahko ješ še isti dan, ko se ohladi, še boljši okus pa je, če se ohladi čez noč.

Ne spreglej še:

 

Sestavine:

  • 1 in 1/3 skodelice temne čokolade, 60 - 70 % kakava
  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • 2 žlici večnamenske moke
  • 2/3 skodelice plus
  • 1/4 skodelice sladkorja
  • 1/8 čajne žličke soli
  • skodelica mleka z nizko vsebnostjo maščobe
  • 2 veliki rumenjakov sobne temperature
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3 večji beljaki sobne temperaturež
  • 1/8 žličke vina pecilnega praška

Kandirana pomarančna lupinica za okras:

  • 2-3 pomaranče
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 1/4 skodelice vode

Priprava:

  1. Rešetko postavimo v spodnjo tretjino pečice in jo segrejemo na 180 stopinj. Dno pekača s premerom 20 cm obložimo s peki papirjem, stranice pa namažemo z oljem ali maslom.
  2. Zavri vodo, potrebovala jo boš pozneje. V veliko skledo daj čokolado in kakav v prahu. V majhni težki ponvi zmešaj moko, 2/3 skodelice sladkorja in sol. Vmešaj le toliko mleka, da dobiš gladko pasto. Vmešaj preostalo mleko.
  3. Kuhaj na srednje močnem ognju in nenehno mešaj z leseno žlico, da se ne zažgejo (predvsem ob straneh in dnu lonca), dokler se ne oblikujejo mehurčki. Med stalnim mešanjem rahlo kuhaj dve do dve minuti in pol. Zmes bo postala zelo gosta in takrat bosš morda opazila, da se bo med kuhanjem škroba rahlo redčila.
  4. Vročo mešanico takoj prelij čez čokolado in kakav. Mešaj, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in postane gladka. Testo bo zelo gosto. Rumenjake in vanilijo vmešaj. Beljake z dodanim vinom v skledi z električnim mešalnikom na srednji hitrosti stepamo do mehkih vrhov.
  5. Postopoma posipaj preostalo 1/4 skodelice sladkorja in mešaj na visoki hitrosti, dokler beljaki ne postanejo čvrsti, a ne suhi sneg. Približno 1/4 beljakov nežno vmešaj v čokoladno maso, da jo posvetliš. Previdno vmešaj preostale beljake, dokler ne ostanejo bele proge. Testo vlij v tortni pekač, tako da zgladiš vrh.
  6. Tortni model postavi v večjo posodo (v pekač) in postavi na rešetko pečice. V pekač nalij vrelo vodo, ki naj doseže tretjino do polovice obrobe pekača. Peci, dokler površina torte ni rahlo skorjica, 20 do 25 minut. Torta bo v notranjosti še vedno precej rahla.
  7. Medtem pripravi kandirane pomarančne lupinice. Pomarančam z nožem odstrani lupino in jih nareži na zelo tanke trakove. Pet minut jih kuhaj v majhni posodi z vrelo vodo in nato odcedi. Zavri še vodo in pomarančno lupinico kuhaj še pet minut ter jo ponovno odcedi.
  8. V majhni ponvi zavri sladkor in 1/4 skodelice vode ter mešaj, dokler se sladkor ne raztopi. Dodaj pomarančno lupinico, pokrij in duši tri minute.
  9. Dobljeni sirup in pomarančno lupinico prestavi v posodo, pokrij in pusti, da se ohladi čez noč. Pomarančno lupino pred uporabo stresi na papirnate brisače, da se odcedijo.
  10. Pekač vzami iz pečice. Pekač prestavi na rešetko in pusti, da se popolnoma ohladi, približno dve uri.
  11. Pred serviranjem pokrij s plastično folijo in čez noč ohladi. Za serviranje po želji postrežemo s kandirano pomarančno lupinico.

Preberi še: Zmagovalec letošnje Kmetije je Žan Simonič - kako je reagiral ob zmagi? (FOTO)

Priporočamo tudi: Najbolj VROČ 🔥 trend v svetu zmenkov: Tako prepoznaš fanta, ki je 'Golden Retriever Boyfriend'

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord