Če ti med kuhanjem voda veeedno PREKIPI, poskusi ta trik (in NE govorimo o kuhalnici)

19. 11. 2023
Če ti med kuhanjem voda veeedno PREKIPI, poskusi ta trik (in NE govorimo o kuhalnici) (foto: POP TV, Obdelava: Cosmo uredništvo)
POP TV, Obdelava: Cosmo uredništvo

Ko boš naslednjič kuhala testenine, ti ne bo več treba skrbeti, da bi voda prekipela in povzročila pravo poplavo na štedilniku!

Nič ni hujšega kot takrat, ko kuhaš okusno večerjo in vrela voda prekipi iz lonca, tako da v kuhinji ustvariš pravi nered.

Vendar lahko nekaj preprostih trikov in metod to prepreči!

Ko tekočine vrejo, toplota iztisne zrak iz tekočine v obliki mehurčkov.

Mlečni izdelki in živila s škrobom, kot so testenine, lahko povzročijo, da se mehurčki upirajo poku, kar povzroči, da se kopičijo in razlijejo.

Če boš sledila spodnjim nasvetom, se ti to nikoli več ne bo zgodilo. Metodo z leseno žlico (kuhalnico) verjetno že poznaš, pa dajmo vseeno ponoviti.

Na vrh lonca položi leseno žlico. Les je namreč bolj odporen na vročino kot kovina, zato ostane hladnejši, tako da vroči mehurčki počijo, ko ga dosežejo.

Kaj pa te trike že poznaš?

1. Olje

Vodi s škrobnimi živili, kot so krompir ali testenine, dodaj kanček masla ali olja.

Olje ostane na vrhu in prekine površinsko napetost, kar pomaga pri pokanju mehurčkov.

2. Uporabi širši lonec

Širok lonec omogoča, da se mehurčki razširijo in počijo, ne da bi se polili.

To je še posebej koristno za mleko, ki vsebuje beljakovino kazein, ki stabilizira mehurčke.

3. Znižaj toploto

Ko tekočina zavre, zmanjšaj temperaturo štedilnika.

Manj toplote pomeni počasnejše vretje z manj mehurčki, zaradi česar je manj verjetno, da bo lonec prevrel.

Preberi še: Tudi ti vedno napraviš nered, ko ribaš sir? S tem trikom se ti to nikoli več ne bo zgodilo

Priporočamo tudi: Obožuješ cimetove ROLICE? Našle smo recept, po katerem ti bodo 100% uspele (iz 7 sestavin)

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži