Boš tudi ti kmalu pekla KROFE? To je cvrtje iz le DVEH sestavin, ki ga boš OBOŽEVALA

11. 2. 2023
Boš tudi ti kmalu pekla KROFE? To je cvrtje iz le DVEH sestavin, ki ga boš OBOŽEVALA (foto: Profimedia/Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia/Obdelava: Cosmo uredništvo

Za tale trik nam boš res hvaležna! 😉

Še maaaalo in PUST bo tukaj! 😍

Na portalu Odprta kuhinja smo naletele na viralni recept cvrtja iz le dveh sestavin. Avtorica videoposnetka pokaže, kako iz le dveh sestavin pripraviti okusne miške, ki so v slovenskem prostoru prav tako zelooo priljubljene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vegana - Vegan Cakery (@vegana_vegancakery)

Morda te zanima tudi: Tvoje brisače kljub pranju vedno SMRDIJO? Samo zmešaj ti DVE sestavini (imaš ju doma!)

Pustno cvrtje ali hitre miške iz le dveh sestavin

Potrebuješ:

  • 140 g bogate moke (ali 120 g navadne moke in žlička in pol pecilnega praška)
  • 190 ml navadnega jogurta

Opozorilo Odprte kuhinje: V videu narekujejo, da uporabimo le dve sestavini, torej jogurt in vrsto moke, ki mogoče ni vsem poznana. V ZDA in Veliki Britaniji je pogosta in jo v receptih najdemo pod imenom self-raising flour – že kako leto pa je v trgovinah na voljo tudi pri nas, in sicer kot bogata moka. Je zelo priročna, saj še kako olajša razmišljanje, koliko pecilnega dodati.

Self-raising flour je po definiciji Mojce Koman "moka, ki sama vzhaja" ali moka tip 500 z dodanim pecilnim praškom in soljo. Na skodelico moke (125 g) vmešamo žličko in pol pecilnega praška (7,5 g) in četrt žličke soli. Preračunano na kilogram moke uporabimo 10 g soli in kar 60 g pecilnega praška, to ustreza petim (5!) vrečkam pecilnega praška.

Priprava:

  1. Najprej presejemo moko (ji dodamo pecilni prašek in sol), nato pa vse skupaj prelijemo z jogurtom. Dobro premešamo, da dobimo lepljivo zmes in se kljub temu upremo želji, da bi dodali še malce moke.
  2. Pripravimo vrečko za živila ali dresirno vrečko in vanjo natlačimo testo. Odrežemo vogal. 
  3. Olje segrejemo na 160 do 170 stopinj Celzija in nato vanj nastrižemo majhne kroglice. Za boljšo predstavo si tehniko oglejte v videu. Naj vas opozorimo, da bodo mini krofki zaradi odsotnosti kvasa v testu najprej potonili na dno ponve, a se bodo dvignili na površje takoj, ko se bo pecilni prašek aktiviral. Cvremo, dokler niso zlato rjave barve, nato jih odcedimo na nekaj slojih papirnatih brisačk.

Cosmo nasvet: Krofe pomoči v čokolado, sladkor ali sladko glazuro. Njams! 

Pa dober tek! 😋

Preberi še: Stavimo, da si do zdaj KOKICE pekla popolnoma NAROBE (in ti zato niso 'ratale')

Priporočamo tudi: Imaš ELEKTRIČNO zobno ščetko? Potem jo morda uporabljaš NAPAČNO (in škodiš zobem!)

Fotografije: Profimedia

Povzeto po Odprta kuhinja

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu