Poudarek je seveda na: Naravno! Saj si že slišala za to, da so včasih velikonočna jajca barvali kar s peteršiljem, čebulo, rdečim zeljem …
Zbrano po ljudskem izročilu:
Rožnati pirhi
- Iz kozarca vložene rdeče pese vzemi tekočino in jo malce razredčite z vodo, v tekočini nato kuhaj (10 minut) in tudi ohladi jajca, ki bodo postala močno rožnata.
- Jajca lahko skuhaš tudi v šipkovem čaju ali pa v razredčeni masi zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).
Rdeči pirhi
- Zelo lepa jajca nastanejo, če jih kuhaš v razredčenem rdečem teranu.
- Pirhi se obarvajo lepo rdeče, če vzameš rdečo čebulo, vodo in rdeči kis.
Črni, temno sivi pirhi
- Jajca 10 minut kuhaj v gostem ruskem ali drugem pravem čaju.
Oranžni pirhi
- V vroči vodi raztopi nekaj žlic rdeče paprike in v njej kuhaj jajca.
- Lahko uporabiš tudi čili v prahu – odtenek bo bolj rjavkast.
Rumeni pirhi
- V vodi najprej skuhaj skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedi in v zavretku skuhaj jajca.
- Za močno rumena jajca vzemite žafraniko ali kurkumo.
- Star recept: v vodi skuhaš olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.
Zeleni pirhi
- V vodi pol ure kuhaš špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlači, precedi skozi gazo in v tej tekočini 40 minut kuhaj jajca. Tudi ohladiš jih v isti vodi.
- Nežne zelene odtenke dosežeš s kuhanjem jajc v zelenem čaju.
Rjavi pirhi
- Zagotovo ima največ slovenskih družin rjave pirhe, ki se kuhajo v vodi z olupki čebule.
- Vroče trdo kuhano jajce namočiš v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).
Vijoličasti pirhi
- Lepa vijoličasta jajca bodo nastala, če jih boš kuhala skupaj z rdečim zeljem.
- Jajca lahko kuhaš tudi v tekočini iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.
Vzorci z elastiko
Okoli trdo kuhanih jajc ovij navadne elastike, nato pa jajca potopi v barvo za živila. Odstrani jajca, osuši s papirnato brisačko in odstrani elastike. Deli pirha, prekriti z elastiko, ne bodo pobarvani. Ko boš elastike odstranila, lahko pirh potopiš še v drugo barvo.
Voskanje pirhov
Jajce pokapaj z voskom prižgane sveče. Ko se vosek strdi, daj jajce v barvo za živila, potem ga vzemi ven in osuši. Pozneje lahko vosek postrgaš z jajca in ga pomočiš v drugo barvo ali pa ga po želji pustiš na pirhu.