Trik: Če katerekoli testenine pripraviš TAKO, manj redijo (in so bolj zdrave)

17. 3. 2024
Trik: Če katerekoli testenine pripraviš TAKO, manj redijo (in so bolj zdrave) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne govorimo o omaki ali vrsti testenin. Preveri, kje se skriva trik. 😉

Testenine so ena tistih jedi, ki se tudi na jedilnikih Slovencev in Slovenk znajdejo vsaj enkrat tedensko (vsaaaaaaj). 

Priljubljene so zaradi preproste priprave pa tudi svoje vsestranskosti, saj jih lahko v zelo kratkem času v resnici pripraviš na tisoč in en način. Z omako, v solati, dodaš jih lahko v razne enolončnice, v obliki lazanje, testenine lahko zapakiraš celo v palačinke.

Testenine bi torej z lahkoto jedle vsak dan, če se le ne bi tako zelo rade prijele na boke. 😉

Vsi namreč vemo, da so testenine bogat vir ogljikovih hidratov oziroma škroba. Ta se ob zaužitju v našem telesu nato razgradi v glukozo, odvečni sladkor, ki se ne porabi, pa se nato pretvori v maščobo.

Profimedia

A kot pravijo nutricionisti, se lahko uživanju testenin prepustiš brez slabe vesti, če pri njihovi pripravi upoštevaš eno precej preprosto pravilo - zaužiti jih moraš hladne.

Ne spreglej:

Če testenine pred zaužitjem ohladiš, se del škroba spremeni v t.i. rezistentni škrob, ki v resnici spada med vlaknine, kar pomeni, da ne povzroča nenadnega dviga inzulina v krvi. Prav zato imajo ohlajene testenine manj kalorij in si jih zato lahko še pogosteje privoščiš - brez slabe vesti.

Dobra ideja, kako pripraviti ohlajene testenine je v obliki testeninske solate.

Potrebovala boš:

  • 150 g kuhanih polnozrnatih testenin
  • 50 g rdeče paprike
  • 50 g zelenega svežega radiča
  • 50 g koruze v zrnju
  • 25 g pora (rumeni del)
  • 50 g kisle smetane
  • sveža bazilika, sušen paradižnik, limonin sok

Tako pa jo pripraviš:

Polnozrnate testenine skuhaj in ohladi. Da se med ohlajanjem ne bodo sprijele, jih pokapaj z nekaj kapljicami oljčnega olja. 

Rdečo papriko, por in radič nareži na drobne koščke in jih skupaj s preostalimi sestavinami primešaj k testeninam. 

Na koncu dodaj še drobno sekljano svežo baziliko in suhe paradižnike. Zmerno soli z jodirano soljo in pokapaj z limoninim sokom. Solato hraniš v dobro pokriti posodi v hladilniku. Če jo pripraviš za vso družino, zgornje količine posameznih živil ustrezno povečaj.

Recept je za aktivni.si pripravila Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. – klinična dietetičarka

Morda te zanima še: Pa iiiii! Luka Dončič pokazal malo Gabrielo in ne moremo verjeti, kako je že velika 😍

Preberi tudi: Na britanskem dvoru iščejo novega kuharja in ne boš verjela, kakšno zahtevo ima zanj kralj Karel III.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol