Hrana za čisto kožo: pripravili smo ti tedenski meni

Temu načrtu prehranjevanja sledi 28 dni in tvoja koža bo spet zasijala v vsej svoji lepoti.

Hrana za čisto kožo: pripravili smo ti tedenski meni (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2015

Ne boj se mešanja in kombiniranja. Če ti na primer ni všeč tofu, ga zamenjaj za kakšno drugo nemastno beljakovino, ali če ti je všeč smuti, naj bo to tvoj zajtrk po izbiri.

Ponedeljek

Zajtrk: borovničev smuti (premešaj zmrznjene borovnice, vaniljev sojin jogurt brez sladkorja, lanena semena in led).

Jutranja/popoldanska malica: krekerji brez glutena in humus.

Kosilo: grška solata (zelena solata, olive, feta sir, rdeča paprika, paradižnik in rdeča čebula).

Večerja: pražena zelenjava s tofujem (ponvici ali v voku na hitro popraži nasekljano papriko, brokoli, vodni kostanj, cvetačo in arašide).

Torek

Zajtrk: kupček z jajcem in s paradižnikom (na polnozrnat kruh naloži prežvrkljana popečena jajca in nasekljan paradižnik).

Jutranja/popoldanska malica: sadna solata s pestjo orehov.

Kosilo: kitajska piščančja solata (nasekljanemu zelju dodaj piščanca, korenček, kalčke, arašide in mlado čebulo. Začini s sezamovim oljem in sojino omako).

Večerja: bučkine ladjice (prepolovi bučke in izdolbi sredico, napolni jih s praženim tofujem, čebulo, česnom, zeleno papriko, paradižnikovo omako in kuhanim rjavim rižem).

Sreda

Zajtrk: smuti z arašidovim maslom in sadjem (premešaj jagode, mehki tofu, ovseno mleko, led in žlico arašidovega masla s 100 odstotki arašidov).

Jutranja/popoldanska malica: paradižnikova brusketa (na kruh brez glutena naloži na­sekljane paradižnike, česen, svežo baziliko, sol, poper in olivno olje; pečici peci tri minute).

Kosilo: humus in sveža zelenjava z žara (v polnozrnati popečeni tortilji ali podobnem zvitku iz listna­tega testa).

Večerja: Testenine z rakci (polnozrnate testenine z rakci in gobami v omaki iz češnjevih paradižnikov in bazilike).

Četrtek

Zajtrk: mini polnozrnati kruhki (namaži jih z maslom iz arašidov, mandljev ali indijskih oreščkov (oreščke preprosto mešaj v mešalniku toliko časa, da iz njih nastane maslo).

Jutranja/popoldanska malica: sojin jogurt in jabolčni krhlji.

Kosilo: tunina niçoise solata (tuna, trdo kuhano jajce, češnjev paradižnik, poparjen stročji fižol, olive, rdeča čebula, zelena solata in mladi krompir z jabolčnim kisom, morsko soljo in olivnim oljem).

Večerja: polnjene paprike narejene s popraženim tofujem, fižolom, čebulo, česnom, paradižnikovo omako brez sladkorja, peteršiljem in kuhanim rjavim rižem (postrezi s solato).

Petek

Zajtrk: jogurtov parfait (v skodelico v nekaj plasti zloži sojin jogurt in narezano sveže sadje ter vse skupaj potresi z lanenimi semeni).

Jutranja/popoldanska malica: zelenjavne paličice in humus.

Kosilo: solata iz piščanca na žaru in špinače, avokada, rdeče paprike ter rezin pomaranče, začinjena z balzamičnim kisom in nekaj kapljic olivnega olja.

Večerja: ribje tortilje (belo ribo mariniraj v olivnem olju, soli, popru in limoninem soku, potem pa popeci na žaru; postrezi v polnozrnatih tortiljah s solato, paradižnikom in omako gvakamole).

Sobota

Zajtrk: zelenjavna fritata (popraži papriko in čebulo, razžvrkljaj jajca in jih polij čez popraženo zelenjavo, peci, dokler jajca ne zakrknejo, postrezi s solato ali svežim sadjem).

Jutranja/popoldanska malica citrusi in sončnična semena.

Kosilo: šampinjonov burger (na žaru popeci narezane šampinjone, na njihove kapice naloži pečeno rdečo papriko, čebulo in rukolo; ostrezi na radiču ali kakšni drugi vrsti solate).

Večerja: losos in fižol (na peki papirju naredi posteljico iz stročjega fižola, nanj položi popražen lososov filet, ga pokrij z limono, paradižnikom, baziliko in olivnimi oljem ter peci v pečici).

Nedelja

Zajtrk: ovsena kaša in borovnice pripravljena z nesladkanim riževim mlekom (če želiš, lahko vse skupaj sladkaš s cimetom).

Jutranja/popoldanska malica: hruškovi krhlji z arašidovim maslom.

Kosilo: piščančja waldorfska solata narejena z jabolki, piščancem, grozdjem, praženimi orehi, majonezo z manj maščobe in malce limoninega soka (postrezi na solatnih listih in pirinem kruhu).

Večerja: zelenjavni in goveji kebab (na palčko za ražnjiče nabodi govedino, narezano na kocke, gobe, rdečo čebulo in rdečo papriko: postrezi s kvinojo, rjavim rižem ali kuskusom).

Po knjigi Feed Your Face, dermatologinje dr. Jessice Wu, pripravila Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri