Evropski poslanci tudi o spletni glasbi

Poslanci se ta teden selijo v Strasbourg, kjer bodo med drugim obravnavali finančne goljufije in manipulacije na trgu, razpravljali o pravicah letalskih potnikov, bolj dostopnih licencah za spletno glasbo ter boljših socialnih pravicah in delovnih pogojih za sezonske delavce.

Evropski poslanci tudi o spletni glasbi (foto: profimedia) profimedia
3. 2. 2014

Na zunanjepolitičnem polju pa se bodo posvetili modernizaciji instrumentov trgovinske zaščite EU, podnebnim ciljem do leta 2030 ter razmeram v Siriji in Ukrajini.

Evropski parlament bo torej v teh dneh pod drobnogled vzel:

  • Finančne goljufije. Hujša kazniva dejanja s področja finančnih goljufij, kot je trgovanje z notranjimi informacijami, bo označeno kot kaznivo dejanje v vseh državah EU in bo kaznovano z zaporno kaznijo. To predvideva osnutek pravil, o katerem bodo poslanci glasovali v torek.
  • Pravice letalskih potnikov. Evropski poslanci bodo v sredo podrobneje določili pravila in glasovali o osnutku zakona o odškodninah in pomoči letalskih potnikom v primerih daljših zamud ter izgubljene ali poškodovane prtljage. Nova pravila bodo urejala tudi informiranje,  asistenco, preusmerjanje in povračila stroškov povezanih z leti.
  • Spletna glasba. Ponudniki spletnih storitev, ki bodo želeli v svojo ponudbo vključiti nova glasbena dela za spletno uporabo na čezmejni ali vseevropski ravni bodo odslej lažje pridobili licence. O teh novih predpisih bodo poslanci glasovali v torek.
  • Giorgio Napolitano, italijanski predsednik in tudi sam nekdanji evropski poslanec ter predsednik odbora za ustavne zadeve, se bo s poslanci sestal v torek opoldne.
  • Boljše socialne pravice in delovni pogoji za sezonske delavce. V sredo bo Parlament glasoval o osnutku zakona, ki bo sezonskim delavcem iz držav zunaj EU, omogočal boljše delovne in življenjske pogoje, vključno z ustrezno nastanitvijo.
  • Modernizacija instrumentov trgovinske zaščite EU. Poslanci bodo v sredo glasovali o načrtih za izboljšanje instrumentov trgovinske zaščite EU proti dampinškim ali subvencioniranim uvozom.
  • Zavezujoči podnebni cilji. Parlamentarci bodo v sredo glasovali o nezavezujoči resoluciji, ki se zavzema se za 40-odstotno znižanje izpustov CO2, 40-odstotno povečanje energetske učinkovitosti in postavlja cilj 30 odstotkov obnovljivih virov energije do leta 2030.
  • EU-Rusija in Ukrajina. Poslanci bodo v sredo, po nedavnem obisku delegacije Evropskega parlamenta v Kijevu,  razpravljali o politični krizi v Ukrajini in o odnosu EU - Rusija.
  • Sirija. Poslanci bodo v četrtek glasovali o resoluciji, ki poziva EU naj okrepi svoje aktivnosti za prenehanje trpljenja civilistov v Siriji.

Na tem mestu v branje priporočamo še:

Ne spreglej!

Rok za prijavo nagrade Karla Velikega je podaljšan do 14. februarja 2014!

Več o tem tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri