Si napekla preveč piškotov in so zdaj že čisto otrdeli? S tem TRIKOM jih ponovno zmehčaš

6. 11. 2023
Si napekla preveč piškotov in so zdaj že čisto otrdeli? S tem TRIKOM jih ponovno zmehčaš (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Takšni bodo, kot bi pravkar prišli iz pečice! 😉

Sveže pečeni piškoti so najboljša hrana za mrzle, udobne dni in če so pravilno shranjeni, morajo ohraniti svojo mehkobo skoraj teden dni.

Toda občasno se kaj ponesreči. Mehke piškote pustimo na mizi ali jih pozabimo na pultu in prezgodaj postanejo trdi. Taki pa niso prav nič okusni.

A brez skrbi - to lahko enostavno popraviš!

Kako narediti suhe piškote spet mehke

Če opaziš, da so piškoti izgubili vlago, jih ne vrzi – samo dodaj jo nazaj.

Vse suhe piškote daj v posodo s tesno prilegajočim pokrovom. Uporabiš lahko tudi veliko torbo z zadrgo ali skledo, ki jo lahko tesno zaviješ v plastično folijo.

Bistvo je, da ostane nepredušno zaprta. Preden zapreš posodo, dodaj rezino mehkega kruha.

Piškote in kruh hrani zaprte v posodi čez noč ali vsaj štiri ure, da se piškoti dovolj zmehčajo.

Vlaga bo naravno izhlapela iz hidriranega kruha v okolico, ne glede na to, ali je to odprta soba, plastična vrečka, polna več kruha, ali posoda s piškoti. Piškoti, ki sedijo v zaprtem prostoru, bodo absorbirali nekaj razpoložljive vlage in ponovno postali prožni.

Suhi piškoti se bodo vedno zmehčali, ko boš zraven dodala več hidriranih dobrot.

To je eden od razlogov, zakaj bi morali biti piškotki pakirani "podobno s podobnim", ko jih shranjuješ ali pošiljaš komu.

Česa ne smeš početi s starimi piškoti

Starih piškotov ne pečemo ponovno ali v mikrovalovni pečici, da bi jih poskušali narediti mehkejše.

Piškoti so že izgubili vlago in njihovo segrevanje bo samo povzročilo izstop več vode. Če piškote postaviš v mikrovalovno pečico ali pečico, se bodo maščobe segrele in sladkorji ponovno stopili, kar bo privedlo do začasne prožnosti.

Zaradi tega boš morda mislila, da si zmehčala piškotke. Na žalost se bodo po približno petih ali desetih minutah sladkorji rekristalizirali, maščobe se bodo ponovno strdile in vsa preostala vlaga bo izgnana.

Na koncu boš dobila še bolj hrustljav piškot, kot je bil na začetku.

Ostani pri kruhu in potrpežljivosti. Če imaš veliko piškotov, ki bi potrebovali nekaj hidracije, dodaj dve ali tri rezine mehkega kruha v posodo.

Ko naslednji dan odpreš posodo, s starim kruhom pripravi toast, tvoji piškoti pa bodo spet mehki in žvečljivi.

Preberi še: Priljubljeni slovenski pevec zaradi hude bolezni obležal in izgubil kar 9 kilogramov (FOTO)

Priporočamo tudi: Recept: Imaš doma ful jabolk? Pripravi te jabolčne krofke iz le 5 sestavin (+ gotovi v pol ure)

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu