Če želiš, da tvoj kruh ostane čim dlje SVEŽ, ga shranjuj V TEM (ne, NE govorimo o leseni škatli)

21. 12. 2022
Če želiš, da tvoj kruh ostane čim dlje SVEŽ, ga shranjuj V TEM (ne, NE govorimo o leseni škatli) (foto: Profimedia)
Profimedia

Poskusi to in kruha ti več nikoli ne bo treba zavreči!

Po nekaterih ocenah se do 30 odstotkov kupljene hrane pokvari in zavrže, eno najpogostejših živil, katerih presežek se znajde v smeteh, pa je kruh.

Brez njega ne moremo, zato ga pogosto kupimo več, kot ga potrebujemo, in če ga ne shranimo pravilno, lahko v treh dneh postane pretrd, ali pa začne dišati po kvasu, zaradi česar je neužiten.

Mnogi ga hranijo v plastičnih vrečkah.

Čeprav to ni dobra izbira, če želiš spoštovati ekološke standarde, je lahko do neke mere sprejemljiva rešitev, a le pod pogojem, da v vrečko ne pride vlaga in da sam kruh ni preveč vlažen.

V plastični vrečki namreč ni pretoka zraka, zato se, če je vlaga, prej razvije plesen, se pravi, da se kruh prej pokvari. Hraniš ga tako lahko na več okolju prijaznejših načinov!

V tesno zaprti pločevinki

Dobra rešitev bo vsaka škatla, ki jo je mogoče hermetično zapreti. Pomembno je, da v njem ni preveč zraka, ker se bo kruh izsušil, ampak da ga je še vedno malo, da ostane svež. 

Vrečka iz blaga za kruh

Škatla morda včasih ni praktična, zato je še ena dobra rešitev vrečka za kruh iz blaga.

Danes jih lahko kupiš razmeroma ugodno, enostavno pa jih je izdelati tudi iz platna. Pomembno je le, da skozi konec, ki ostane odprt, napelješ vrvico, s pomočjo katere lahko vrečko dobro zapreš

Vrečka za toast

Trd in suh toast lahko shraniš v papirnati vrečki ali v plastični foliji, v kateri si ga kupila v trgovini.

Ko vrečko odpreš, poskrbi, da jo potem, ko vzameš kruh, ki ga potrebuješ, ponovno dobro zaviješ, da vanjo ne pride zrak. 

Peti dan - v pečico z njim

Če imaš kruh, ki je nekaj časa odležal in je izgubil teksturo, ga postavi za nekaj minut v ogreto pečico in ponovno bo dobil okus in videz.

Pečica bo 'povlekla' vlago iz njega.  Vseeno ga pogrej tik preden narediš sendvič in zavrzi tisto, česar nisi pojedla. 

Po predlogi Marijane Matković

Preberi še: Recept: NEBEŠKO dobra sladica iz TREH sestavin, ki je te dni obnorela TikTok

Priporočamo tudi: Rada KUHAŠ? Že s TO majhno spremembo boš pri kuhanju prihranila veliiiko energije!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord