Sušene začimbe idealne kot začimbe na zalogo

11. 5. 2014
Sušene začimbe idealne kot začimbe na zalogo (foto: Lisa, shutterstock)
Lisa, shutterstock

Pri naravnih začimbah je zelo pomemben čas, kdaj jih naberemo ter kje jih naberemo. Pred sušenjem jih moramo oprati ter dobro osušiti, da ne splesnijo.

Če jih nabiramo v naravi, pazimo, da jih nabiramo na čistem področju, daleč od cest. Najpomembneje je, da si zapomniš, da ima vsaka začimba za tisto pravo aromo in okus svoj čas in prostor obiranja.

Zanimivosti in nekaj prednosti sušenih začimb:

  • Sušene začimbe so veliko močnejše od svežih začimb, saj se njihov volumen s sušenjem zmanjša. Zato uporabite vedno tretjino volumna, ki bi ga uporabili pri uporabi svežih začimb!
  • Zanimivo je, da nekatere rastline s sušenjem izgubijo svojo aromo (peteršilj, bazilika), nekatere pa jo še ojačajo (origano).
  • Sveže začimbe vedno dodajamo na koncu kuhanja, posušene pa na začetku!
  • Suhe začimbe sčasoma izgubijo aromo in vonj. Prva pomoč za oživitev suhih začimb je kratko praženje na ponvici brez olja. Tako boste iz suhih začimb iztisnili vso aromo, ki jo še premorejo.

Več o tem, kako vzgojiti svoje lastne začimbe - in to kar na balkonu ali okenski polici, si preberi na spletni povezavi Začimbe za vsak balkon in okensko polico.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja