Nasprotja se privlačijo

Pravijo, da se ljubezni ne da izmeriti. Ta enostavno je ali pa je ni. A tega enostavno ne bi mogli reči tudi za spolno kemijo ...

23. 4. 2013

Raziskovalci našega spolnega življenja se že hvalijo, da znajo izmeriti moč libida in spolnega poželenja med partnerjema. Vse naj bi bilo namreč odvisno od genov našega imunskega sistema - točneje tistega sklopa genskega zapisa, ki so ga poimenovali kar glavni histokompatibilnostni kompleks (major histocompatibility complex oz. krajše MHC).

... nato pa slačijo!

Med opazovanjem živosti spolnega življenja 48 parov so ugotovili, da bolj kot je gen MHC enega partnerja podoben drugemu, manjša spolna privlačnost vlada med njima.

Raziskovalci so si enotni, da gre to pripisati posledicam evolucije: partnerji z različnim genom MHC bodo namreč imeli potomce z močnejšim imunskim sistemom.

Brez tvoje volje

Če torej po nekaj zmenkih ne začutita vzajemne in neustavljive privlačnosti, je kaj lahko to le znak vajinih DNK, ki 'vidita' nekaj, česar vidva ne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri