Vlaknine so neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitih in izdelkih iz njih, pa tudi stročnicah, semenih in oreščkih.
Naslednjo približno vsebnost vlaknin najdeš v naslednjih živilih:
- 6 g vlaknin = pol skodelice fižola, graha, polnozrnatih kosmičev
- 5 g vlaknin = pol skodelice leče, ena surova hruška, skodelica polnozrnatih testenin
- 4 g vlaknin = pet suhih sliv, pol skodelice rumene buče, ena pomaranča
- 3 g vlaknin = dve žlici arašidov, pol skodelice špinače, skodelica paradižnikovega pireja
- 2 g vlaknin = ena banana, pol skodelice zelja, kos rženega kruha, dve skodelici pokovke (brez dodatkov)
- 1 g vlaknin = en korenček, ¾ skodelice jabolčnega ali pomarančnega soka, en kivi, en paradižnik
- 0 g vlaknin = sir, jajca, mleko, meso, jogurt, ribe.
Priporočen dnevni vnos vlaknin se giblje med 20 in 35 g.
Novo na Metroplay: Razlike med Slovenijo in ZDA ter kako do sanjske službe? | Elvi Rwankuba