Poglej, kaj se v resnici zgodi s tvojim telesom, ko uživaš semena CHIA

15. 2. 2024
Poglej, kaj se v resnici zgodi s tvojim telesom, ko uživaš semena CHIA (foto: Profimedia)
Profimedia

Chia je kraljica med semeni. Se strinjaš? 😍

Da je chia kraljica med semeni potrjuje tudi dejstvo, da jo danes številni uporabljajo za pripravo raznih jogurtov, smutijev, peciva, sladic, solat … Idej je neskončno, saj je chia živilo, ki ga lahko dodamo praktično katerikoli jedi – še posebej, če jo želimo zgostiti (zadnje čase je zelo priljubljen chia puding).

A zakaj so chia semena tako zelo priljubljena? Chie, ki izvira iz Mehike, se je zahvaljujoč svojim mnogim hranilnim lastnostim v zadnjih letih prijel sloves superživila. Poleg hranilnih vrednosti je tudi pravi nizkokalorični vir energije, zaradi česar se pogosto znajde na meniju predvsem tistih, ki pazijo na telesno težo.

Ker so chia semena zelo nasitna, so idealna za zajtrk, uživaš pa jih lahko surove, kuhane, namočene v vodi ali mleku, pa tudi mlete. Na spletu receptov za pripravo okusnih jedi s tem superživilom kar mrgoli (nekaj jih najdeš tudi na dnu članka), tokrat pa ti predstavljamo razloge, zakaj bi ga morala uživati vsak dan.

2 žlici chia semen vsebujeta:

  • 2x več antioksidantov kot borovnice
  • 3x več železa kot špinača
  • 5x več kalcija kot mleko
  • 20 % beljakovin
  • 41 % priporočenega dnevnega vnosa vlaknin
  • 32 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija
  • 64 % več kalija kot banana
  • 100 % več maščobnih kislin omega 3  kot losos
Profimedia

Chia semena bi morala uživati vsak dan, saj:

1. Upočasnjujejo staranje kože

Chia semena so ena najbogatejših zakladnic antioksidantov, za katere velja, da prostim radikalom preprečujejo uničenje celic in tkiva. Prosti radikali lahko povzročijo težave s srcem in diabetes, hkrati pa vplivajo na staranje kože.

2. Krepijo kosti in gradijo mišično tkivo ter ohranjajo dentalno zdravje

Chia semena vsebujejo veliko kalcija, ki je ključen za trdne in zdrave kosti. Prav tako vsebujejo druge pomembne hranljive snovi: fosfor, magnezij in beljakovine. Zaradi tega so lahko odlično nadomestilo za mlečne izdelke (če jih ne smeš ali ne želiš uživati). Njihova vsebnost beljakovin je prav tako v pomoč pri gradnji mišic. Zaradi vsebnosti kalcija, fosforja in cinka pomagajo tudi pri varovanju zdravih zob. Kalcij jih gradi, cink pa preprečuje nastanek zobnega kamna in ima antibakterijski učinek. Fosfor je prav tako pomemben, saj pomaga telesu pri absorpciji kalcija in tako ohranja čvrstost zob.

3. Pospešujejo prebavo

Chia semena so prav tako bogat vir vlaknin, ki so izredno pomembna pri uravnavanju sladkorja v krvi in prebave. Kot rečeno, so zelo nasitna in vpijajo veliko vode, zaradi česar v želodcu nabreknejo in dajejo občutek sitosti. To je še posebej dobrodošlo v primeru, če želiš izgubiti odvečne kilograme. (pomežik)

4. Varujejo srce in ohranjajo njegovo zdravje

To superživilo ima sposobnost, da zmanjšuje vnetje, uravnava holesterol in znižuje krvni pritisk, zaradi česar je odlična izbira za zdravo srce. Vsebuje zelo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki varujejo srce in krvne žile ter hkrati zmanjšujejo tveganje za srčno kap in ostale bolezni krvožilja. Chia semena je najbolje uživati namočena, saj na tak način telo lažje absorbira njihove hranilne snovi, prav tako pa jih bo lažje prebavilo.

Profimedia

Uporabiš jih lahko praktično kjerkoli: za pripravo jogurtov, smutijev, peciva, sladic, solat, jajc itd. Zaradi njihovega nevtralnega okusa jih lahko dodaš tako sladkim kot slanim jedem.

Recept za chia puding z banano in arašidovim maslom

Popolnoma uravnotežen obrok, pri katerem boš imela občutek, da ješ sladico in ne zajtrka.

Sestavine:

  • 2 banani
  • 1 in pol skodelice mleka
  • ½ skodelice naravnega arašidovega masla (lahko ga narediš sama tako, da dobro zmiksaš arašide)
  • 3 žlice chia semen

Postopek:

  1. Zmiksaj banano, mleko in arašidovo maslo ter prelij mešanico v skledo in dodaj chia semena. Pokrij s plastičnim pokrovom ali prozorno folijo za živila ter daj čez noč (ali vsaj za 4 ure) v hladilnik.
  2. Pred serviranjem premešaj. V nepredušni posodi v hladilniku lahko puding hraniš tudi do enega tedna.
  3. Poglej, kako si svoj chia puding pripravi manekenka Karlie Kloss ali pa preizkusi katerega od teh 5 slastnih pudingov s chia semeni.

Morda te zanima še: RECEPT: Te slastne newyorške bagle pripraviš v le 10 minutah (in iz le 4 sestavin)

Preberi tudi: To je po mnenju Slovencev najboljši recept za KROFE (puhasti bodo kot oblaček)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja