Vsi so naenkrat prepričani, da KOSTANJ noro redi (preverile smo, kaj je res in kaj NE)

14. 10. 2023
Vsi so naenkrat prepričani, da KOSTANJ noro redi (preverile smo, kaj je res in kaj NE) (foto: Profimedia)
Profimedia

Povsod kar naenkrat lahko preberemo, kako veliko kalorij ima kostanj. To je vse, kar moraš vedeti, če si ga rada privoščiš tudi ti!

Kostanj je simbol jeseni, tako pečen kot kuhan. Kostanj je odličen kot osnova za slaščice, vendar ima dovolj kalorij.

Okusne pečene, kuhane ali pire kot nadev za pecivo in kruh, mesnate kostanje obožujejo odrasli in otroci, vendar se ga tudi bojijo zaradi domnevnih učinkov na težo.

O kostanju se namreč govori, da napihne trebuh, "razširi" pas in zviša glikemični indeks.

Toda ali je to res res?

Sploh ne ... Pravzaprav ta sadežni simbol jesenskega časa uživa sloves malce nezasluženo.

Nihče ne sme biti prikrajšan za užitek občasno pokusiti dobršno porcijo zrelega kostanja, tudi tiste, ki ste na dieti ali imate povišan krvni sladkor, saj ta sadež varuje zdravje in je dober za razpoloženje.

Mnogi ljudje se v mesecih med oktobrom in decembrom počutijo šibke in ranljive, deloma zaradi fiziološkega upada imunskega sistema, deloma pa zaradi psiholoških razlogov.

Krajši dnevi in ​​manj svetli, turobno vreme, vlaga in prvi prehladi pokvarijo in jemljejo energijo.

A rešitev za te težave nam prihaja iz narave in obstaja več sadežev, ki nam lahko pomagajo: granatna jabolka, kaki, grozdje, buče, hruške in jabolka ...

Mednje sodi tudi kostanj, kakšne koristi pa imamo od njegovega uživanja v jeseni, razen okusa?

Hranilne lastnosti kostanja so neverjetne, vsebujejo amide (kot je znano), pa tudi vitamine, kot so vitamin C (ki krepi imunski sistem), folno kislino in vitamin B, ki pomagajo pri boju proti slabokrvnosti in šibkosti, minerale, pomembne za zdravo kožo in lase, pa tudi mišice, vključno z magnezijem, kalijem in fosforjem ter veliko vlaknin.

Ti omejujejo absorpcijo sladkorjev in maščob v črevesju, zato je kostanj indiciran pri povišanem holesterolu.

Spodbudijo tudi premikanje črevesja in tako pomaga pri trdovratnem zaprtju.

Kostanj je bogat z amidi in ogljikovimi hidrati, zato daje energijo.

Glede kalorij na 100 g (svežih in surovih) predvidevamo 200 kalorij, vendar pa se zmanjša na 120, če se odločimo za uživanje kuhanih.

Uživanje preveč kostanja pa ima lahko neprijetne stranske učinke, kot sta nastajanje zraka v želodcu (napenjanje) in napenjanje.

Za pripravo tort in piškotov uporabi kostanjevo moko, ki ima nižji glikemični indeks kot pšenična moka in naravno sladek okus, ki zahteva manjšo količino sladkorja, kakovostno pa je primerna za diabetike.

Kostanj torej lahko ješ, a ne pretiravaj!

KOSTANJ: Ga kuhaš ali pečeš? TO so dodatni načini, kako ga lahko še pripraviš doma

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol