Rada KUHAŠ? Že s TO majhno spremembo boš pri kuhanju prihranila veliiiko energije!

19. 12. 2022
Rada KUHAŠ? Že s TO majhno spremembo boš pri kuhanju prihranila veliiiko energije! (foto: Profimedia)
Profimedia

Žal je tako, da se vse draži, kar pa ne pomeni, da ti mora to pokvariti veselje do praznične peke in kuhe! 😍

Te majhne spremembe lahko zmanjšajo porabo energije pri kuhanju brez ogrožanja kakovosti obroka.

Če boš naredila naslednje štiri stvari, boš zagotovo prihranila pri porabi energije pri kuhanju.

Posodo uskladi z jedjo, ki jo pripravljaš

Velikost sklede, ponve ali pladnja moraš uskladiti z velikostjo tvojega obroka, da povečaš učinkovitost.

Če spečeš jajce v veliki ponvi ali pa pripraviš vse obroke posebej v mikrovalovni pečici - porabiš veliko več električne energije, kot je potrebno.

Če pa moraš pripraviti samo eno jed, poskusi uporabiti mikrovalovno pečico namesto običajne pečice.

Z uporabo posode premera 15 cm na električni kuhalni plošči 20 cm izgubiš do 40 odstotkov proizvedene toplote.

Na ta način zapravljaš denar, prav tako kot če ima ponev ali lonec neravno (zaobljeno) dno, ki onemogoča učinkovito porazdelitev toplote po dnu lonca.

Posode z bakrenim dnom se tudi segrejejo hitreje od drugih, zato naslednjič, ko se boš odločala za nakup nove posode - razmisli o bakreni možnosti.

Uporabi pokrov

Pri kuhanju uporabljaj pokrove.

To bo ohranilo toploto v posodi in omogočilo hitrejše kuhanje hrane, kar bo povzročilo krajši čas priprave in manjšo porabo energije.

Majhne spremembe naredijo velike razlike.

Prav tako ne kukaj v svojo pečico tako, da odpreš vrata med peko hrane.

Temperatura vsakič pade za 25 stopinj, zato se mora pečica nekoliko bolj potruditi, da se vrne na nastavljeno temperaturo.

Obroke načrtuj tako, da boš lahko kuhala več jedi hkrati.

Če je le mogoče, pečemo v pečici več jedi hkrati. Lahko pa se odločiš za pripravo različnih kombinacij, ki jih boš naredila v ognjevarnih posodah in porabila največ toplote za najnižjo ceno.

Pripravi vse že pred pripravo jedi

Preden vklopiš mešalnik ali cvrtnik, se prepričaj, da so vse tvoje sestavine oprane, narezane, ločene, razporejene – karkoli je potrebno za hitro in gladko delo z električnim aparatom.

Naprave naj bodo izklopljene, dokler jih ne potrebuješ, ali jih izklopi s pametnim stikalom.

Hrano namesto v mikrovalovni pečici nekaj ur odtajaj v hladilniku z zamrzovalnikom, pečico pa segrej šele, ko si pripravljena na peko, da ne bo vroča, ko še pripravljaš vse, kar nameravaš v njej speči.

Nekaj ​​minut pred koncem peke lahko poljubno ugasneš pečico in pustiš hrano v njej, da se dopeče.

Pri zaprtih vratih ali pokrovu mora temperatura še vedno ostati dovolj visoka, da lahko hrano kuhaš do konca.

Ohranjaj gorilnike in pečice čiste

Zelo pomembno je, da so kovinske plošče nad gorilnikom čiste, saj se tako toplota odbija navzgor in s tem poveča energijsko učinkovitost.

Očisti celotno pečico in kuhalno ploščo, preden pripraviš velike obroke, da zmanjšaš kopičenje in umazanijo, ki bi lahko zmanjšala njuno učinkovitost.

Po predlogi Jelene Kramar

Preberi še: Recept: NEBEŠKO dobra sladica iz TREH sestavin, ki je te dni obnorela TikTok

Priporočamo tudi: Ja, na smrečici lahko imaš PRIŽGANE LUČKE in hkrati PRIHRANIŠ denar za elektriko (samo TO upoštevaj!)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja