Ti KRHKO TESTO nikoli ne uspe? Loti se ga TAKO in naredila boš popolnega (čisto nič ne bo razpadalo)

24. 12. 2022
Ti KRHKO TESTO nikoli ne uspe? Loti se ga TAKO in naredila boš popolnega (čisto nič ne bo razpadalo) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Ne le pite, tudi piškoti bodo z njim naravnost čudoviti! 😍

Preden začneš, je pomembno, kot pri večini tort, ki jih pečeš, da se dobro pripraviš in potem je celoten postopek veliko lažji in hitrejši.

Najprej izberi recept in se seznani z vključenimi koraki. Iz testa lahko narediš pite in majhne piškote.

Najbolje je stehtati vse sestavine, še posebej moko in maslo. Malo več ali manj katere koli sestavine lahko pokvari skorjo.

Pripravi vso potrebno opremo. Če imaš vse pri roki, boš delala hitreje, ne da bi s pomokanimi rokami brskala po omarah. Za večino receptov boš potrebovala: pekač, valjar, nož, ravno lopatico, plastično folijo.

Star pregovor pravi, da mrzle roke naredijo dobro testo. Zato je "zlato pravilo" priprave krhkega testa, da so vse sestavine, vključno s skledo, površino in rokami, čim bolj sveže oziroma hladne.

Ko se zmes za testo preveč segreje, je končni rezultat mastna in težka masa, ki jo bo težko razvaljati. 

Pred mešanjem testa daj roke pod hladno vodo. Če se maslo ali maščoba preveč segrejeta, ker je na primer v tvoji kuhinji zelo toplo, ju občasno daj v hladilnik z zamrzovalnikom. Testo razvaljamo na hladni površini - idealna bi bila marmorna plošča - in ga potresemo z moko.

Ne izgubljaj časa z mešanjem testa. Lepše se bo izkazalo, testo pa bo bolj rahlo in hrustljavo, če ga boš hitro pregnetla.

Zato so prejšnji nasveti za ohranjanje hladnih sestavin in opreme tako pomembni. Testa ne gneti preveč, saj lahko postane gosto in krhko.

Ko je testo zmešano, ga zavij v plastično folijo ali masten papir in pusti v hladilniku vsaj 15 minut. Počitek omogoča, da se gluten (beljakovine) v testu sprostijo.

Nikoli ne valjaj sveže narejenega testa, saj se bo med peko skrčilo.

Idealno je, če ga čez noč postaviš v hladilnik ali vsaj za nekaj ur. Nekateri kuharji priporočajo, da potem, ko si ga razvaljala in dala v pečico, vse skupaj še za eno uro postaviš v zamrzovalnik in zamrznjeno spečeš. 

Če poskusiš testo razvaljati takoj po gnetenju, se bo, tudi če je razmerje dobro in je testo hladno, skrčilo nazaj v prvotno obliko, skrčilo pa se bo tudi v pečici.

Testo vedno postavite v ogreto pečico na okoli 200°C. Če pečica ni dovolj ogreta, se bo testo samo stopilo in ne speklo. 

Ne želiš, da bi bila tvoja spodnja skorja prepojena z nadevom? Pekač lahko postaviš v pečico med segrevanjem. Ko je pripravljena, položi skorjo neposredno na segret pekač, nato pa jo postavi nazaj v pečico. 

Po predlogi Ane Vukašinović

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Rada KUHAŠ? Že s TO majhno spremembo boš pri kuhanju prihranila veliiiko energije!

Priporočamo tudi: Ne najdeš škatle PRAVILNE velikosti, v katero bi zapakirala darilo? S tem TRIKOM boš to naredila kot profesionalka

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja