Romantični recepti za dva

1. 5. 2014
Romantični recepti za dva (foto: profimedia)
profimedia

Si sita zapletenega preračunavanja količin sestavin iz družinskih porcij za enostavno in prefinjeno jed za dva? Beri dalje ;)

Zate imamo dvojec receptov, ki sta namenjena prav parom, vama pa bodo zagotovo v slast.

Recepti jedi za dva

Riževi rezanci s papriko in koriandrom

Za 2 osebi potrebujemo 125 g riževih rezancev, po 1 rdečo in rumeno papriko, 3 stebelca koriandra, 2 JŽ rastlinskega olja, 2 JŽ ribje omake, 1 JŽ meda, 1 JŽ belega riževega kisa.

Riževe rezance skuhamo po navodilih z embalaže, jim odlijemo vodo, jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Papriki očistimo, operemo, jima odstranimo semena in ju narežemo na kocke. Koriander operemo, otremo in osmukamo. V voku segrejemo olje in v njem hitro in močno popražimo kocke paprike skupaj s koriandrom. Ne pražimo ju predolgo, saj mora paprika ostati trda. Dodamo kuhane riževe rezance, jih zalijemo z ribjo omako, medom in riževim kisom, na hitro obrnemo ter takoj postrežemo.

Čas priprave: brez kuhanja in praženja 15 minut.

Ramstek z zeleno omako

Za 2 osebi potrebujemo 3 stroke česna, 1 zeleni feferon, 40 ml sončničnega olja, 25 ml oljčnega olja, 60 ml sveže iztisnjenega limetinega soka, 1 ČŽ mlete orientalske kumine, sol, črni poper pol šopka koriandra, 2 ramsteka, 1 JŽ oljčnega olja, 1/2 čebule in 1/2 limete.

Najprej pripravimo zeleno omako. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Feferon vzdolžno razpolovimo, operemo, mu odstranimo semena in ga sesekljamo. V loncu segrejemo obe vrsti olja in popražimo česen, da postane svetlo rjav. Dodamo feferon, limetin sok, orientalsko kumino in po 1/2 ČŽ soli in popra. Enkrat zavremo, nato ohladmo na sobno temperaturo.

Koriander operemo, otresemo in osmukamo. Lističe sesekljamo in damo v omako. Zeleno omako pustimo počivati okoli 30 minut in po potrebi še enkrat začinimo.

Zrezka solimo in popramo. V ponvi segrejo oljčno olje in v njem pečemo zrezka na vsaki strani okoli 4 minute. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Zrezka vzamemo iz ponve in ju postavimo na toplo. Kolobarje čebule popražimo v maščobi, kjer sta se pekla zrezka. Zrezke postrežemo s kolobarji čebule, z zeleno omako in osminami limete.

Čas priprave: okoli 40 minut brez kuhanja, hlajenja, počivanja in pečenja.

Več receptov za dva

Več receptov za dva boš našla v knjižici Jedi za dva, ki je le ena iz serije malih knjižic tematskih receptov. V njej se razkrivajo recepti za prigrizke in juhe za manjšo lakoto, ustvarjalne solate z veliko zelišči, hitre ribje jedi za lažji obrok, prefinjene zelenjavne jedi, ideje za pripravo mehkega mesa in perutnine ter razkošni recepti za prav posebne dni.

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži