Obožuješ baklavo? Našle smo recept za njeno bolj zdravo (a enako okusno) verzijo

14. 10. 2023
Obožuješ baklavo? Našle smo recept za njeno bolj zdravo (a enako okusno) verzijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta sladica bo zagotovo polepšala tvoj vikend! 🥰

Zdrava baklava brez sladkorja? Da, tudi to je možno!

Sladkor zamenjaj z agavinim sirupom, namesto navadnega olja pa uporabi hladno stiskano sončnično olje in brez slabe vesti uživaj v bogati orehovi ali lešnikovi baklavi!

Sestavine:

Sestavine za testo:

  • 12 plasti vlečenega testa
  • 300 g orehov/lešnikov (200 g sesekljanih, 100 g zdrobljenih)
  • ¼ skodelice drobtin
  • ½ žličke cimeta (v prahu)
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • 1 žlička limonine lupinice (naribane)
  • ¼ skodelice sončničnega olja (hladno stiskano)

Sirup:

  • 300 g agavinega sirupa
  • 6 dcl vode
  • 1-2 limoni 

Priprava:

  1. V skledi zmešaj orehe, drobtine, limonino lupinico, ingver in cimet v prahu.
  2. Pekač namasti z oljem in vanj položi tri plasti testa, vsako premaži z oljem in vodo. Zadnjo plast potresi z mešanico orehov in začimb, nato pa postopek zlaganja, oblaganja in nadeva ponovi še dvakrat. Na koncu zlaganja, v zadnji vrsti, tudi zadnjo plast premaži z oljem.
  3. Pred peko plasti nareži na kvadrate. Vsak kvadrat baklave okrasi z nageljnovo žbico, ki jo boš položila na sredino kocke.
  4. Kolač peči v predhodno ogreti pečici na 180°C toliko časa, da se njegova površina zlato rjavo zapeče (cca. 35-45 minut).
  5. Posebej pripravi sirup za baklavo, tako da zavreš agavin sirup, vodo in sok ter nekaj rezin limone. Z dobljenim sirupom prelij torto in pusti stati vsaj dve uri, preden jo postrežeš.

Avtorica: Tončika Cukrov

Fotografija: Profimedia

S to 12-minutno vadbo svojo formo ohranja Helen Mirren (enostavne vaje za ženske nad 50 let)

Novo na Metroplay: Razlike med Slovenijo in ZDA ter kako do sanjske službe? | Elvi Rwankuba