Njaaaam, palačinke!!!

25. 1. 2011

Če so že od malih nog na seznamu tvojih priljubljenih jedi in če vedno ješ enake, imamo zate nekaj idej, kako jih za spremembo pripraviš nekoliko drugače.

Takšne in drugačne, a vedno okrogle

Sladke, slane, tanke, debele, pšenične, koruzne, za zajtrk, kosilo ali večerjo – palačinke poznajo na vseh celinah.

Osnovni recept ...

je povsem preprost.

“Navadno palačinkino testo pripravimo iz 2 jajc, 25 dag moke, 5 dl mleka, 6 dag sladkorja, ki ga lahko izpustimo, če pripravljamo slano jed,” je v svoji knjigi Evropska klasična kuhinja (samozaložba, Ljubljana 2009) zapisal prof. dr. Dražigost Pokorn.

Čez lužo ...

pa obožujejo majhne debelušne palačinke, prelite z javorjevim sirupom (lahko uporabiš tudi zelo tekoč med) in s kepico vanilijevega sladoleda. Osnovnemu receptu moraš dodati žličko pecilnega praška, beljak pa stepsti posebej in ga k ostalim sestavinam nežno primešati šele na koncu – zato so palačinke rahlejše. Če želiš nekaj res posebnega, tik pred peko v testo dodaj še pest borovnic ali drugih gozdnih sadežev. Masa mora biti nekoliko gostejša, da se razleze največ do premera 10 ali 15 cm, ko jo z majhno zajemalko zliješ na razgreto ponev.

Palačinke brez ...

mleka, jajc in moke – to so sestavine, ki jih iz zdravstvenih razlogov morda ne smeš uživati. Ni pa treba, da se zato odrečeš palačinkam! Kravje mleko in jajca brez težav nadomestiš s sojinim ali riževim mlekom in z radensko, namesto bele pšenične moke pa lahko uporabiš koruzno ali sojino. Majcena razlika v primerjavi z navadnimi palačinkami sicer obstaja, a je zanemarljiva.

Okus testa lahko obogatiš tudi s cimetom in nekaj žlicami jabolčnega soka ali z na drobno naribanim jabolkom.

Palačinke naših dragih

Cosmo punce imamo tako čudovite fante, da nas razvajajo celo s palačinkami. Preberi, kakšne imamo najraje.

  • Masa za palačinke s presežkom

“Jure priporoča različne izboljšave mase – doda recimo žličko ruma, pomarančnega likerja, naribano lupinico bio limone ali vaniljo.” – Tina T.

  • Z različnimi marmeladami

“Moj dragi ničesar ne prepusti naključju. Ko pripravlja maso, se mu zdi zelo pomembno, da natančno odmeri vse sestavine. Palačinke pa namaže z mojimi najljubšimi štirimi marmeladami – nekaj jih narediva sama, nekaj pa jih dobiva od mam – višnjevo, ribezovo, marelično in figovo, vsako palačinko z drugo.” – Petra A.

  • Z nutelo, smetano, banano in mandlji

“Pri nas palačinke speče Miloš, najljubši nadev pa pripravim sama: zmešam nutelo, stepeno sladko smetano, pretlačeno banano in mlete mandlje ter namažem palačinko.” – Katarina

  • Z orehovim nadevom

“Palačinke spečeva skupaj. Ben ima najraje takšne s sladkorjem in limono – a se meni zdijo dolgčasne. Moj priljubljen je orehov nadev, ampak ker je priprava precej zamudna in ga, po pravici povedano, vedno naredi moja mami, se zadovoljim tudi z marelično marmelado ali nutelo.” – Marta

  • Čokoladna torta iz palačink

“Po navadi za peko poskrbim jaz, za nadev pa on. Pregrešno dobra pa je tale torta: spečeš od 15 do 20 palačink in stopiš čokolado. Palačinke nalagaš eno na drugo, vmes namažeš preliv in dodaš rezine sadja, na koncu pa še vse zaliješ s čokolado. Ko se torta ohladi, jo razrežeš, za okras pa uporabiš stepeno smetano.” – Manca Č.

Manca Kraševec

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja