Mini tortice - za prste obliznit ;)

23. 3. 2010

Prikupne mini tortice cupcakes postajajo glavni hit na zabavah - in osvojile bodo tudi tvoje srce.

Ljubke, majhne in priročne

Kdo se še muči z rezanjem in deljenjem prave torte, ko pa obstaja veliko bolj praktična rešitev brez krožnikov in pribora?

  • Zamisel o malih torticah za eno osebo, ki so že na pogled tako ma­mljive, da se jim kar ne moreš upreti, je v Slovenijo iz Los Angelesa prinesla Kristina Bidovec, lastnica pekarne Grajske dobrote, kjer vsak dan nastajajo pregrešno dobre tortice, sestavljene iz mafina in rahle kreme, ki se kar stopi v ustih.
  • “Z delom začnemo v zgodnjih jutra­njih urah, ko spečemo biskvite in pri­pravimo kreme. Ključna se nam zdi svežina, zato vedno sproti mešamo izbrane naravne sestavine. Še posebej veliko pozornosti posvetimo oblikovanju kreme, ki daje našim ročno izdelanim torticam edinstven videz,” pojasnjuje Kristina, po izobrazbi sicer ekonomistka (med študijem v Ameriki pa je delala tudi kot model).
  • Izbiraš lahko med tremi velikostmi in 24 okusi, ki se jim sezonsko pridružijo še drugi, na primer božični, valentinov, poletni ...
  • Se ti že cedijo sline? Oglasi se v trgovinici ali pa tortice naroči (podrobnosti tukaj). Če te skrbijo kalorije, ti Kristina sporoča:

“Verjamem v veliko užitka pri malih porcijah. Okus, svežina, naravna hranilnost in kakovost v nekaj grižljajih pričarajo eksplozijo zadovoljstva in prepričana sem, da je to ključ do vitkosti.”

  • Če si pri volji za peko, preizkusi njen recept, če pa ti je še bolj pri srcu kakšen drug okus, ji za navodila piši na grajske@gmail.com (s pripisom: Cosmopolitan). Lahko pa izumiš tudi čisto svoj cupcake, če uporabiš npr. drugo sadje, čokolado ali kokos.

‘Cupcakes’ z gozdnimi sadeži

Za 12 mini tortic potrebuješ:

  • 2 skodelici pšenične moke (tip 480)
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žli­čke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 skodelice mleka
  • 1 in 1/2 skodelice gozdnih sadežev (lahko so sveže od­mrznjeni)
  • 3 zavitke sladkorja burbonske vanilje
  • 125 g masla (na sobni temperaturi)
  • 1 skodelico rjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci

1. V kovinski pekač za 12 mafinov položi papirnate posodice za peko.

2. V eni posodi zmešaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

3. S stepalnikom na visoki hitrosti zmešaj maslo in sladkor, nato posamično vmešaj jajci ter vaniljev sladkor.

4. Po tretjinah in izmenično z mlekom dodajaj suhe sestavine ter počasi s stepalnikom ali ročno mešaj le toliko, da se sestavnine zmešajo. Nazadnje ročno vmešaj še skodelico gozdnih sadežev.

5. Papirnate modelčke napolni do treh četrtin in peci okoli 20 minut na 180 stopinj Celzija. Sredi peke pekač obrni, da se biskvit na različnih straneh enakomerno speče.

6. Pečeni kolački naj se še 10 minut hladijo v pekaču, nato pa jih vzemi ven. Ko se popolnoma ohladijo, v sredino vsakega vstavi žličko preostalih gozdnih sadežev.

Za kremo pa uporabi:

  • 350 ml sladke smetane
  • po okusu sladkor v prahu
  • 2 zavitka sladkorja burbonske vanilje
  • 2 žlici pesinega ali ribezovega soka
  • 4 žlice zmletih gozdnih sadežev
  • okrasitev (mrvice, biserčki, bonbončki ...)

Sladko smetano gosto stepi z sladkorjem v prahu (če želiš) in dodaj vaniljo. Za bolj intenzivno cosmo barvo kreme dodaj še žlico ali dve pesinega ali ribezovega soka. Kremo s plastično vrečko, ki ji odrežeš en vogalček, nabrizgaj na biskvitke in tortice še unikatno okrasi.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu