Izvoli najboljši RECEPT za SARME, po katerem so jih pripravljale naše babice

30. 12. 2023
Izvoli najboljši RECEPT za SARME, po katerem so jih pripravljale naše babice (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi tega recepta boš od zdaj naprej ti zadolžena za pripravo sarmic - ker bodo tvoje pač najboljše! Ne verjameš? Poskusi!

Receptov za sarme je vsaj toliko, kot je tistih za jabolčni štrudelj, in čisto vsaka gospodinja si verjetno upa trditi, da je prav njen najboljši. V poplavi vseh različic je morda najbolje znova poiskati korenine in se vrniti k originalnemu receptu, po katerem so sarmice na prvi dan novega leta pripravljale naše babice.

Si pripravljena, da te okusi vrnejo v preteklost? Izvoli najboljši recept za sarmice:

Za nadev boš potrebovala:

  • 1 kg grobo mletega mesa
  • 100 g slanine narezane na kocke (5 x 5 mm)
  • 100 g rdeče čebule (sesekljane)
  • 1 strok česna (stisnite skozi stiskalnico)
  • 1 jajce
  • 80 g riža
  • 1 čajna žlička vegete
  • 1 čajna žlička rdeče paprike
  • 1/2 do 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • nekaj suhe klobase narezane

Za omako boš potrebovala:

  • 1 žlica ostre moke
  • 1 pločevinka pasiranega paradižnika
  • jušna osnova
  • 1 žlica maščobe

Potem pa ne pozabi še na:

  • suha rebra
  • 3 lovorjev listi
  • 1,5 kg kislega zelja (glava)

Izvoli postopek, ki mu pri pripravi sarmic sledijo v Srbiji:

1. Za pripravo uporabi samo cele liste. Ostale liste nareži na trakove širine 3-5 mm.

2. Na maščobi popraži slanino, narezano suho klobaso in čebulo. Praži tako dolgo, da slanina porjavi.

3. V lonec zdaj dodaj riž in mešaj približno 3 minute.

4. V drugi posodi zmešaj mleto meso, jajce, strt česen, papriko, sol, zelenjavo, poper, olje, sesekljan peteršilj.

5. Ko so slanina, klobasa in čebula dovolj popraženi, jih dodaj v nadev iz številke 4.

Ne spreglej:

6. Zdaj zeljni list obrni z debelejšim delom navzgor. Nadev na sarme postavi v obliki kupčka, ki ima na levi in ​​desen strani 2 cm prostora.

7. Levi in ​​desen rob kislega zelja zapogni proti sredini. Nato z obema rokama primi zgornji del in zarolaj navzdol, pri čemer list vedno s prsti s strani potiskaj navznoter (da se ne odpre).

8. Sarme na krožnik odlagaj tako, da je konec zavitega dela obrnjen navzdol.

9. Zdaj pripravi še omako. V ponev, v kateri si dušila čebulo, slanino in klobaso, dodaj 1 žlico svinjske masti ali olja.

10. Dokler se maščoba še ni povsem stopila, dodaj še moko in dobro premešaj.

11. Dodaj pasiran paradižnik in le malo premešaj. Odstavi z ognja in dodaj 1,5 l jušne osnove in vse penasto premešaj, da ne ostanejo grudice.

12. V omako za sarme najprej položi polovico na trakove narezanega zelja, nato pa še sarme z robom navzdol. Dodaj suho meso, sarme, pokrij s preostankom zelja, na vrh pa dodaj še lovoreve liste.

13. Po potrebi dolij še malo vode. 

14. Počakaj, da omaka zavre, ogenj nato zmanjšaj in kuhaj približno 90 minut. Po tem času ogenj še nekoliko bolj zmanjšamo in kuhamo približno 1,5 ure. 

Preberi še: Poglej, kako drugače po presaditvi las izgleda Tony Cetinski - in tega ne skriva (FOTO)

Priporočamo tudi: ASTRO: Tiste osebe, ki so rojene v teh 3 znamenjih, težko dolgo zdržijo v zvezi

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord