Že slišala za makrone, ki jim Francozi rečejo macarons? Gre seveda za sijajne sladke male priboljške iz mandljevo - beljakovinskih penic, ki so z aromatiziranim polnilom ljubko povezani v pare.
Makroni so nadvse priljubljeni v francoskih slaščičarnah, kjer obiskovalce presenečajo in navdušujejo z osupljivo izbiro barv in okusov.
Med glavne sestavine makronov sodijo jajčni beljaki, mandljeva moka ter drobno mleti sladkor in sladkor v prahu, prepoznamo pa jih po penicah z gladko zaobljenim zgornjim delom in nabranimi robovi ter čudovito mehki in rahlo žvečljivi sredici.
Nekaj izjemnih preprostih receptov, s pomočjo katerih boš vsakič znova tudi ti znala pripraviti popolne makrone, smo našli v knjigi Makroni, ki je pravkar izšla v zbirki Sladke skušnjave, za spodbudo k peki pa si v nadaljevanju enega od njih tudi izposojamo.
Makroni s poletnim jagodičjem
Za 6 makronov boš potrebovala: 75 g mandljeve moke, 115 g sladkorja v prahu, 2 velika jajčna beljaka, 50 g drobno mletega sladkorja in sveže metine vršičke za okras.
Makrone s poletnim jagodičjem napolnila z: 150 ml polnomastne smetane, 2 jedilni žlici limonove kreme, 115 g manjših jagod brez pecljev (razrezanih na četrtine, nekaj pa jih pusti celih za okras), 115 g malin in 2 jedilni žlici sladkorja v prahu.
Priprava makronov s poletnim jagodičjem: Mandljevo moko in sladkor v prahu stresi v mešalnik in mešaj 15 sekund. Presej mešanico v skledno. Pripravi pekač in ju obloži s papirjem za peko.
V veliki skledi stepi beljaka v rahel sneg. Postopoma vtepaj drobno mleti sladkor, da dobiš čvrsto, svetlečo beljakovo peno.
Mandljevo mešanico z lopatico vmešaj v beljakovo peno, tretjino za tretjino. Ko so vse suhe sestavine temeljito vmešane, še naprej mešaj zmes, dokler ne dobiš svetleče mase goste teksture.
Zmes vlij v dresirno vrečko z gladkim nastavkom širine 1 cm. Na pripravljena pekača nabrizgaj 12 velikih krogov. S pekačema potolci po delovni površini, da odstraniš zračne mehurčke. Pusti stati na sobni temperaturi 30 minut. Ogrej pečico na 160 stopinj C oz. nastavi na stopnjo 3 pri plinskih pečicah.
V ogreti pečici peci 15 do 20 minut. Po pečenju naj se penice 10 minut hladijo, nato pa jih pazljivo odlepi s papirja za peko in pusti, da se ohladijo do konca.
Polnilo pripravi tako, da rahlo stepeš smetano in vanjo vmešaš limonovo kremo in dve tretjini jadogičja. Preostanek jagodičja pretlači skupaj s sladkorjem v prahu in pokapaj dobljeni pire po jagodičju, nato pa pokrij s preostalimi penicami.
Ponudi okrašeno z metinimi vršički in s celimi jagodami.
In ne pozabi, peka dela mojstrico ;)
Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije