Fit vplivnice se odpovedujejo AVOKADU in to je razlog, zakaj (+ živilo, ki ga je nadomestilo)

25. 1. 2024

Slavni avokado toast se po več letih kraljevanja na vrhu lestvic instagramabilnih zdravih obrokov poslavlja. Na tem mestu ga je nadomestil ... no, preveri. 😉

Avokado je v zadnjem desetletju zagotovo postala ena najbolj priljubljenih sestavin v kuhinjah deklet, ki obožujejo zdrav življenjski slog. No, pa tudi tistih, ki rade sledijo trendom - takšnim ali drugačnim.

A kot je zdaj videti, se trend počasi obrača v drugo smer, saj se fit vplivnice zdaj vse redkeje odločajo avokado postavljati na svoj jedilnik, razlog pa se skriva v njegovem ogljičnem odtisu.

Si namreč vedela, da ...

... avokado za rast porabi kar 320 litrov vode? Ker je bil svetovna potrošnja avokada tako velika, je v veliki meri postal nedostopen za lokalno prebivalstvo v krajih, kjer uspeva. Ker se avokado v veliki večini še vedno pridela v Mehiki, svoj delež pri ogljičnem odtisu pusti tudi transport, čeprav pri nas lahko vse pogosteje kupimo tudi avokade španskega ali portugalskega izvora.

Glede na to, da avokado prepotuje res velike razdalje, se ga pobere veliko prej, preden dozori, kar pomeni da potem svoj čas dočaka v temperaturno nadzorovanem skladišču, ki pa je - kot si lahko že uganila - energetsko zelo potratno.

Ne spreglej:

Ker se je poraba in povpraševanje po avokadu v zadnjih letih tako noro povečala, se v predelih sveta, kjer avokado uspeva, vse pogosteje pojavljajo tudi plantažne kmetije, ki z načinom predelave in sredstvi, ki jih pri tem uporabljajo uničujejo okolje.

Okej, ampak ... kaj bomo pa zdaj jedli?

Thomasina Miers, solastnica ene od verig mehiških restavracij je ravno iz prej omenjenega razloga začela iskati alternative tipični mehiški pomaki guacamole in 'izumila' t.i. wahamole, omako iz volčjega boba, zelenega čilija, limete in koriandra.

A Thomasina nikakor ni edina kulinarična ustvarjalka, ki je stopila na pot iskanja alternative avokadu. Kuhar Aldo Camarena je svoj guacamole naredil iz bučk in bučnih semen, chef Santiago Lastra je svoj guacamole naredil iz pistacije in fermentirane kosmulje, JP McMahon pa svojo kar iz topinamburja.

No, kako se ti slišijo alternative? Toast iz fermentirane kosmulje in pistacije? No, poskusimo lahko, ampak - priznajmo si - ne sliši se prav nič obetavno.

Morda te zanima še: "Zaradi ljubice, ki nosi mojega otroka, sem se ločil, nato pa izvedel, da ona ..." (izpoved 50-letnika)

Preberi tudi: Uuuuu! Poglej, kam je Robert Golob svojo Tino odpeljal na praznovanje rojstnega dne

Fotografije: Profimedia

 

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži