Poglej novo slaščičarno in sendvičarno v Ljubljani, v katero se boš zaljubila z očmi in usti! 😍

3. 11. 2023

Predstavljamo ti tvoj nov najljubši prostor za pitje dobre hrane in preizkušanje božanskih sladic. 

*Eno mini sladico, slasten sendvič, dobro spenjen kapučino in mentalni skok v Italijo, prosim!*

Letos poleti se je na Bregu (točen naslov je Breg 12), na popularni promenadi starega dela Ljubljane, odprla nova slaščičarna in sendvičarna Yauya Patisserie. Takoj ko boš prvič stopila vanjo, se boš zaljubila - z očmi in usti!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YAUYA Patisserie Ljubljana (@yauyapatisserie)

V prijetnem in svetlem lokalu te bosta na vratih pozdravila zakonca Laura in Bor Rotar, ki imata sicer manjšo pomoč v strežbi, vendar še vseeno v veliki meri vse počneta sama. Najprej je mojstrici Lauri njen Bor pomagal le pri dostavah, postopoma pa se je pridružil tudi delu v kuhinji in postal pomemben del procesa izdelave slaščic. Danes ju veseli, da stranke občutijo, da butično slaščičarno vodi majhen in srčen kolektiv, ki kakovost in doživetje uživanja v kavi in ‘nečem sladkem’ postavlja na prvo mesto.

“Borovi domači pravijo, da je v otroških letih rad ustvarjal v kuhinji, tako da je očitno ta žilica od nekdaj obstajala, vendar je vmes zaspala in se komaj zdaj ponovno zbudila. (smeh) Seveda je na začetku v posel težko vpeljati nekoga, ki nima osnov tega poklica, tako da sva morala biti mirna in vztrajna, a če ima nekdo vsaj malo občutka, se hitro nauči, in pri Boru je bilo tako. Ko sva se spoznala, si nisem mislila, da bo nekoč delal z mano, tako da sem še toliko bolj vesela, da to zgodbo piševa skupaj,” pove Laura.

Ko vstopiš v prostor, takoj opaziš, kako zelo so jima pomembni detajli – ne le pri slaščicah, ampak za izpopolnjen videz celotnega malega sveta, ki sta ga ustvarila z Yauya Patisserie.

Za notranje oblikovanje prostora je poskrbela Pina Marija Rotar, Borova sestra, ki je uresničila Laurine želje in ustvarila topel in domač prostor, v katerem se francoski in italijanski dizajn prepleteta z avstralskim minimalizmom. Prostor jima prav tako omogoča, da produkte pripravljata na licu mesta, hkrati pa imata še vedno dovolj prostora za udobno namestitev gostov. Gostov, ki so se očitno hitro zaljubili v slastno ponudbo mlade mestne slaščičarne in sedvičarne. “Po pravici povedano, naju je na začetku skrbelo, da bodo sendviči in tortice ostajale, saj mora biti oboje sveže, pripravljeno vsak dan sproti. Ampak vsega zmanjka, kar se nama zdi neverjetno!” sta navdušeno priznala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YAUYA Patisserie Ljubljana (@yauyapatisserie)

Če se boš smukala po Ljubljani in se ti ‘zalušta’ grižljaj, vedi, da se Yauya odpira vsak dan ob 10. uri dopoldne, razen v ponedeljek, ko so zaprti. Naj te opozorimo – ko boš ob prihodu pogledala prečudovito vitrino, polno dobrot, se boš verjetno zelo težko odločila, kaj bi najprej preizkusila, ker je vse videti skorajda magično.

V njunih kreacijah se prepletajo različni okusi, celo nekateri, za katere si prej nisi niti predstavljala, da obstajajo. Ponujata tudi vegansko in brezglutensko ponudbo, zato izgovorov, da jih ob naslednjem sprehodu po Ljubljani ne obiščeš, praktično ni!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YAUYA Patisserie Ljubljana (@yauyapatisserie)

Zato hitro pokliči prijateljico, ki že en teden čaka na obljubljeno kavo, in se odkupi z najslastnejšo monoporcijsko tortico v Ljubljani. Pa dober tek! 

Ne spreglej nekaj zanimivih cukrčkov:

Zakaj ravno ime Yauya?

Ko je bila Laura še majhna, se je ves čas predstavljala kot “Jauja”, saj ni znala pravilno izgovoriti svojega imena. Najprej ni pomislila, da bi lahko tako poimenovala svojo blagovno znamko, vendar ji je to pozneje predlagala njena mami. Le zapisala ga je na drugačen način in – voila!

Spoznaj Lauro Rotar:

Rojena je v Ljubljani, kjer je leta 2015 maturirala iz gastronomije in turizma ter slaščičarstva. Nato je pet let vodila vodila slaščičarsko proizvodnjo in se izobraževala pri mednarodno priznanih mojstrih – pretežno v Italiji, nekaj malega pa tudi v Španiji.

“Moj nasmeh je največji, ko se lotim estetskega ustvarjanja nadvse dovršenih sladic, ki so moja dolgoletna strast. V čisto vsaki izmed njih se čutita moja srčnost in preciznost, ki ju dopolnjuje žilica za estetsko dovršenost.”

Ne skriva želje, da bi v prihodnosti postala mednarodno prepoznavna.

Nujno moraš poskusiti:

  • slaščico Travel Lavanda s sivko in limono,
  • slaščico Le Figaro s pinjolami, morsko soljo, figo in rožmarinom,
  • gurmanski slani sendvič (s pridihom Italije),
  • posebno kavo Stow,
  • ob koncu tedna pa ne zamudi vedno razgrabljenih rogljičkov z različnimi nadevi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YAUYA Patisserie Ljubljana (@yauyapatisserie)

Besedilo: ŽIVA AVŽNER, LARA PAUKOVIČ, fotografije: ALEKSANDRA SAŠA PRELESNIK

Ana Praznik iskreno kot še nikoli: "Ljudje mi velikokrat rečejo, da mi je z rožicami postlano, ampak ni tako"

Fotografije: POP TV, Osebni arhiv

BONUS EPIZODA: Prisluhni pogovoru z Domnom Valičem v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner

Novo na Metroplay: Življenje pod in izven soja žarometov | Maja Bulc