Poletne himne

7. 8. 2015
Poletne himne

Vroči dnevi, peščena plaža in barviti koktajli.. najtoplejši letni čas je končno tu v svojem najlepšem sijaju. Nemogoče je poletne dni prekrižariti brez spremljave dobre glasbe in prav slednji komadi nam vsako leto pričarajo poletno vzdušje.

In the summertime (Mungo Jerry)

In the summertime when the weather is hot

You can stretch right up and touch the sky

Morda se zdi neverjetno vendar je pisec besedila Ray Dorset, ki je obenem tudi glavni pevec skupine, za pisanje potreboval pičlih 10 minut in nastal je eden izmed večnih poletnih hitov. Pesem sodi v vrh najbolje prodajanih »singlov« vsega časa, napisana pa je bila kar med odmorom za malico.

Surfin U.S.A. (Beach Boys)

We'll all be gone for the summer

We're on surfari to stay

Tell the teacher we're surfin'

Surfin' U.S.A.

Še ena izmed poletnih klasik, ki je leta 1963 pristala na drugem mestu slavne lestvice Billboard. Pesem je nastala na osnovi pesmi »Sweet Little Sixteen« potem, ko se je pevcu utrnila ideja, da bi združil surfersko besedilo z melodijo druge pesmi. V pesmi opeva različne kraje primerne za surfanje vzdolž kalifornijske obale.

Summer of 69 (Bryan Adams)

Oh when I look back now

That summer seemed to last forever

Pol leta nazaj je kanadski pevec dodobra razgrel dvorano v Stožicah, leta 1984 pa je s to pesmijo »okužil« celotno populacijo. Nekaj let pozneje je pevec pojasnil, da si večina besedilo razlaga popolnoma narobe, saj ne opeva poletja tistega leta temveč zloglasni položaj v postelji. Navihan, ni kaj 

Summer in the city (The Lovin Spoonful)

Come-on come-on and dance all night

Despite the heat it'll be alright

Poletje ne obstaja le na plaži temveč tudi v mestu, to je s svojo pesmijo, ki se je leta 1966 zavihtela na vrh glasbenih lestvic in tam ostala kar tri tedne, razglašala skupina The Lovin Spoonful. V pesmi lahko slišimo tudi hupo Volkswagnovega hrošča in pnevmatskega kladiva.

Summer nights (Olivia Newton John in John Travolta)

Summer heat, boy and girl meet

But, oh, oh, the summer nights

Kdo ne pozna slavne pesmi, ki jo v muzikalu Briljantina zapojeta nedolžna Sandy Olsson in razvpiti osvajalec Danny Zuko? Besedilo in melodija sta osvojila Ameriko in Evropo v hipu ter pesem povzdignila med večne poletne hite na lestvici Billboard.

Lambada (Kaoma)

Dança, sol e mar, guardarei no olhar

O amor faz perder encontrar

Prva skladba z Kaominega debitantskega albuma Worldbeat je s svojo eksotičnostjo pretresla evropske glasbene lestvice. Francoska skupina je k snemanju videa povabila otroški plesni duet Chico&Roberta, snemanje pa je potekalo na Balearskih otokih in Braziliji. J.Lo je kasneje s svojo »On the floor« slikala vzdušje tega poletnega hita.

Im Yours (Jason Mraz)

Well open up your mind and see like me

Open up your plans and damn you're free

Morda skladba ni slika tipične peščene plaže in sončnih dni, vendar nam kljub temu v spominu nariše sproščene poletne dni, brez skrbi. Snemanje spota je potekalo na Havajih, to pa že zveni nekoliko bolj poletno. Zavrti si jo na poti na morje ali pa si občutek brezskrbnosti pričaraj kar na poti v službo.

Katera pa je tvoja najljubša poletna melodija?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja