Telesne spremembe ob jemanju kontracepcijskih tabletk

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Smexii
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 5
Na forumu od: 11. 2. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Smexii » 13. Feb. 2013 0:06

.. mislim, da so stranski učinki tabletk različni od posameznice do posameznice..

Sama imam zdaj Yaz 3 leta in moram povedati, da so mi fejst fajn, ni nikakršnih stranskih učinkov do zdaj bilo, no, razen povečanega prsnega obsega :D :D . Dodaten + je še to, da se je fse skupaj s 7 dni skrčilo na 4, kar mi je zelo všeč :)) Imam pa zdaj že kakšno leto spet nazaj fuuul hude krče, tak da kakšen dan ali 2 pred in 1. dan M preživim kar v posteli pred TV -.- Se tolažim s tem, da bo naslednjič boljše (pa čeprav ni) :/ .
Some people never go crazy. What truly horrible liFes they must live.
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 439
Na forumu od: 3. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a delfinchek » 13. Feb. 2013 13:43

Tudi jaz mislim, da so stranski učinki drugačni od ženske do ženske.
Že nekaj časa jemljem Yasminelle in so mi kul. Pri meni je ravno obratno kot pri zgornji uporabnici - pred jemanjem tabletk sem imela take krče, da kakšen dan ali dva nisem bila sposobna ničesar drugega kot ležat, kričat, jokat, bruhat... Odkar sem na tabletkah ni več teh problemov. Včasih (ne vsak mesec) vzamem kak painkiller, ki celo pomaga. Glede tega mi je res super. M sem imela že prej kratko in šibko, tako da zdaj traja 2-3 dni, edino nožnico imam bolj suho, pa uporabljava lubrikant in je stvar rešena. Da povzamem - jaz sem zadovoljna. Aja, telesnih sprememb pa nisem opazila (glede teže, prsi, 1 mozolj na mesec mi pa še vedno zraste :D )
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 19. Feb. 2013 14:57

Vem, da je tema o telesnih spremembah med jemanjem kt in ne psihičnih, a ker ni splošne teme o teh spremembah, bom kar tukaj postavila vprašanje.
Meni se je ob jemanju Yasminelle tablet, natančneje nekje po 5 mesecih jemanja, pojavilo neko čudno nihanje razpoloženja, ki si ga več ne znam razložiti. Da je stanje še slabše, bruhnem v jok za vsako malenkost. To več ni normalno! Pred tem, tudi na Diane nisem jokala skoraj nič (razen štiri mesece, kot opisujem v nadaljevanju), ker sem čustveno stabilna oseba in me ne vrže neka malenkost s tira.
Ne da bi prelagala odgovornost za svoje vedenje na kt, a name vplivajo še slabše kot Diane, na katerih sem bila 4 mesece v resni depresiji, od tega en mesec intenzivno razmišljala da si več ne želim živeti, da nisem zmožna živeti in sposobna karkoli narediti iz sebe, a nisem vedela kako karkoli izvesti (pred ostrimi predmeti imam strah da večjega ne morem imeti - rezanje ipd. norosti). Skratka, ne vem, ali so bile krive tablete ali razhod s takratnim fantom, saj sem drugače umirjena oseba, ki zna prenesti razhod (tisto zvezo sem praktično sama končala, a sva se na koncu oba strinjala), težje življenjske preizkušnje itd. :? K psihiatru nisem šla, čeprav bi verjetno morala, sem pa od takrat (po tistih 4 mesecih) normalno zaživela dalje, ker sem se preselila nazaj domov. Trenutno pa me že nekaj časa mede tole nihanje razpoloženja, čeprav temu precej botruje mamino in očetovo obnašanje, ki me spravlja na rob in me samo napadata, da še nisem nič naredila iz sebe ipd. A takšnih nihanj razpoloženja pri sebi še nisem zaznala. Niti PMS-ja pri sebi nisem nikoli zaznala (razen v obliki krčev), zdaj pa tole. :?

Mislite, da znajo biti krive tablete in neham z njimi dokončno (ne glede na znamko)? Imam še sicer tri tablice Diane, po katere sem šla nekaj tednov nazaj, da si spravim v red kožo, ki se mi je med Yasminelle opazno poslabšala. Po Diane pa nameravam prenehati (torej tri meseci jemanja Diane, nato pa dokončno preneham). Po kolikšnem času se telo v celoti očisti teh hormonov in ni več sledi jemanja kt?
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 19. Feb. 2013 16:07

meni so tudi KT močno vplivale na razpoloženje. glede stanja kože - mogoče se ti bo poboljšalo, ampak po prenehanju se ti bojo vrnile stare težave, zato s tega vidika po mojem mnenju nima smisla nadaljevati z jemanjem (v kolikor itak nameravaš potem prenehati s kt). poskusi težave s kožo rešiti na kakšen drug način, prehrana, kozmetika, itd.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 19. Feb. 2013 16:26

Prehrana je ok, nimam kaj spreminjat. Pri kozmetiki pa ne vem več kaj še probat. Očitno bo treba na Differin + klindamicin, če ne bo to pomagalo, pa pač Roaccutane. :?
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 452
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 19. Feb. 2013 18:15

Kt se splača jemat samo dokler jih jemlješ iz dveh razlogov, torej kože IN zaščite. Samo zaradi kože se skorajda ne splača, ker kt ne zdravijo aken, pač pa samo začasno (dokler jih jemlješ) izboljšajo stanje kože in preprečujejo nastanek novih aken. Če želiš trajno pozdraviti kožo, bo treba redno več mesecev uporabljati Differin ali Skinoren v kombinaciji z gelom/raztopino klindamicin ali kot si že sama napisala še kaj močnejšega - narediti nekaj mesečno kuro s tabletami Roaccutane, toda uporabo slednjih bo presodil dermatolog, saj te tablete ponavadi predpišejo pacientom s hudo obliko aknavosti.

Poleg tega pa je potrebna primerna nega - kaj je primerno za tvojo kožo, presodi dermatolog. Zaželena je nega z blagimi čistilnimi sredstvi. :)
"20 years from now you will be more disappointed by the things that you didn`t do than by the ones that you did do."
Mark Twain

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]