Virus prašičje gripe

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
beretta
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 194
Na forumu od: 22. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a beretta » 28. Apr. 2009 21:17

Smetka_ napisal/-a:Jaz mislim da pri nas preveč mislimo da se nam nič ne mora zgoditi.
Ko bodo pa tudi tu potrdili prvi primer se bo pa zadeva začela čist v drugo smer sukat in bo folk zagnal totalno paniko....
No sicer pa zdej je potrjeno tudi že v avstriji pa sum v Italiji, tako da je samo še vprašanje časa.


ej točn to... js mam občutek ko da nam sami (se opravičujem izrazu) debili govorijo dol z ekrana... Jo ko da bi mene postavl ke pred kamero, zdej pa nekej povej, pa ne bi mela pojma in bi rekla da ja panika zaenkrat odveč... Valda ni treba panike zganjat... samo kšno bl konkretno informacijo bi pa pričakovala... pa ukrep tud. Ne pa da zahaklajo na letališču modela k je direkt z Mehike prletu, pa pove, da je šlo vse na izi čez... Odgovorno?!
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4999
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 28. Apr. 2009 21:19

positive vibration napisal/-a:V bistvu problem prašičje gripe ni, da bi bila ta smrtno nevarna, temveč predvsem velika kužnost in bojazen pred pandemijo.

Namreč, če bi zdaj en sam zbolel, bi verjetno čez teden dni ozdravel (pustmo stat posebne primere, ki jih lahko tudi navadna gripa potolče), težava pa je, ko ob enem zboli še vsa njegova okolica. To je tisto, kar je kritično, ne bolezen sama po sebi.


Se popolnoma strinjam.
lelija
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 340
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 29. Apr. 2009 0:04

:schaf:
Zadnjič spremenil lelija, dne 21. Avg. 2009 0:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 29. Apr. 2009 10:46

^^ja, ampak ni običajno, da se gripa konča s smrtnim izidom. Se zgodi, posebej pri ljudeh, ki že imajo sicer zelo krhek imunski sistem (starejši, otroci, bolniki z drugimi kroničnimi boleznimi npr.aids...), za sicer zdravega, močnega človeka je pa bolj majhna verjetnost, da bo pogrnil ob eni gripi. Razen, če se zadeva spet neobičajno razplete, če pride do kakih infekcij ali se razvije v hudo pljučnico...ampak vse to so odkloni od standardnega poteka tako navadne, kot tudi prašičje gripe, tako da zaenkrat še nobena od njiju ni takozvana smrtonosna bolezen.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 29. Apr. 2009 10:56

Zanimal bi me podatek, koliko ljudi vsako leto v favellah New Mexica, ki ne slovijo po najbolj optimalni zdravstveni oskrbi in bleščeči infrastrukturi, umre zaradi popolnoma običajne "čloevške" gripe.
Smetka_
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 712
Na forumu od: 2. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Smetka_ » 29. Apr. 2009 12:39

WHO se odloča ali bo razglasil peto stopnjo pandemije.

pa v Ameriki je prva smrtna žrtev, 2 leti star otrok.
Uporabniški avatar
Mrs Beauty
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 1. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Mrs Beauty » 29. Apr. 2009 13:22

g00fy_qa napisal/-a:Mediji narekujejo o čem misliti. Mediji narekujejo o čem se bomo pogovarjali. In zdaj ko so polni prašičje gripe, se vam zdi nujno, da vsak o tem razmišlja in se za to zanima ...

Mene pa pač ne zanimajo teme, ki so trenutno v medijih - vse od recesije, preko naših politikov pa do prašičje gripe. Imam pametnejše branje od večnega medijskega strašenja.

Mislim, da enačiti (ne)zanimanje za politiko z (ne)zanimanjem za okužbe, nevarne človeški vrsti, ni ravno na mestu. Zanimivo je to, da dokler je nek razširjen virus, od nas oddaljen najmanj za kontinent, zanimanje za to še ni veliko. Ampak ko bo (če bo, če smo realni) pa denimo prašičja gripa "preskočila" lužo (glede na to, da se že širi iz Mehike v Severno Ameriko, od tam pa v Španijo in Veliko Britanijo), pa bo verjetno nenadoma zavladala panika, ni tako? Meni se ne zdi nič slabega, če smo o tem seznanjeni in diskutiramo o takih temah, ki se lahko kaj hitro tičejo tudi nas. Ko že govorimo o žrtvah med ljudmi, in sicer če se ne motim, 149 žrtev v Mehiki, se mi zadeva ne zdi tako nedolžna, za kakršno jo nekateri smatrate. Zakaj pa po mnenju nekaterih ne bi bilo mogoče, da ta epidemija doseže tudi nam bližnje države ali celo Slovenijo? Dovolj je že, da nekdo, ki je okužen s to smrtonosno boleznijo, okuži na letalu še koga in tako se bolezen širi po svetu. Če vam je kaj znano, se je pred 41. leti po svetu razširila hongkonška gripa, zaradi katere je umrlo cca. milijon ljudi. Poleg tega ne moremo primerjati ptičje in prašičje gripe, ker zaradi ptičje ni bilo tolikšnih nevarnosti, saj je tudi lažje obvladljiva (ni šlo za prenašanje virusa iz človeka na človeka).
Kar se pa tiče tega, da naj bi mediji vplivali na to, kaj mislimo oz. o čem se pogovarjamo... Seveda vplivajo, kako da ne. Od vsakega posameznika pa je odvisno, do kakšne mere pusti, da mediji vplivajo nanj. Saj je tudi vreme nekaj, kar nam posredujejo mediji, pa se o tem več ali manj pogovarjamo vsak dan, sploh starejše populacije. :wink:

g00fy_qa napisal/-a:Kako bom pomagala komurkoli s tem, da se bom zanimala, kdo vse je že umrl? Če je kruto, da ne štejem žrtev, ki jih mediji beležijo, sem pač kruta.

Saj ni v naši moči, da svojcem umrlih pomagamo oz. nihče ni rekel, da jim boš zato z zanimanjem za epidemijo kakorkoli pomagala. Gre samo za to, da ne moremo biti tako brezbrižni in ravnodušni glede tega, češ to me ne zanima. Če bi bilo to tukaj in zdaj, pa te verjetno bi, ali pač? :wink: Saj tudi mene določene stvari ne zanimajo, recimo politika, naravoslovne vede, trači itd., ampak tega pač ne moremo primerjati (v tem primeru) z virusom, ki se širi po svetu.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
Uporabniški avatar
Mrs Beauty
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 1. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Mrs Beauty » 29. Apr. 2009 13:33

bejbika napisal/-a:taki kot pri navadni gripi ...
lahko te mrazi, omotična postaneš, malo lahko naredko kakaš pa bruhaš ... take normalne stvari :lach:

drugače pa - lepo je, da ljudje naredijo iz vsega paniko. Kva čmo, če mi je usojen, da me pokoplje prašičja gripa, me pač bo. Enako sem mislila za ptičjo gripo.

Normalni simptomi, ja... Očitno pa vendarle niso tako navadni, če zaradi njih ljudje tudi umirajo, ane? Saj ne gre za paniko. Za paniko gre oz. je šlo recimo v NY, ko so pred kratkim organizirali prelet dveh vojaških letal in predsedniškega boeinga nad mestom, kjer je nekoč stal WTC, prebivalci pa so postali panični, ker so v mislih že podoživeli 11. september. V našem primeru gre le za seznanjanje s tem kaj se godi po svetu. Če vas takšne stvari ne zanimajo, kaj vas pa potem? Pa ne mislim zdaj sprožiti prepira ali karkoli, samo preseneča me, da to temo jemljete kot paničarjenje. Saj ni nihče trdil, da Slovenijo čaka ta epidemija, nič pa ni narobe, če vemo kaj se dogaja po svetu.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
Uporabniški avatar
študentka20
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 553
Na forumu od: 10. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a študentka20 » 29. Apr. 2009 14:06

itak da nam mediji narekujejo o čem se pogovarjati, kaj je nevarno, kaj ne! ok se strinjam s tem, da nas obveščajo o svetovnih zadevah, ki se v bistvu tičejo vsega človeštva. ampak je tudi pri tej temi velik del manipulacija. in seveda lahko to tudi slovenijo doleti, sej ptičja gripa jo je tudi, zdaj je pa toliko večja "panika", ker so pri tem človeške žrtve. ne vem kolikšne so bile pri ptičji.

sama sem pa mnenja, da ta velika bolezen, ki vodi v pandemijo prinese samo iztrebljanje človeštva. dejstvo je da je človek več kot preveč uničil naravo, jo izkoristil, in čas je da plača za to. žal pač skozi velike cunamije, orkane, potrese, razne naravne nesreče in normalno skozi bolezen. ki je v končni fazi rezulatat človeškega dela.
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
Uporabniški avatar
beretta
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 194
Na forumu od: 22. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a beretta » 29. Apr. 2009 14:22

Smetka_ napisal/-a:WHO se odloča ali bo razglasil peto stopnjo pandemije.

pa v Ameriki je prva smrtna žrtev, 2 leti star otrok.


naši pa pridigajo o higieni... mislm dobr da mam TV, da so mi povedal, da si morm roke umivat :roll: Ko da bo kdo zdej zarad tega dal še več poudarka na higieno... To maš v sebi, al pa ne. Je pa res, da je ogromno SLO totalno skreganih s higieno, kar še posebej opažam zdej, ko med tednom ne spim doma, pa morm uporablat iste WCje pa tuše kt cel nadstropje žensk... Žensk ja... Pa je pr tpih stokrat bl čisto. Včasih me skor sram rata da sm ženska. Ampak ko vidš svinske školjke pa nč v papir zavite tampone pa vložke se zamislš. Mal sm zašla s teme... Ampak hotla sm sam to povedat, da z opozarjanjem na higieno ne bodo kej velik dosegel. Če je pa to vse, kr lahko rečejo, pa dost žalostn...
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Apr. 2009 15:06

Mrs Beauty napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Mediji narekujejo o čem misliti. Mediji narekujejo o čem se bomo pogovarjali. In zdaj ko so polni prašičje gripe, se vam zdi nujno, da vsak o tem razmišlja in se za to zanima ...

Mene pa pač ne zanimajo teme, ki so trenutno v medijih - vse od recesije, preko naših politikov pa do prašičje gripe. Imam pametnejše branje od večnega medijskega strašenja.

Mislim, da enačiti (ne)zanimanje za politiko z (ne)zanimanjem za okužbe, nevarne človeški vrsti, ni ravno na mestu. Zanimivo je to, da dokler je nek razširjen virus, od nas oddaljen najmanj za kontinent, zanimanje za to še ni veliko. Ampak ko bo (če bo, če smo realni) pa denimo prašičja gripa "preskočila" lužo (glede na to, da se že širi iz Mehike v Severno Ameriko, od tam pa v Španijo in Veliko Britanijo), pa bo verjetno nenadoma zavladala panika, ni tako? Meni se ne zdi nič slabega, če smo o tem seznanjeni in diskutiramo o takih temah, ki se lahko kaj hitro tičejo tudi nas.

Zakaj pa po mnenju nekaterih ne bi bilo mogoče, da ta epidemija doseže tudi nam bližnje države ali celo Slovenijo?

Zanimivo je, kako mnogi kritiki govorijo o tem, da je moderni človek v poplavi medijskih infrormacij razvil skrajno apatičnost in da ga novice o smrtih in grozodejstvih sploh več ne pretresejo. Človeku je svet le njegov lastni mali svet, z ljudmi, ki jih pozna in ima rad ter s tistim, kar poseduje - in to je pripravljen braniti, medtem ko mu za drugo ni mar.
Hkrati pa nihče ne govori o tem, a je v resnici sploh smiselno se obremenjevati z usodami ljudi, ki se nas nikoli v življenju ne dotaknejo drugače, kot pol minute preko medijskih poročil. Je res smiselno, da privzamem medijske vsebine poročanja kot agenda teme in jim dodeljujem svojo empatično in intelektualno pozornost?
Jaz sem si izbrala, da ne bom.

In seveda, ko/če bo virus bližje nam, bo toliko bolj buren tudi naš odziv.
In seveda ni nič narobe, če se pogovarjate in informirate o vsem že/tudi zdaj.
Jaz tudi ne menim, da epidemija ne more doseči Slovenije - verjetno lahko in verjetno obstaja verjetnost, da bom v tem primeru umrla. Tako kot lahko umrem od skorajda neskončno drugih razlogov. Kar še vedno ne pomeni, da se moram obremenjevati. Vsaj za zdaj še ne.

Mrs Beauty napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Kako bom pomagala komurkoli s tem, da se bom zanimala, kdo vse je že umrl? Če je kruto, da ne štejem žrtev, ki jih mediji beležijo, sem pač kruta.

Saj ni v naši moči, da svojcem umrlih pomagamo oz. nihče ni rekel, da jim boš zato z zanimanjem za epidemijo kakorkoli pomagala. Gre samo za to, da ne moremo biti tako brezbrižni in ravnodušni glede tega, češ to me ne zanima. Če bi bilo to tukaj in zdaj, pa te verjetno bi, ali pač? :wink: Saj tudi mene določene stvari ne zanimajo, recimo politika, naravoslovne vede, trači itd., ampak tega pač ne moremo primerjati (v tem primeru) z virusom, ki se širi po svetu.

Watch me. :P
Mislim, resno, tako kot sem napisala že zgoraj ... Vsak si izbere o čem bo razmišljal in jaz sem izbrala, da bom trenutno raje kot o prašičji gripi razmišljala o relativnostni teoriji. Veliko več odnesem od tega. In očitno sem zaradi tega, ker ne sledim poročanju o smrtih iz medijev, slaba oseba. :)
Tako kot ti meniš, da ne moreš primerjati nezanimanja z virusom, ki se širi po svetu in naravoslovjem, jaz menim, da je vse odvisno od izbire posameznika o tem, kakšne informacije želi shranjevati v svojih malih možganih.


Morda še to ... ne trdim, da je narobe se informirati o prašičji gripi. Navsezadnje se tudi jaz v grobem informiram o tem, kar imajo večji mediji v Sloveniji in po svetu za povedati o "pomembnih" temah. Je pač potrebno; skrajen upor obstoječemu idealizmu je neizvedljiv.
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1119
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 29. Apr. 2009 15:21

Tudi jaz sem mnenja, da se je brezveze obremenjevat z tem. Jaz sem bla v cajtu ptičje gripe vsa prestrašena, pa ni blo na koncu nič iz tega.

Tako da me tale prašičja gripa niti malo ni vrgla z tira, ko bo prva oseba pri nas umrla takrat bom začela razmišljat o tem, do takrat pa mislim da je to nepotreben stres, ne pridobim nič s tem če berem članke koliko ljudi je v Mehiki umrlo, ker mi take novice ne prinesejo nič dobrega/pozitivnega.
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
Mrs Beauty
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 1. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Mrs Beauty » 29. Apr. 2009 16:10

Saj to ne pomeni, da se tisti, ki se informiramo o tem, zaradi tega obremenjujemo, le da smo dovolj seznanjeni v zvezi s tem. In preko koga, če ne preko medijev, pa bomo izvedeli stvari kot je ta recimo. :wink: Mediji niso nujno v vsakem pogledu slabi (bi se dalo razpisati o tem, v katerem pogledu pa so negativni, ko gre za vpliv na ljudi). Saj se zato ne poglabljam v vsa grozodejstva sveta, poročil sploh ne spremljam, ker vsak dan prikazujejo samo spopade v Izraelu itd., toda ko gre za bolezen, ki utegne biti prisotna tudi med nami, pa mi ni vseeno. :wink: Tudi HIV je velik sovražnik človeštvu, in ja, dejansko je tukaj - med nami, a se tega ne zavedamo. Zakaj? Morda ravno zato, ker ljudi premalo zanima, kako hitro se širi z našo malomarnostjo (pustimo ob strani Afriko, kjer so ljudje neizobraženi in ne vedo kaj HIV predstavlja, žal).
Toliko o tem zaenkrat.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1119
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 29. Apr. 2009 16:44

Prosim ne pretiravat. Nisem govorila o neinformiranosti ampak o "ne-delanju panike" :D
Ker verjamem da eni že sedijo doma z razkužilom pa masko pa gledajo skoz okno kje je zdaj ta gripa. Včasih pač mediji malo pretiravajo, to je treba upoštevat. Poglejte si ptičjo gripo pa BSE.
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4999
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 29. Apr. 2009 16:47

Na 24 ur piše, da naj bi se prvi primer pojavil tudi že na Hrvaškem...

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov