ŠOU in ostale študentske organizacije

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 21. Maj. 2013 9:40

Ker je ŠOU pravi mali podpolitični sistem iz katerega smrdi, da ajoj, si zasluži svojo temo.

Trenutno poteka zbiranje podpisov proti ukinitvi Zavoda K4/K6, namesto katerega želijo zgradijo Hotel K4, kljub temu, da je bil vzrok za nedavne ukinitve oz okrnitev delov zavoda, domevno pomanjkanje denarja.

KLIK
Zadnjič spremenil floribunda, dne 21. Maj. 2013 18:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 21. Maj. 2013 9:41

Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 21. Maj. 2013 18:23

Svinjarija, da se reče. ŠOU je vedno manj študentski, vedno bolj je sam sebi namen, lokalnim klubom, ki pa dejansko naredijo kakšno pametno stvar za študente, pa besno krči sredstva. Jaz bi šou lepo ukinila, denar bi pa nakazovala direkt študentskim klubom in fundaciji študentski tolar.
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 08. Jul. 2013 23:45

Referendum PROTI investiciji ŠOU v Ljubljani v hotelsko dejavnost bo potekal od torka 9. julija, do četrtka 11. julija 2013. Tri skrinjice bodo postavljene na sedežu ŠOU v LJ na Kersnikovi 4, vsak dan od 9. do 18. ure.

V društvu Iskra nasprotujemo sprejetemu sklepu o 490.000 evrov vredni investiciji o ureditvi prostorov na Kersnikovi 4 v Ljubljani v prostore namenjene hotelski dejavnosti. Gre za netransparentno začet projekt, financiran iz študentskega denarja, ki je v popolnem neskladju s potrebami študentske javnosti.

Koalicija ŠOU želi graditi hotel v času socialnih stisk, ko so potrebe po krepitvi skupnega dobrega še večje kot pred nekaj leti. Projekt je bil sprejet in potrjen brez širše razprave in seznanjaja javnosti, čeprav gre za kar pol milijona vredno investicijo, in čeprav tega projekta v programu ni imela nobena koalicijska skupina.

Investicija v hotel je tvegana kapitalska naložba, s katero se krčijo skupni prostori za študentsko organiziranje in udejstvovanje. Prostore v centru mesta bi bilo tako smotrneje izkoristiti za primernejše dejavnosti, ki so v družbenem ali socialnem interesu študentov in mladih. Bistveno koristnejše naložbe bi bile, denimo, vzpostavitev vedno odprtega družbenega stičišča s knjižnico in čitalnico, socialnih stanovanj za mlade družine ali novega študentskega doma.

Naložba je zgrešena tako z vidika interesa študentov, kot z vidika njene smotrnosti, zato pozivamo vse študentke in študente članice in člane ŠOU v Ljubljani z veljavnim statusom, da se 9., 10., ali 11. julija 2013 udeležijo prvega študentskega referenduma v zgodovini obstoja ljubljanske študentske organizacije ter glasujejo PROTI investiciji v hotelsko dejavnost!

vir:https://www.facebook.com/events/619289988104470/
Uporabniški avatar
Lavriksa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 80
Na forumu od: 12. 7. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Lavriksa » 18. Jul. 2013 11:22

Zapret vse takšne in drugačne študentske organizacije, predvsem pa zapret takoj vse študentske servise. To je leglo pranja denarja!
Uporabniški avatar
Mikopina
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 28. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Mikopina » 19. Jul. 2013 9:40

Se strinjam, da je potrebno vse to zapret. Študentje naj rajši študirajo, ne pa da se takole zajebavajo naokrog. Predvsem pa naj se že enkrat zapre te servise, ki niso nič drugo kot pralnica denarja!
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 19. Jul. 2013 10:18

js sm med študijem zmeraj pomalem delala, pa se nisem kej posebej zajebavala. vsako leto sem nardila vse izpite in mela povprečje 8.5 oz. več. kul je kej delat med faksom, si dobit kako izkušnjo in mogoče kje zaslužit kak penez. že stotič, nismo vsi iz takih družin, da bi nam starši lahko financirali vse stroške življenja v ljubljani.

sej delat se da tudi na kak drugačen način, kot s posredstvom študentskih servisov, ki so, kot že rečeneo, velik nateg in pralnica denarja.
Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 328
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 22. Jul. 2013 13:44

^^ Alternative so preveč zapletene. Študentski servisi so bolj kot pralnice denarja dokaz, da je delo pri nas preveč obdavčeno.


http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/stu ... 319/312940
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 15. Okt. 2013 22:34

Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 17. Okt. 2013 17:46

No saj je bilo predlagano malo delo, pa so bli vsi lobiji proti. Predvsem se mi zdi nefer, da institucija studentskega dela povzroca diskriminacijo pri obcasnih zaposlitvah. Jobi za po 300 eur so na voljo samo studentom, ne pa tudi mladim, ki niso studenti, drugim nezaposlenim in upokojencem, ki jim tudi vsak evro prav pride.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 29. Nov. 2013 15:31

še sto let jokat, kako je bil zakon o malem delu, zavrnjen....to ne bo ničesar rešilo.

ŠOU MUST GO!
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 03. Dec. 2013 23:51

Referendum ZA reformo ŠOU v Ljubljani - 4. december, 2013

Si drzneš odločati o svoji in skupni prihodnosti? Drzni si biti študent in glasuj ZA nov predlog statuta ŠOU v Ljubljani, 4. decembra 2013 na tvoji fakulteti!

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, stanovska organizacija vseh študentk in študentov, ne opravlja svoje poglavitne funkcije - ne zastopa študentov. ŠOU v Ljubljani je odtujena organizacija, kjer samodržni funkcionarji sredstva iz skupne finančne blagajne porabljajo večinsko za izvedbo projektov v njihovem lastnem interesu ter interesu njihovega ozkega socialnega kroga in kapitalskega ozadja. Zato zahtevamo NOVO ORGANIZACIJO. Organizacijo po meri današnjih študentk in študentov, ki nas pestijo konkretne materialne tegobe, in ki si želimo konkretnih družbenih in političnih sprememb.

ZAKAJ in KAKO?

Vsaj od globalne ekonomske krize, ki se je začela leta 2008, vedno večji del družbe živi vedno slabše. Interes ljudstva je iz dneva v dan slabše slišan in bolj poteptan. Na eni strani imamo tako brezpravne množice, ki si ne lastijo ničesar na drugi pa finančne, gospodarske in politične elite, ki si lastijo vse.

Neoliberalni napad pa je v prvi vrsti napad na izobraževanje in s tem napad na najbolj vitalen del družbe - študentstvo. In to je dandanes nekoordinirano, razdeljeno in sprto, tako pa brez političnega zastopstva, jasno artikuliranega interesa in konkretne vizije svoje lastne prihodnosti. Brez političnega zastopstva študentov se odpre prosta pot šolninam, rezanju študijskih programov, zmanjševanju števila zaposlenih na Univerzi, skratka rezanju prihodnosti - naše prihodnosti.

Javna raba uma še nikoli v zgodovini ni bila tako ogrožena, prav tako javno dostopno in brezplačno šolstvo. Še več, po trenutni strukturi počasi plujemo proti koncu ne samo javnega šolstva, temveč šolstva nasploh, saj so očitne tendence spreminjanja univerz v podjetja, ki si med seboj konkurirajo na prostem trgu. Te strukturne spremebe še bolj rahljajo že tako vse bolj šibko solidarnost in sodelovanje med študenti, ki smo segregirani glede na področja študija, fakultete in programe. Enotno politično zastopstvo omogoča močnejše sodelovanje med študenti, ter tako spodbuja interdisciplinarnost brez predsodkov, katera naj bi bila osnova in gonilo univerze nasploh. Tega sedanja struktura ne omogoča, saj zastopa predvsem partikularne interese določenih oseb in fakultet, s čimer ustvarja spontan lažen vtis, da nekaj takega kot skupni študentski interes ne obstaja.
Ti učinki, iz katerih tudi izhaja pasivnost in apatija študentov, so posledica odtujenosti študentskih funckionarjev, ki skrbijo zgolj za partikularne ekonomske interese, kar jim omogoča trenutna struktura ŠOU. Po večtedenski agitaciji med študentkami in študenti spoznavamo, da obstaja skupni interes vseh študenov bolj kot kadarkoli prej. Interes po kvalitetnejšem študiju in kvalitetnejših obštudijskih dejavnostih, povezovanju študentov iz vseh fakultet in posledično večji cirkulaciji znanja, interes po dostojni zaposlitvi in solidarni družbi, interes po jasni in svetli prihodnosti študentske populacije in družbe nasploh.

Dovolj nam je politikantstva znotraj ŠOU, dovolj je izključevanja in segregacije študentov, zahtevamo kvalitetno študijsko in obštudijsko življenje, nadzor nad sredstvi, neposredno upravljanje z njimi, politično zastopstvo celotnega študenstva, možnost neposrednega vplivanja na politične razmere v državi, politično stabilnost v naši organizaciji in s tem zagotovljeno financiranje projektov in dejavnosti ki so v interesu vseh nas in ne le v interesu odtujenih posameznikov na vrhu ŠOU v Ljubljani.

Reforma je bila pisana z mislijo na vključevanje vseh študentk in študentov v procese odločanja in tako v sam proces nenehne izgradnje svoje organizacije. Z dodelitvijo formalne možnosti odločanja vsakemu študentu, smo tako nenehno vsi neposredno vključeni v organizacijo in posledično samo telo in proces organiziranja. Najpomembnejša pridobitev reformiranega ŠOU tako ni efektivnejši in razširjen nadzor, tudi ne transparentnost in vsebinska zamejitev financiranja - najpomembnejša pridobitev so Skupščine visokošolskih zavodov - organizacijske oblike, ki vključujejo vse študente, vsem dajejo moč sooblikovanja lastnega obštudijskega življenja, hkrati pa prenašajo procese odločanja na vsakogar izmed nas - glavna pridobitev nove reforme je tako nearoganten odnos, ki ne dela razlik med funkcionarji in ostalimi študenti, ampak pripoznava v vsakem elementu združenega študentstva enako sposobnost racionalnega odločanja ter ceni pomembnost vsakega mnenja v skupnosti.

vir: https://www.facebook.com/events/2193661 ... 5/?fref=ts
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 06. Jan. 2015 22:05

Ste že slišali za projekt Študentski kampus, ki ga v letošnjem letu pripravlja ŠOU?
Koliko pravzaprav vemo, kaj se dogaja v študentski organizaciji?
V ta namen smo pripravili kratko anketo, s katero preverjamo poznavanje splošnih informacij in delovanja ŠOU v Ljubljani. Anketa se nahaja na priloženem linku. Vabimo vas k reševanju, ki bo vzelo 5 minutk vašega časa. Pa razširite glas..
https://www.1ka.si/a/53510

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri