Prva pomoč na mestu nesreče

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ali bi pomagali ponesrečencem v prometni nesreči?

DA
47
87%
NE
7
13%
Skupaj glasov : 54

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7076
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 24. Feb. 2008 21:43

nisem še naletel na prometno nesrečo, da bi bil prvi...

prepričan pa sem, da bi zavaroval mesto nesreče ter poklical pristojne organe, če bi se mi to zgodilo...
namreč če bi bil prijatelj s krvjo, bi zdajle bil kak doktor medicine....

in to je to...

še nekaj...pred nekaj dnevi je bila v italiji prometna nesreča zaradi megle...6 mrtvih in 66 ranjenih... ena od mrtvih je tudi 26-letna doktorica...povozil jo je avto, ko je pomagala ponesrečencu...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 24. Feb. 2008 21:55

tudi pred leti se je nekje v sloveniji, nevem kje točno, zgodila prometna nesreča.In potem je prvi ki je prišel mimo ustavil in pri priči letel pomagat ponesrečencema.zvlekel ju je iz avta na rob ceste, potem je stekel čez cesto nekej iskat v svoj avto.no, takrat ga je pa povozil nek tretji avto do smrti.
na žalost je včasih pač tako, ampak to še ne pomeni, da zarad takih dogodkov ne bo nihče več pomagal ponesrečencem.

in se strinjam s Tiavanno, vse preveč so ljudje brezbrižni.Ok, razume tiste ki okameijo pred odtrganimi udi, krvko in ostalim, ampak da se pa ustaviš in paseš firbec, pomagaš pa ne, niti pokličeš ne reševalcev, to je pa za bruhat!ravno nekej tednov naza se je tukej pri nas na Večni poti zgodila nesreča ko je na poledici vrglo avto skozi bankino in se je prevrnil na glavo.In čakam v koloni (sva bla lih tri minute za dogodkom) pa vidim kako dva človeka lezeta iz avta obrnjenega na glavo, okoli pa firbci in nihče jima ni pomagal :roll: no, vsaj poklicalo so reševalce, na koncu pa itak ugotovili da je bila intervencija praktično nepotrebna ker nikomur ni bilo nič.
ampak vseeno, mislim nevem, jst bi že avtomastko pomagat probala.Sicer nebi neki enpremišljeno delala, po pravici tudi nevem kako bi odreagirala če bi se avto vnel, ampak zihr bi pa probala nekako pomagat, klicala, vpila na pomoč, karkoli.Nebi pa firbcala in mirno gledala kako se folk matra izpod avta lezt :roll:
In tudi tečaj prve pomoči.Sicer ga grem šele tekom drugega meseca opraljat, ampak meni se zdi to vse prej kotpa poučno, ker roko na srce 90% tečajnikov nima pojma kako oživljat človeka.premalo dajo na to, glede na to da smo po številu nesreč na vrhu lestvice v evropi.
Uporabniški avatar
moi T
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1070
Na forumu od: 6. 2. 2007
Kraj: Lj med tednom, med vikendi pa...

Neprebrana objavaNapisal/-a moi T » 25. Feb. 2008 14:08

Ja, mene je tudi strah, da bi mogla komu pomagat na licu mesta. Glede na to, da mam opravljeno 1.pomoč, bi mogla kao znat, ma itak, da nimam pojma. Bi raje poklicala reševalce kukr pa da kaj zaje***. Sam če bi človek umrl, ker mu jez nism znala pomagat, bi se pa požrla! :?
Just dance and everything it´s gonna be ok!
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2708
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 27. Feb. 2008 15:07

enkrat smo šli s familjo na dopust, in se je na hrvaški avtocesti zgodila nesreča...verjetno je voznik kamiona zaspal in se je zabil u drog od mosta...hitrost je bla tko velika, d je kamion še enkrat zavrtelo okrog tega droga...kamion je prevažu vso možno robo...ampak pazi foro...čakali smo u koloni, k je bla ful dolga...in samo vidiš ljudi, ki so tekli do kamiona in se čez neki časa vrnli usak s svojo vrečko (robo) k je bla u kamionu...mislim...meni mi je dello kr slabo...sploh jih ni brigalo ku je s tipom u vozilu, važno jim je blo, d so pokradli use... :?
Uporabniški avatar
liziika
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 68
Na forumu od: 19. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a liziika » 11. Jun. 2009 18:48

no js mam lih jutr izpit iz prve pomoči...in mislem da je dost poučn da bi vsaj osnovno znal usak posameznik pomagat...
čeprou js bi pomoje k bi vidla kri pa use to kr okamenela :? če bi se le dal pa če bi bla zmožna bi pa pomagala!!
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 963
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 12. Jun. 2009 7:10

^^ ja sej po izpitu mislš, d vse veš in znaš in da je to to...
ampak kai pa čez 1, 5, 10 let? a boš takrat tud vedla kako pomagat?

jez še zmer mislm, da bi izpit iz prve pomoči mogl ponovno naredit čez neko obdobje, torej obnovit znanje.
in če bi bilo tako, tud verjamem da bi folk lažje pristopil k ponesrečencu in pomagal.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 12. Jun. 2009 8:36

Sicer še nikoli nisem naletela na situacijo, ko bi lahko pomagala pri prometni nesreči, ampak sem prepričana, da bi zagotovo pomagala. Verjetno bi blo prvih 5 sekund cmoka v grlu in ponavljanja "o fak", pa bi se hitr k sebi spravla in naredla kar je potrebno.
Vsaj še sodim po izkušnjah...ko je brat imel epileptični napad (prvič, zelo močan), sma z mamo ble hitre in učinkovite. Mami je sicer naredla napako, ki je nikoli več ne bo ponovila, namreč brat je padel po kamnitih stopnicah, mu je prijela glavo, da se ne bi kam udaril in opazla, da si grize jezik. Zato mu je potisnila prste med zobe, ampak ji je skoraj prste pregriznil. Zdaj ve, da mora drugič zrolat npr. majco in mu tisto potisnit med zobe, ker drugače bi si jezik bek vgrizno, pa še njene prste.

Ko pa je ati padel v gorah in sem bla stara kakih 12let, prve pomoči še nisem mela, in si je presekal čelo...sicer so mu pomagali odrasli planinci, ampak sem bla kr skulirana. Sam spomnim se, ko mu je kri čist zalila učke :frown: Kak pa iz glave teče kri, to je neverjetno. Pa ni nič skup padu pa nič, peš smo šli potem skupaj v dolino in je lepo sam hodil, ampak kri mu je pa tak špricnila...

No, pa da povem, letos, ko sem si nogo zlomla na skijanju, sem ležala tam sred hriba, gledala sm moje smučke 5m nad mano, nism mogla se premikat...folk je šibal naprej, glih tolk, da me ni ker zgazil tam. Pol, ko sm se začela nekaj puzat proti robu smučišča, se je le ustavil en fant, ki me je odvleko na rob, mi poiskal smučke, da se ne bi kdo preko njih prevrgel, pogledala sma, kaka je situacija z mojo nogo...sicer sva naredla napako, ker sva sezula pancer, ampak sma hotla preverit situacijo in sva razmišljala v tej smeri, da če dam nogo na sneg, bo ublažilo oteklino :freak:
Dečku sem še rekla, naj reče žičničarju, da pošlje reševalca, potem pa ga nikoli nisem več vidla. Pa sm mu tak hvaležna, joj!
Ampak zapomnite si, nikoli snemat pancerja iz noge al pa čelade motoristu/kolesarju, ker to je najboljša imobilizacija!
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7076
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 04. Jul. 2009 6:48

buubbika napisal/-a:
Rešil ga je, haleluja, a ga ni pravilno izvlekel iz auta in tako je postal invalid. Tip ga je tožil. :)


pa ubijem ga.... :eek: upam, da je toliko iztožil, da si bo lahko alu feltne za svoj voziček kupil... :roll:
Nass
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 137
Na forumu od: 24. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Nass » 04. Jul. 2009 13:50

Do zdaj sem imela izkušnje le z lažjimi primeri: Pomagala sem enemu gospodu, ki je padel in pa enkrat sem vprašala, kako lahko pomagam, ko je fant mel epileptični napad (zraven je bila njegova prijateljica, ki je rekla, da ima vse pod kontrolo). Za brezdomca res ne vem, ker če se ne bi premikal verjetno ne bi niti pomislila, da je kaj narobe (pač ne bi opazila, ne pa zato, ker so brezdomci: v mojih primerih sem za prvega mislila, da je pijanec, za drugega pa da mu droge dogajajo).

Kar se težjih nesreč tiče, bi zavarovala prostor in poklicala rešilce, za kaj več pa si ne upam trdit (verjetno ja, ampak nikoli ne veš, dokler nisi v situaciji). Vem, kako sem bila hvaležna fantoma, ki sta mi pomagala, ko sem imela nesrečo (pa mi nič ni blo, razen da nisem vedela, kaj naredit :) ). Verjetno bi osebe vlekla iz avta le, če bi kazalo, da bi zagorelo. Klicala bi rešilce v vsakem primeru, tudi če je več ljudi tam - zavedam se namreč, da več kot je očividcev, manj verjetno je, da je nekdo poklical pomoč. Primer
cuba libre
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 27. 6. 2009
Kraj: Celje

Neprebrana objavaNapisal/-a cuba libre » 04. Jul. 2009 14:01

Traxie napisal/-a:
Mislm pa da bi blo zelo koristno, da bi bilo treba ta tečaj obnavljat na par let. Poleg tega bi ga mogl poenostavt in izluščt res uno najnujnejše, da bi si ljudje zapomnl.


ja jaz sem tudi mnenja, da bi bilo potrebno to znanje obnavljati,rečmo vsaj na vsake dve tri leta...drugače pa glede pomoči ponesrečencu...hm...se moje mnenje razdvojuje, sigurno pa bi poklicala 112, pa tudi umetno dihanje bi nudila, kaj več pa vrjetno že zaradi prej napisanih vzrokov( razne tožbe pa to) ne
I ain't got nothin to hide baby I tell you my secrets...
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1778
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 04. Jul. 2009 22:20

Največja napaka ponavadi je ta, da si folk misli, da itak ne more oz. ga je strah pomagat in gre naprej. Ko enkrat vidiš kako reševalci oživljajo...............jaz sem spremenil svoje mnenje o oživljanju....
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 05. Jul. 2009 14:17

McLarnovc napisal/-a:Največja napaka ponavadi je ta, da si folk misli, da itak ne more oz. ga je strah pomagat in gre naprej. Ko enkrat vidiš kako reševalci oživljajo...............jaz sem spremenil svoje mnenje o oživljanju....
Zakaj je to napaka? Jaz sem kazensko odgovoren za karkoli ce komurkoli pomagam. Zakaj bi potem jim, sej nisem neumen.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 595
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 05. Jul. 2009 15:00

napaka. kazensko si odgovoren (po zakonu o varnostni v cestnem prometu in po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju), ce NE POMAGAS!

ce si pa zdravstveni delavec si pa se eticno, ne samo moralno odgovoren!
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 05. Jul. 2009 16:08

Mahagonij napisal/-a:
McLarnovc napisal/-a:Največja napaka ponavadi je ta, da si folk misli, da itak ne more oz. ga je strah pomagat in gre naprej. Ko enkrat vidiš kako reševalci oživljajo...............jaz sem spremenil svoje mnenje o oživljanju....
Zakaj je to napaka? Jaz sem kazensko odgovoren za karkoli ce komurkoli pomagam. Zakaj bi potem jim, sej nisem neumen.

Kazensko nikakor ne odgovarjaš. Kvečjemu civilno, seveda te poškodovanec lahko toži. Saj dandanes v tej državi lahko vsako tele vsakega toži. Ampak! Velik ampak: zelo verjetno je, da sodnik ne bo odsodil v njegovo korist. Torej mu ta njegova tožba ne bo nič pomagala. In tudi zgodbice, ki govorijo o tem, kak je en enga tožo, nimajo nobene vrednosti, če se ne pove, kak je bil rezultat.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 06. Jul. 2009 8:38

^^se strinjam ja!jst sm glede teh tožb tud mal skeptična.Na vsakem koraku slišš eno in isto, da ga je tožu ker je biu zarad rešitelja invalid, ampak rezultat, kdo to je, kraj dogodka, katera nesreča, itn.....Tega pa kr nihče ne ve. :D
To je pomoje zrastlo na kšni zgodbici iz filma in zdej je to kao kukr ena sveta resnica.Jst sm slišala, prebrala, doživela že krnekej reševanj s prometnih nesreč, pa nikol nikol niti črkice o tem, da bi kdo koga tožu.Kvečjemu so bili ponesrečenci nenormalni hvaležni!
sploh pa glede na našo zakonodajo, glede na to da naj bi bil kot rešitelj ponesrečenca, zaščiten, dvomim, da bi te kdo zarad nečesa takega obtožu da si tahuj kriminalc ker si nekomu pomagal v stiski, pa je logično da zarad preslabega znanja za kar je odgovorna tudi država, nisi tega znal narest tako kot je treba.namen je bil pa še vedno dober...
no, skratka jst mal dvomim v tele zgodbice in neglede na to al obstaja kšn tak primer al ne, se nikakor nebi zapeljala kr mimo,ker si nočem in ne morem predstavljat, d abi anmesto tiste osebe bila udeležena in ponesrečena jaz, prosila boga naj mi kdo pomaga, folk bi pa kar peljal mimo. :roll: :?
In vrjetno sm že povedala, da bi VSE odvečne firbce, ki samo firbcajo in delajo gužvo, pri priči kaznovala!!!98% jih firbec pase, da bodo lahko ženi/sestri/bratu/hčeri povedali kako je un tam ves polomljen ležal v mlaki krvi, da bi pa kdo dejansko pomagal in usaj z osebo navezal kontakt in jo moralno spodbujal, pa ne ah kjeeeee!!!Je škoda moje nove kiklce da se okrvavi in to pač tud ni v moji pristojnosti :roll: Primitivci!

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov