Kako povečati varnost v prometu?

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2708
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 12. Apr. 2008 15:15

^^vse mi je blo jasno ja :D
ampak je pa vseeno...če se ti držiš prometnih predpisov in bo nek motorist, ki jih bo kršil, pribil v mene in (bog ne daj) umrl, me ne bo brigalo ali sem se jaz držala predpisov ali ne...počutla se bi kriva in mislim, da ne bi mogla prit nikoli več k sebi...
Uporabniški avatar
inaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1576
Na forumu od: 9. 11. 2005
Kraj: tu pa tam

Neprebrana objavaNapisal/-a inaa » 17. Apr. 2008 11:07

ne glede na to kolk visoke bojo kazni (seveda podpiram cim visje) se varnost ne bo zboljsala ker nimamo NIKAKRSNE KULTURE VOZNJE - tak narod smo pac.

vsi ziucni ce nekdo pelje po omejitvi, ce se karkoli zaradi kakrsnega koli razloga zaustavi na cesti...prehitevamo, da prej pridemo ali da sploh ne pridemo?!? :?
Zivljenje je piskotek!
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2708
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 17. Apr. 2008 14:21

inaa napisal/-a:vsi ziucni ce nekdo pelje po omejitvi, ce se karkoli zaradi kakrsnega koli razloga zaustavi na cesti...prehitevamo, da prej pridemo ali da sploh ne pridemo?!? :?


js se tle popolnoma strinjam s tabo...vsem nestrpnim ljudem svetujem, da ne hodijo na cesto, ker se je na cesti treba srečevat z različnimi vrstami ljudmi...bolj počasnimi, bolj hitrimi, tistimi, ki vozijo blizu leve črte, tistimi, ki vozijo blizu robnika, tistimi, ki pustijo žmigavc odprt za par 100 m...to je pač sestavni del prometa...in če se hočete sprijaznit s tem, prav...
js pa vam vseeno svetujem malo več potrpljenja z ljudmi :) sej ste še mlade, kej bo potem šele čez 30 let??
Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2821
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 17. Apr. 2008 21:58

Mah...kaj nej rečem...veliko policajev bi se moralo lepo voziti v civilinih avtomobilih in gledati folk kaj počne...izsiljuje, vozi skozi rdečo kot je naredila ena mama, ko sem jaz lepo vozila po prednostni in v tistem slišim gume in trobljenje, ko je ženska lepo mirno pripeljala skozi rdečo pred avto ki je bil za mano...in jo vidim, ko se je ustavila čisto zraven mene na desni strani in kao roko na usto kaj je naredila...mah dej no buče...take naj kaznujejo ampak ne ravno takih nebodo dobl...

Enako en fotr pameten...na obvoznici proti Brdu...vozi lepo po prehitevalnem kjer je mejitev 80km/h a on vozi 70km/h ravno toliko, da oba lepo peljeta v štric...jaz troim trobim...ampak valda da ga boš tko prehtel, da se bo mal ustrašu...ga prehitim pa dva avtomobila pred mano policist vozi...gledam nazaj folk mu je isto blendu, trobu pa se vosu ni hotu tud umaknt ne... :evil:
Take kretene bi jaz kaznovala...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1439
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 07. Jun. 2008 4:03

Ne glede na kazni, nekateri bodo še vedno divjali po cestah ... Kdor si hoče "dati duška", si ga bo dal. Manj nesreč bo takrat, ko bodo ljudje spregledali, da je previdna vožnja v dobro njih samih.
Uporabniški avatar
*beyb
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 15. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *beyb » 17. Jun. 2008 18:48

^se strinjam s prvim stavkom, da kazni ne bodo vplivale na vožnjo, posledično torej ne na nesreče.
drugače pa moram še dodati..tukej sm opazila, kako nekatere opozarjate na 'živčne' in nestrpne voznike. pa ste se že kdaj vprašale, zakaj so živčni? js osebno sicer podpiram varno vožnjo, torej vozi po predpisih in razmeram na cestah pirmerno, predvidevaj napake drugih in nanje tudi primerno reagiraj; priznam pa, da ne vozim vedno po omejitvah, se pa skušam čimbolj drzati le-teh. AMPAK kaj točno pomeni voziti po omejitvah?? no zame je nekako logično, da to pomeni, da če je omejitev v naselju 50, nimaš kej vozit 30 (govorim,kadar so razmere popolnoma normalne in ugodne za vožnjo s 50km/h (!)) in če je na avtocesti 130, nevem kaj dela osebek na levem pasu s hitrostjo 90.. kar skušam povedat je to, da so tudi osebe, ki naj bi bile 'previdne' včasih prav vzrok nestrpnosti drugih (to ne govorim sedaj za vse, obstajajo tudi takšni in drugačni 'manijaki', ki s preeehitro vožnjo zares pretiravajo tudi kadar ostali vozijo po predpisih), kajti s svojo vožnjo ovirajo promet. nemalkorat se mi je zgodilo, da so prav take osebe premalo pozorne na okolico, pa čeprav vozijo manj kot je omejeno, in bi lahko povzročile nesrečo..
aja kar se tiče pa motoristov, js če vidim kasnega v ogledalu se pomaknem čimbolj v desno, da me lazje in čim hitreje prehiti, ker me slej ko prej bo. kot drugo pa je ena prov lepo napisala, da so nekateri vozniki avtomobilov premalo pozorni nanje in jih ne upoštevajo. in ja, verjamem tistim 80%, ki pravijo da so v nesrečah prav motoristi nedolžni. največji dokaz je bila nesreča staršev prijatelja na motorju, ker ju je voznica osebnega avtomobila spregledala in izsilila. in kaj je sledilo? starša, torej motorista sta umrla.
Uporabniški avatar
ena pač
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 253
Na forumu od: 5. 3. 2007
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a ena pač » 17. Jun. 2008 19:57

...
Zadnjič spremenil ena pač, dne 01. Jan. 2010 17:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*beyb
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 15. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *beyb » 17. Jun. 2008 20:11

??
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 617
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 18. Jun. 2008 14:24

To, ko sedaj vidim sporočila ob cesti, da če voznik osebnega avtomobila ne opazi motorista, ne pazi dovolj...
S tem se do neke mere strinjam. Če voziš po omejitvah in motorist ravno tako vozi po omejitvah, si res kriv, če ga ne opaziš.
Če pa ti pelješ 90 km/h (pa je tudi omejitev 90), za tabo pa se kar od nekje pojavi motorist in te v trenutku prehiti, naslednji trenutek pa je že daleč pred tabo, potem ga pa res težko opaziš, ker ne vozi po omejitvah.

Res ne vem, zakaj si motoristi predstavljajo, da za njih omejitve ne veljajo. Redkokdaj srečaš motorista, ki vozi po omejitvah (s tem ne mislim na skuterje, ki več kot toliko sploh ne morejo peljati, ampak na motorje, ki lahko hitro vozijo).
Edinstvena
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 191
Na forumu od: 21. 11. 2004
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Edinstvena » 21. Jun. 2008 17:32

Slovenci pa vožnja... katastrofa! včasih me preseneča da ni več nesreč, glede na to kak se folk vozi,izsiljuje, je nestrpn... katastrofa res... po mojem bi mogli ljudje najprej pri sebi malo razčistit, pa miselnost spremenit... ne pa kazni...
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 973
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 24. Jun. 2008 10:35

Takole bom rekla.

Tole naše krpanje lukenj z zakonodajo je obliž na rak rano.

Problema bi se bilo potrebno lotiti premišljeno, temeljito in v sodelovanju s stroko.

Začeti bi bilo potrebno s pravim izobraževanjem voznikov, kjer ne bi bilo toliko poudarka na pravilih CPPja, ampak na varni vožnji, strpnosti, predvidevanju in obzirnosti. Mladež bi bilo že na začetku potrebno naučit, da je objestnost v avtomobilu najslabši sopotnik.
Vsak voznik začetnik bi tudi moral čez tečaj varne vožnje, da bi vedel kako reagirat na spolzkem cestišču in v podobnih situacijah.

Na cestah bi moralo biti definitivno več policijske kontrole, da bi (vsaj na začetku) s pomočjo represije ljudem dopovedali, da se pijan ne vozi.

Pa za voznike začetnike bi blo treba omejit moč vozil. 1,3 pa 70 konjev bi blo čisto dovolj za prvih 5 let. Res je, ne vozijo vsi brezglavo... a saj je za vse dovolj, da se peljejo, ne pa da divjajo. Na začetku je pač tako, da še nimaš občutka za avto in če imaš zadevo v kateri se počutiš varno in nimaš občutka, da greš hitro, si takoj 10 km/h prehiter...

Če bi se takole sistematsko začelo vzgajat voznike, bi v roku 10 let videli konkretne spremembe.
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 617
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 24. Jun. 2008 11:12

trapa napisal/-a:.

Pa za voznike začetnike bi blo treba omejit moč vozil. 1,3 pa 70 konjev bi blo čisto dovolj za prvih 5 let. Res je, ne vozijo vsi brezglavo... a saj je za vse dovolj, da se peljejo, ne pa da divjajo. Na začetku je pač tako, da še nimaš občutka za avto in če imaš zadevo v kateri se počutiš varno in nimaš občutka, da greš hitro, si takoj 10 km/h prehiter...

Tole je pa največja neumnost, kar sem jih kdaj slišala. Se strinjam, da s hitrimi avtomobili mladi vozniki vozijo še hitreje, ampak a se tebi zdi takšen zakon sploh izvedljiv? Ker jaz si ne predstavljam, kako bi to izgledalo. A potem tisti, ki imajo doma močnejše avtomobile (katerih lastniki so njihovi starši), ne bi smeli voziti teh avtomobilov? Ker si vsak voznik začetnik svojega avtomobila ne more privoščiti, pri večini pa niti potrebe ni, da bi imeli že takoj svoj avto; a potem pa ta mladi voznik niti voziti ne bi smel, dokler je mladi voznik? Kje pa naj si pridobi izkušnje?
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 24. Jun. 2008 11:19

trapa napisal/-a:Začeti bi bilo potrebno s pravim izobraževanjem voznikov, kjer ne bi bilo toliko poudarka na pravilih CPPja, ampak na varni vožnji, strpnosti, predvidevanju in obzirnosti. Mladež bi bilo že na začetku potrebno naučit, da je objestnost v avtomobilu najslabši sopotnik.

Glede na poste, ki jih berem tule, je to največji problem. Večina je neverjetno živčnih, če se pred njimi vozi nekdo malo počasneje. Če morajo pol minute vozit za nekom na avtocesti, ki prehiteva z recimo 110 na uro, začnejo utripat z lučmi, hupat, prehitevat po desni ... in potem še po možnosti s kakim manevrom prestrašiti počasnejšega voznika.
Calm down, ljudje. Ja, saj jaz se tudi raje vozim po prazni cesti, kjer ni nikogar pred menoj in lahko vozim po svoje. Ampak ljudi v prometu je veliko. In malo strpnosti in obzirnosti ne bi škodilo.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
*beyb
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 15. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *beyb » 01. Jul. 2008 18:06

*sanja* napisal/-a:
trapa napisal/-a:.

Pa za voznike začetnike bi blo treba omejit moč vozil. 1,3 pa 70 konjev bi blo čisto dovolj za prvih 5 let. Res je, ne vozijo vsi brezglavo... a saj je za vse dovolj, da se peljejo, ne pa da divjajo. Na začetku je pač tako, da še nimaš občutka za avto in če imaš zadevo v kateri se počutiš varno in nimaš občutka, da greš hitro, si takoj 10 km/h prehiter...

Tole je pa največja neumnost, kar sem jih kdaj slišala. Se strinjam, da s hitrimi avtomobili mladi vozniki vozijo še hitreje, ampak a se tebi zdi takšen zakon sploh izvedljiv? Ker jaz si ne predstavljam, kako bi to izgledalo. A potem tisti, ki imajo doma močnejše avtomobile (katerih lastniki so njihovi starši), ne bi smeli voziti teh avtomobilov? Ker si vsak voznik začetnik svojega avtomobila ne more privoščiti, pri večini pa niti potrebe ni, da bi imeli že takoj svoj avto; a potem pa ta mladi voznik niti voziti ne bi smel, dokler je mladi voznik? Kje pa naj si pridobi izkušnje?


podpis. nesmiselna izjava s tem zakonom. pa preveč poudarka dajes na mlade voznike? začetniki majo vsaj še kaj v glavi od cpp-jev. mislm da bi blo treba česa več naučit une ki majo kasno leto dlje izpit...
Uporabniški avatar
little bee
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 182
Na forumu od: 19. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a little bee » 02. Jul. 2008 20:48

bom kr tle vprašala...

kako je z mladim voznikom na hrvaškem? a še zmir veljajo tok strogi pogoji (kao da ne smeš vozit sam med 23. in 5. uro, da ne smeš vozit avta, ki je močnejši od 75 kW, pa še omejitve glede hitrosti...)? če to še zmir velja-a to velja za vse (tud turiste) al sam za državljane hrvaške?

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov