Elektrošokerji

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste za to, da policija začne uporabljati električne pištole?

DA
17
41%
NE
21
51%
Vseeno mi je
3
7%
Skupaj glasov : 41

Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 22. Sep. 2007 16:45

Kot sem že v uvodnem postu napisala, sem odločno proti takem orožju!

Sej načeloma z elektrošokerji ni nobenega problema... problem nastaja pri osebkih, ki z njem upravljajo. In ravno zaradi tega razloga sm proti uporabi takšnega orožja. Elektrošikerji bi bili primerni le, da se uporabljajo pod istimi pogoji kot strelno orožje! Vendar žal se to danes ne dogaja, in že samo napačna beseda oz. upiranje aretaciji postane razlog za poseganje po takšnih napravah.

Dvomim, da bi nek policaj ustrelil nekoga, ker se ne bi dal "vkleniti"... ker se pa policaj zaveda, da elektrošoker ni smrtno nevaren (vsaj v večini primerov ne) ga bo seveda uporabil tudi v tako banalnih situacijah.

Po mojem mnenju bi morala biti vsaka uporaba teh šokerjev evidentirana in razvidna s same naprave. Ne bi škodilo, če bi imel šoker nameščeno tudi kamero, da bi se točno videlo v kakšni situaciji je bil uporabljen. Vsako zlorabo tega orožja bi morali strogo kaznovati in obravnavati isto, kot neutemeljeno uporabo strelnega orožja. Pod temi pogoji bi se strinjala z uporabo teh šokerjev. Da pa bi ta naprava postala novodobni pendrek (kar se je začelo dogajati v ZDA) ta bi bila pa malo prehuda.
Zadnjič spremenil Frenkie, dne 22. Sep. 2007 17:14, skupaj popravljeno 1 krat.
metron(temporary)
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metron(temporary) » 22. Sep. 2007 17:09

Tole si pa hudo dobr pogruntala. Mejhna kamera v elektro šokerju - takoj se bo vil, kaj se je dogajal. Dons ni težko mejhno kamerco notr dat, pa itak sam ko stisne bi se snemal.
Edin argument proti tem bi bil seveda - keš.
Uporabniški avatar
Pookie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 12. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Pookie » 22. Sep. 2007 17:22

Mene pa bolj kot uporaba teh šokerjev preseneča to, kako se nekateri upirajo policiji, ko jih ta skuša ''obvladat'' oz. aretirat. Če se policaj odloči, da te bo priklenil, boš pač priklenjen, ne glede na to, ali se upiraš ali ne. Če se upiraš izbereš pač tisto slabšo pot, po kateri bodo zoper tebe uporabili takšne električne naprave.

Res ne razumem takega folka. Mene bi umirili že z opozorilom: stoj ali pa streljam!

Vse bolj se mi dozdeva, da so "žrtve" (če jim sploh lahko tako rečem) same krive, če izkusijo takšne zadeve na lastni koži.
Uporabniški avatar
Pikado
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 24
Na forumu od: 29. 6. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Pikado » 22. Sep. 2007 17:34

^^ mene pa še najbolj preseneča mnenje takšnih kot si ti češ, če jih fašeš, si si itak sam kriv :roll: Točno takšno miselnost vsiljujejo totalitaristični sistemi družbi. Namreč, kot prvo, ni nujno, da si res sam kriv in drugič tudi če si, tisti, ki te tepe (policaj) pri tem ne sme prestopiti nekih normalnih okvirov! Nekako bi človek še razumel, da policaj pijanega moškega, ki meri 2 metra in ima 100 kg, užge z elektrošokerjem... oz. če je policaj sam, in nek človek neposredno ogroža njega ali koga drugega. Vendar v vseh primerih, ki sem jih jst videl, je bilo zraven najmanj 4 policistov, in ni vraga, da 4 možakarji ne bi mogli v red spraviti enega človeka. Da ne govorim o tistem včerajšnjem dogodku, ko je policist to napravo uporabil na ženski... ne mi rečt, da je bil policaj nemočen proti neki pijani ženski, ki se komaj drži na nogah, in je skoraj za dve glavi manjša od njega. Ta celotna zadeva postaja že skrajno bolana!

Zelo očitno je, da policaji niso sposobni doumeti, da naj bi to bila zamenjava za pištole in NE za lisice ali preprost rokborski prijem. Posnetki, slike in članki kar dežujejo in to je že prav srhljivo, ker se v večini primerov vidi, da bi tisti trije ali štirje policaji brez vsake težave obvladali dotičnega človeka.

Kar se tiče tistega dogodka na univerzi, ko se je policija spravila na študenta: me prav zanima, ali bi policaji uporabili pištolo, če ne bi imeli šokerja? Jasno da ne!!! Fanta bi kvečjemu pospremili ven iz stavbe, in bi bila zadeva končana.
metron(temporary)
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metron(temporary) » 22. Sep. 2007 18:06

Pookie napisal/-a:Mene pa bolj kot uporaba teh šokerjev preseneča to, kako se nekateri upirajo policiji, ko jih ta skuša ''obvladat'' oz. aretirat. Če se policaj odloči, da te bo priklenil, boš pač priklenjen, ne glede na to, ali se upiraš ali ne. Če se upiraš izbereš pač tisto slabšo pot, po kateri bodo zoper tebe uporabili takšne električne naprave.

Res ne razumem takega folka. Mene bi umirili že z opozorilom: stoj ali pa streljam!

Vse bolj se mi dozdeva, da so "žrtve" (če jim sploh lahko tako rečem) same krive, če izkusijo takšne zadeve na lastni koži.


1. pogled: Kaj pa, ko bi šla štrajkat? Ko bi bila v skupini rezgretih mladcev in mladenk, nad katerim bi se policaji hoteli považit? Začel bi se dretje, prerivanje in oni bi lepo strelal. Sj je sam začasna paralizacija, nč hudga. Ne vem, jz bi s svojim dolgim jezikom prej al slej naletu na kkšnga, k bi me hotu spametovat.

2. pogled: Kakorkoli vzamemo, majo policaji v sloveniji čist premajhna pooblastila. Karkoli bo policist naredu, ga kličejo na zagovor. Težijo jim za vsako stvar. In isto je pol pri sodstvu - policaji ujamejo, sodnica (verjetno posrana) jih spusti. In dobijo istega, čez en teden je zunaj. Če grem zdele mim enga policaja na samem, in ga kr tko vžgem čez gobec, pol pa on mene namlat, bo on najebu...skratka, nedopustno.

Ne morem se pa nikakor strinjat, naj elektrošokerji nadomestijo pištole. Prej bi blo smiselno, da se pištole med navadnimi državljani prepovedo. Se spomnim pred leti, k je en norc mislu da je ninža, in metu v policaja zvezdice in nože in nevemkaj, ga hudo ranu, in ga je policaj ustrelil (po večih opozorilni strelih v tla), in potem so ble nevemkake preiskave, al je bil postopek pravilno izveden. Swasta.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 23. Sep. 2007 16:49

Pa smo spet tam; pravice nekoga se zacnejo kjer se koncajo pravice nekoga drugega. Pha. Naceloma sem proti elektrosokerjem, ker vemo kako se je v ZDA raba strelnega orozja razbohotila. Imajo pa seveda vsi strelno orozje le ta "obrambo".

Edit: da se jih namrec kupiti tudi za zasebno uporabo.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
samson
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 23. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a samson » 23. Sep. 2007 23:02

Raba elkttro šokerjev je prav zelo grozna zadeva. Tole na ameriški univerzi pa je tudi dokaz tudi nedemokratičnosti tega orožja.

ODLOČNO PROTI

Nedolžno vprašanje se sprevrže v borbo s tokom >>>
http://www.genspot.com/video-23647/med- ... denta.aspx
Uporabniški avatar
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 947
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: gozd

Neprebrana objavaNapisal/-a the big red machine » 24. Sep. 2007 0:27

To bojo našim policajčkom ziher nabavili, ker za našo kapsarijo je znano da je močna samo kadar so v masi, v robokopski opravi s pendreki in solzivcem...In znajo tudi hudičevo dobro izzivati incidente. Je pa žalostno na posnetku videti pasivnost vseh v dvorani ob tem dogajanju...upam si trditi da tudi pri nas v podobni situaciji noben ne bi mignil s prstom kljub očitnemu kratenju človekovih temeljnih ustavnih pravic.No pa sej konec koncev smo tudi pri nas videli kaj je policija delala v Ambrusu...
metron(temporary)
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metron(temporary) » 24. Sep. 2007 1:44

the big red machine napisal/-a:No pa sej konec koncev smo tudi pri nas videli kaj je policija delala v Ambrusu...


Po drugi strani je pa hudo bolj smešn, da smo verjetno edina država, kjer vaška straža lahko zaustavi policijsko patruljo in jih ne pusti mimo :roll: . Vse te kmete bi lepo strpal v kible pa bi blo. /OT
Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 85
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 24. Sep. 2007 15:29

Absolutno proti! Elektrošoker se mi zdi pretiran, glede na to, da ga uporabljajo za vsako malenkost. Če bi imela možnost izbire, bi raje, a me parkrat s penderkom, in bi naslednji dan imela par modric, ki se slej ko prej zacelijo. Bolje to kot zastoj srca!!!
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 24. Sep. 2007 15:35

^^ no ja, označevat pendrek kot neko milo obliko "orožja" je malce nesmiselno. Tudi s pendrekom lahko doživiš hujše posledice, kot samo modrice. Enemu kolegu so komolc zlomili :? Kompliciran zlom komolca pa se ti težko zaceli.

Pa recimo, če te useka nekje blizu glave, tilnika... so lahko posledice prav tako usodne, ravno tako kot je recimo srčni zastoj pri uporabi elektrošokerja.

Pač pri pendreku je odvisno KAM te udari, pri elektrošokerju pa to, koliko si "odporen" na električni šok. V vsakem primeru pa je lahko posledica usodna!
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 24. Sep. 2007 15:43

Deniro: vseeno to ni tehten razlog, da bi zdej začeli masovno uporabljati elektrošokerje, namesto pendrekov. Kar se tiče tistega zloma komolca: komolec se ti lahko zlomi tudi ko se po šokerju zgrudiš po tleh. Pa ne samo komolc... če recimo z glavo od robnik udariš, si lahko na mestu mrtev.

Torej, pri elektrošokerju lahko poleg "šoka" fašeš še morebiten zlom, modrice... pa še marsikaj.

Vsekakor neprimerljivo s pendrekom.
Uporabniški avatar
strašljivka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 26
Na forumu od: 31. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a strašljivka » 24. Sep. 2007 15:52

To da ti nekdo spusti elektriko skozi telo je nekaj najbolj GROZNEGA!!! Jst sem to na lastni koži izkusila! Sicer ne s strani policije in elektrošokerjev, ampak sem enkrat padla na žico (taka ograja iz žice), ki je bila napeljana z elektriko. V tistem momentu sem dobesedno mislila, da je KONEC... umrla bom!!! To je tako močna "sila" ki ti gre skozi telo. Hkrati pa doživiš nek "black out" in se nekaj trenutkov sploh ne zavedaš kaj se okoli tebe dogaja.

Mene je še par dni za tem bolela cela desna stran telesa!

Potem so moji starši šli do lastnika, da kaj se gre, da kar tako ogradi pot z električno žico, brez kakršnegakoli opozorila... oz. znaka, da je napeljano z elektriko. In ker se je bal ovadbe je žico umaknil... in kasneje smo zvedli, da je bil tok elektrike 45.000 voltov. Elektrošokerji pa jih imajo
celo več :eek:

Skratka, kriv ali ne-kriv... nihče nima pravice nekoga stresati z elektriko, kot da smo živali!
Uporabniški avatar
Celeste
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 33
Na forumu od: 18. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Celeste » 24. Sep. 2007 16:00

^^ OMG groza!!! :?

Jst sm tud proti tem napravam. Najbolje je, da ima policaj še naprej samo pištolo, ker v tem primeru se ne bo mogel iti "loterije" da ne boš umrl!
Uporabniški avatar
Nevada tan
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 11
Na forumu od: 21. 7. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nevada tan » 24. Sep. 2007 16:15

Pookie napisal/-a: Mene bi umirili že z opozorilom: stoj ali pa streljam!

Tebe mogoča ja... ampak veliko je takih, ki niti malo ne bi trznili, če bi jim policaj na tak način zagrozil. Prepričana sem, da bi pri veliko ljudeh bila reakcija povem obratna - namreč beg! Meni se zdi povsem logično, da se bo človek branil, sploh pa če je prepričan, da ni kriv. In to, da se nekdo brani, še ni dovolj tehten razlog, da na njem uporabiš elektrošoker. V marsikaterem primeru bi zadoščal tudi malo močnejši prijem!

Jst zase lahko povem, da če bi bila prepričana, da nisem kriva, in da bi mi policaj grozil s strelom (prave pištole) bi se vsekakor probala izmuznit oz. pobegnit. Mogoče se sliši čudno, ampak dvomim, da bi v tistem trenutku stala mirno in pustila nekomu drugemu (policaju) da odloča o mojem življenju. Kaj jst vem, kaj se plete po njegovi glavi... Fora je tudi v tem, da jst v tistem momentu, ko bi bila zadeva vame uperjena, sploh ne bi ločila za katero vrsto orožja gre, - elektrošoker ali prava pištola. Naprave so si namreč precej podobne. In posledično bi v vsakem primeru "trznila" oz. se branila.

Orožje je orožje, in nagon po preživetju se sproži ne glede na to kdo jo drži oz. kaj ti v tistem trenutku policaj reče (zagrozi). In elektrošoker policaj zagotovo potegne zelo samozavestno in odločno (saj ve da nebo nikogar ubil) njegova "žrtev" pa lahko to napačno interpretira.

Skratka, elektrošoker je skrajno nehumano orožje in v nasprotju z človekovim dostojanstvom. Sedaj nasilneži OK, če se jih le tako da umiriti. Ampak nenasilni študentje, ženske, demonstranti... pri njih sem prepričana, da bi se dalo tudi drugače.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov