Da Vincijeva šifra / razkritje [Združeni temi]

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
dumbo
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 187
Na forumu od: 25. 12. 2004
Kraj: ko prideš not - levo :)

Neprebrana objavaNapisal/-a dumbo » 21. Sep. 2005 12:40

Ko sem danes praznila mail box, sem naletela na čuden naslov - naslov topika (dobila pa sem ga iz misli.com, natančneje njihove spletne knjigarne www.cangura.com).

Mail vam bom kar copy / paste


Kaj je izmišljeno in kaj resnično?

Zgodovinar Bart D. Erhman nam v knjigi prikaže, da je Da Vincijeva šifra polna različnih zgodovinskih napak. Ta shrljivka je nenavada, ker avtor Dan Brown trdi, da so vsi zgodovinski podatki v njej dejansko točni. NI RES !

Down Brownova knjiga pa ni le seznam napačnih tolmačenj zgodovine. Z njo nam Erhman ponudi osupljivo bogastvo zgodovinsko točnih in nesporno dokazanih ozadij o zgodnjem krščanstvu.

PRIMER:
Odkritje Mrtvomorskih zvitkov, ki po vsebini, v nasprotju s trditvami v Da Vincijevi šifri, niso krščanska besedila, ampak Judovska!

NEKATERE BISTVENE NAPAKE V DA VINCIJEVI ŠIFRI

1. Jezusovega življenja niso zapisovali tisoči njegovih privržencev po vsej deželi. Jezus niti ni imel tisoče privržencev, kaj šele tisoče pismenih privržencev.
2. Ni res, da bi za uvrstitev v Novo zavezo izbirali med osemdesetimi evangeliji. To je videti, kot da bi šlo za natečaj.
3. Popolnoma neresnična je trditev, da Jezusa niso imeli za božanstvo vse do Nikejskega koncila in da je bil prej za večino le umrljiv prerok. Velika večina kristjanov na začetku četrtega stoletja ga je slavila kot božanstvo (nekateri so mislili, da je bil tako božanski, da sploh ni bil človek!).
4. Konstantin ni naročil nove biblije brez evangelijev, ki so govorili o Jezusovih človeških lastnostih. Dejansko sploh ni naročil nove biblije. Pa tudi knjige, vključene v Novo zavezo, so polne opisov njegovih človeških lastnosti Ge jezen, utrujen, lačen, krvavi, umre...).
5. Mrtvomorskih zvitkov niso našli v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Bilo je leta 1947. In v dokumentih iz Nag Hammadija ni govora o svetem gralu in ne poudarjajo Jezusovih človeških lastnosti. Ravno nasprotno.
6. Židovske družbene navade moškim nikakor niso zapovedovale, da morajo biti poročeni. Večino skupnosti, kjer so nastali Mrtvomorski zvitki, so tvorili samski, celibatski moški.
7. Mrtvomorski zvitki niso najzgodnejša krščanska pričevanja. So židovski in ne krščanski...

NEKAJ IZ VSEBINE
Razkritje Da Vincijeve šifre

VIDELI SMO, DA JE ENO IZMED poglavitnih vprašanj, ki jih zastavi Leigh Teabingv Da Vincijevi šifri, vprašanje starodavnega »prikrivanja«.

Po njegovi razlagi je zgodnja cerkev želela človeka Jezusa narediti za božanstvo, kar naj bi bilo težavno opravilo, saj naj bi mnogi zgodnji evangeliji, kot pravi Teabing, prikazovali Jezusa kot povsem človeškega in ne kot božanstvo. Rešitev je bila na dlani. Cerkev je izbrala štiri evangelije, Mateje¬vega, Markovega, Lukovega in Janezovega, ki prikazujejo Jezusa kot božanskega in uničila vse zgodnje zapise, ki so bili zgodovinsko bolj točni.

Ali kot Teabing v svojem kabinetu razlaga Sophie...


Glede na to, da nas je kar nekaj tukaj prebralo to knjigo (DaVincije šifra), in da je knjiga povzročiola kar precejšen preplah v cerkevnih krogih me zanima ali je to še ena laž in zavajanje širše javnosti, ali resnica?

Vaše mnenje?






temi združeni ... bejbika
Bil je navaden dan in Marko Polo je odšel odkrivat Kitajsko. Kaj boš počel ti?
Uporabniški avatar
Bulma
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2634
Na forumu od: 16. 11. 2004
Kraj: BLTNC

Neprebrana objavaNapisal/-a Bulma » 21. Sep. 2005 13:13

Jaz sem si pred časom kupila obe - Da Vincijevo šifro + Angele in Demone. Dala sem 13.000sit in niti malo mi ni žal!
Ma knjiga (knjigi) je fenomenalna!!
Is sex dirty? Only if it’s done right.
Uporabniški avatar
dragon_fly
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 167
Na forumu od: 24. 9. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a dragon_fly » 21. Sep. 2005 13:20

ocitn je avtor tegale tvojga mejla mal listal po kumranskih rokopisih in po knjigi Sveta kri in sveti gral....

jaz sem prebrala obe in verjem da so polne domnev, kar bo jasno vsakemu, ki jih bo prebral.

dan pa je napisal eno super kriminalko, se tud super bere, zgodba pa je izmisljena, samo da temelji na resnicnih zgodovinskih osebah in krajih. to pa ne pomeni da je zgodba resnicna...


velik bralnih uzitkov!!
Uporabniški avatar
Bulma
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2634
Na forumu od: 16. 11. 2004
Kraj: BLTNC

Neprebrana objavaNapisal/-a Bulma » 21. Sep. 2005 13:22

dumbo napisal/-a:[b]Ko sem danes praznila mail box, sem naletela na čuden naslov - naslov topika (dobila pa sem ga iz misli.com, natančneje njihove spletne knjigarne www.cangura.com).



Jaz sem tudi to dobila danes.

Jaz mislim,da v knjigi je nekaj resnice,vse pa sigurno ne.
Is sex dirty? Only if it’s done right.
Uporabniški avatar
mycosmogirl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 769
Na forumu od: 25. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a mycosmogirl » 21. Sep. 2005 14:55

Jest jo še čakam da jo dobim iz knjižnce. Baje da je res huda knjiga...
Uporabniški avatar
*melby*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 673
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *melby* » 21. Sep. 2005 17:33

Jst jo nikjer ne dobim, če bi se katera dobra duša najdla, da jo ima doma že prebrano in bi mi jo posodila, se naj mi prosim javi na ZS.
* ~ ne oziraj se za drugimi, bodi originalen ~ *
Uporabniški avatar
Chica Guapa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 285
Na forumu od: 17. 1. 2005
Kraj: skoraj Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Chica Guapa » 21. Sep. 2005 18:06

Še nekaj o resničnosti oz. neresničnosti te knjige :D Gledala sm dokumentarec The real da Vinci code in najbolj me je presenetilo dejstvo, da je sionsko priorstvo totalno 'izmišljeno'. OK, Dan Brown napiše v knjigi tisti seznam z da Vincijem in Boticellijem in Hugojem in bla bla bla... Ta seznam je res napisan na tistih listinah, ki jih omenja avtor knjige... problem je samo v tem, da so listine ponarejene...sionsko priorstvo si je namreč izmislil tisti človek, ki je zadnji na seznamu.
HASTA LUEGO
Uporabniški avatar
Anchi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 224
Na forumu od: 19. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Anchi » 21. Sep. 2005 18:34

Mah, po moje je ta mail samo še dodaten trud Cerkve in raznih paničarjev, da bi čim bolj spljuvali in spodbijali knjigo.
Bolj kot se Cerkev trudi spodbijat podatke v knjigi, bolj meče slabo luč nase in se rine v drek. Res so mi patetični kako rinejo z glavo v zid.

Jaz menim, da smo knjigo večinoma vsi - ki seveda nismo verski fanatiki (pa tega ne mislim slabšalno, zgolj poudarjeno) - dojeli kot odlično kriminalko, polno zapletenih in zanimivih zgodbic, definitivno pa ne kot spodbijanje Cerkve in njenih zapisov.

In kar naj se še bolj vztrajno trudijo spodbijat podatke v knjigi...bolj kot bodo to počeli, bolj bom začela knjigi verjet. Sama sem v knjigi našla veliko zelo zanimivih podatkov, in povedano po resnici, je bilo to tudi vse - zanimivosti s katerimi si marsikdo popestri pogovor.

Vsekakor pa se nisem obremenjevala s tem, ali postavlja knjiga Cerkev na laž ali ne. Zdaj pa, ko vidim Cerkvine odzive, so mi pa postali sumljivi in menim, da marsikaj skrivajo, zato so tako razburjeni. Naj dajo mir, pa bo narod pozabil na vse skupaj.
Zapisuj rane v pesek in srečo v kamen. (anonimo)
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 810
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 21. Sep. 2005 21:26

Chica Guapa napisal/-a:Še nekaj o resničnosti oz. neresničnosti te knjige :D Gledala sm dokumentarec The real da Vinci code in najbolj me je presenetilo dejstvo, da je sionsko priorstvo totalno 'izmišljeno'. OK, Dan Brown napiše v knjigi tisti seznam z da Vincijem in Boticellijem in Hugojem in bla bla bla... Ta seznam je res napisan na tistih listinah, ki jih omenja avtor knjige... problem je samo v tem, da so listine ponarejene...sionsko priorstvo si je namreč izmislil tisti človek, ki je zadnji na seznamu.


Ni čisto izmišljeno. Tudi dokumentarcev v zvezi s knjigo je več in povsod pravijo nekoliko drugače.

recimo:
http://www.ordotempli.org/priory_of_sion.htm
http://priory-of-sion.com/
http://www.fiu.edu/~mizrachs/poseur3.html

Dejstvo pa je, da čeprav ni vse res v šifri, je sprožila precej veliko gibanje, predvsem Cerkev se je odzvala s sumljivo agresivnostjo.
Če ne drugega, je resnično to, da je Cerkev kot institucija skozi stoletja zagrešila ogromno svinjarij in zavoljo svoje politične nadvlade prikrila nešteto stvari, ki jih ne bomo nikoli vedeli. In to se mi zdi tudi bistvo pri celotni zadevi.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Sep. 2005 21:35

Dejstvo pa je, da čeprav ni vse res v šifri, je sprožila precej veliko gibanje, predvsem Cerkev se je odzvala s sumljivo agresivnostjo.
Če ne drugega, je resnično to, da je Cerkev kot institucija skozi stoletja zagrešila ogromno svinjarij in zavoljo svoje politične nadvlade prikrila nešteto stvari, ki jih ne bomo nikoli vedeli. In to se mi zdi tudi bistvo pri celotni zadevi.[/quote]


Se strinjam. Meni je knjiga ful dobra kriminalka in konec. By the way- a vse, kar v Svetem pismu piše, je pa dokazano res??? :roll:
Uporabniški avatar
dragon_fly
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 167
Na forumu od: 24. 9. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a dragon_fly » 04. Okt. 2005 18:52

spet nova knjiga!!! digitalna trdnajva!!! :razz:
neumno vprašanje zahteva neumen odgovor!!
Uporabniški avatar
*melby*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 673
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *melby* » 05. Nov. 2005 14:32

Jst sm jo tud prebrala ... končno sm jo dobila v knjižnici :D
Super knjiga, jst sm jo požirala....

Me pa res zanima, kaj je resnično in kaj je izmišljeno :?: :?:


Zakaj se pa nekaterim konec ne zdi dober?
* ~ ne oziraj se za drugimi, bodi originalen ~ *
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 810
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 05. Nov. 2005 17:09

Ali je kdo že prebral Digitalno trdnjavo? Jaz razmišljam, da bi jo kupila, pa ne vem, ali je dobra ali ne ...
Uporabniški avatar
*melby*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 673
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *melby* » 05. Nov. 2005 20:05

A je to isti avtor,ane?
Jst sm gledala in jo pri nas v knjižnici še nimajo :?

Ampak itak je zdej naslednja Angeli in Demoni ... ko jo dobim seveda :x
* ~ ne oziraj se za drugimi, bodi originalen ~ *
Uporabniški avatar
*tenisačica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 591
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Celje(na žalost)

Neprebrana objavaNapisal/-a *tenisačica* » 05. Nov. 2005 21:33

jst je še nism prebrala...pa se mi je tud ne da. sm kr zadovolna z zdejšno predstavo o Brownovih delih :D
“The only gossip I'm interested in is things from the Weekly World News - 'Woman's bra bursts, 11 injured'. That kind of thing.” ~ Johnny Depp

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]