Vegetarijanski recepti

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Če primerjam naštete skupine izdelkov, dnevno pojem največ:

jajc
5
9%
mlečnih izdelkov
42
76%
sojinih izdelkov
0
Brez glasov
stročnic (npr. fižola, graha, leče, čičerike)
2
4%
različnih semen (npr. bučnih, sončničnih)
0
Brez glasov
različnih oreškov (npr. mandljev, orehov, lešnikov, arašidov)
3
5%
seitana
0
Brez glasov
beljakovinsko bogatih žitaric (npr. kvinoje, ajde, rjavega riža, amaranta)
3
5%
Skupaj glasov : 55

katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 02. Dec. 2010 19:15

Če kdaj za praznike podarjate poznanim kakšne svoje vegetarijanske in/ali veganske jedi oz. sladice, kaj podarite?
Recepti zaželjeni. :D

Pa bom kar jaz začela:

Sladke čokoladne kroglice

Za približno 20 kroglic:
-200 g sladkorja v prahu
-150 g mletih orehov
-4 žlice nesladkanega kakava v prahu
-50 g masla ali margarine*
-1 žlička vanilijeve arome (lahko tudi mandljeve ali rumove)
-mleko ali sojino mleko* (po potrebi)
-čokolada v prahu ali čokoladne mrvice ali naribana temna (veganska) čokolada*

V skledi zmešamo sladkor v prahu, orehe, kakav v prahu, vanilijevo aromo in stopljeno maščobo. Nato po žlicah dodajamo mleko. Masa mora biti lepljiva, ne pa tekoča. Zmes damo za pol ure v hladilnik, da se strdi, nato pa iz nje oblikujemo kroglice. Vsako povaljamo v čokoladi, mrvicah ali naribani temni čokoladi.
*pomeni, da lahko določene sestavine nadomestimo z veganskimi
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
suomi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 49
Na forumu od: 3. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a suomi » 03. Dec. 2010 16:52

katja_t_1980 sliš se dobr, jaz delam nekaj podobnega.

Moje slavne rumove kroglice http://www.favoritecook.com/rum-balls
Jutr jih bom delala. Moram orehe stret najprej...hehe
No pa mafine tud večkrat spečem. Tole je recept za veganske čokoladno-čokoladne mafine. http://www.favoritecook.com/chocolate-muffin
Če kateri dela težave angleščina ji lahko prevedem.

Kar se tiče merske enote us CUP = 273ml (lahko uporabite jogurtov lonček)
Drugače pa takle 1 cup lonček je ponavadi zraven aparata za kruh, plus plastična žlička, ki je na eni strani teaspoon=žlička, in na drugi tablespoon= jedilna žlica. Ko enkrat to osvojiš, je peka super lahka :)
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 06. Feb. 2011 1:06

A kdo ve, kako bi naredila vegansko kremo z belo čokolado? Rabim za jagodno torto z belo čokolado in zaenkrat sem našla le recepte z želatino in/ali jajci. Hvala za odg.!
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 08. Mar. 2011 9:11

katja_t_1980 napisal/-a:A kdo ve, kako bi naredila vegansko kremo z belo čokolado? Rabim za jagodno torto z belo čokolado in zaenkrat sem našla le recepte z želatino in/ali jajci. Hvala za odg.!


kaj pa če narediš kot da bi delala vegansko belo čokolad? KLIK
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 15. Mar. 2011 9:43

Jaz sem si včeraj naredila mesečno zalogo namaza iz čičerike :D In sicer sem namočila cca. četrt kile čičerike čez noč, naslednji dan sem jo skuhala (cca 1 uro) v vodi, ki sem ji dodala začimbno zelenjavno. Zadnjih 15 min vrenja sem dodala še korenje, por in bučko, da se je zelenjava lepo skuhala do mehkega. Čičeriki, bučki, poru in korenji sem dodala še eno veliko čebulo, 5 strokov česna, dva manjša paradižnika, peteršilj, drobnjak, curry, mešanico začimb za solate in še malo česna v prahu, za vzorec limoninega soka in olivnega olja. Vse skupaj sem zmiksala v mešalniku in ven je prišla a la vege pašteta. Kot namaz je bila že pohvaljena, tud men je ful dobra, ker je pa mase ful, bom probala še dodat drobtine in jo oblikovat polpete.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 15. Mar. 2011 9:53

Koliko časa pa jo lahko hraniš v hladilniku?
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 15. Mar. 2011 10:19

sliši se okusno, kaj to daš potem v zmrzovalnik? Jaz mam te dni namen (prvič) narediti humus, samo še tahini moram nekje izbrskat
you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 15. Mar. 2011 10:28

Za shranjevanje povem, ko nagruntam - to sem namreč pacala skupaj včeraj zvečer, pa bom videla kak dolgo bo zdržalo. Tričetr sem je dala kr v zmrzovalnik, tak da morem še to nagruntat, ali sploh pali da zmrzujem in odtajam. Fora je da sol je dober konzervans, ampak jaz ne maram pretirano slanih jedi in je sploh nisem dala not (ker je itak zelenjavna začimbna mešanica že soljena). Tud limonin sok sem dodala z namenom konzerviranja in ne okusa. Javim, ko se pokvari ali splesni :D
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 15. Mar. 2011 10:41

@softTouch: javi kje boš staknala tahini! :)
suomi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 49
Na forumu od: 3. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a suomi » 15. Mar. 2011 11:30

suomi napisal/-a:Kaj pa je svilnat tofu? Za razliko od navadnega?

Tahini:

Osnovni recept:
5 dl prepraženih sezamovih semen
3,5 dl olivnega olja
sol

Popražimo semena. Ko se ohladijo, jih damo v mešalnik in dodajamo olje, dokler ne dobimo goste, vendar še vedno tekoče snovi. Solimo po okusu. Zapreš v stekleno embalažo. To naj bi lahko stalo v hladilniku več tednov.

Jaz ga se nisem nardila, imam pa skos popražen sezam v lončku in ga posujem po hrani. Ravno za zajtrk sem naredila čičerikih namaz ( v katerega bi fajn pasal tahini). Jaz s paličnih zmiksam: kuhano čičeriko, popražen sezam, olivno olje, lim. sok, sol, drobnjak in poper. Dodam malo vode, da pride mazav namaz. To je humus drgač (ampak mal po moje).


Tole sem že enkrat prej napisla.
Če ga hočte kupit, ga imajo pa v vseh večjih trgovskih centrih. Nazadnje sem ga vidla v Hipermarket Mercator. Se mi zdi da so mel celo enega bio.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 15. Mar. 2011 12:28

Glede tahinija - sem ga enkrat iskala v Mercator centru in je bla tam spodaj na polici kjer majo nalepljene cene, nalepka in je gor pisalo tahini in zraven seveda cena. Ampak na polici ga pa ni bilo :?: Eh... grem danes še enkrat pogledat. Sami se mi ga pa po pravici povedano ne da delat, čeprav se mi zdi da se mi nekje valjajo sezamova semena. Bom še videla


EDIT: našla tahini v Mercatorju. Stane 3,59€, mislim ga je okrog 3dl. Imeli so ga pa tm pri diabetičnih izdelkih&co
you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2379
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 15. Mar. 2011 18:18

Tahini je npr. tudi v Intersparu pri sojinih mlekih :)
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 15. Mar. 2011 20:46

Fenks obema! Sojinga ne kupujem v Intersparu, tak da ni čudn da ga nisem nikol po pomoti opazla, v Merkiča pa ne hodim. Bom ošvrknila s pogledom ko bom naslednjič tam.
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 782
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 24. Mar. 2011 16:15

Punce kolk časa pa drugače zdrži humus, če je hranjen v hladilniku? Škoda mi ga je sam za eno malco delat ...
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 24. Mar. 2011 23:39

Hja, glede na to, da je najbrž brez konzervansov, ne več kot 2 dni. :shrug:
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri