Vegetarijanski recepti

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Če primerjam naštete skupine izdelkov, dnevno pojem največ:

jajc
5
9%
mlečnih izdelkov
42
75%
sojinih izdelkov
0
Brez glasov
stročnic (npr. fižola, graha, leče, čičerike)
3
5%
različnih semen (npr. bučnih, sončničnih)
0
Brez glasov
različnih oreškov (npr. mandljev, orehov, lešnikov, arašidov)
3
5%
seitana
0
Brez glasov
beljakovinsko bogatih žitaric (npr. kvinoje, ajde, rjavega riža, amaranta)
3
5%
Skupaj glasov : 56

katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 13. Jul. 2010 21:02

Imate mogoče kakšne ideje za vegetarijanske sladice, posebno za tiste, ki ne vsebujejo jajc in/ali mlečnih izdelkov?
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
beveg55
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 19
Na forumu od: 13. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a beveg55 » 16. Jul. 2010 11:06

Iz strani http://veganstvo.blogspot.com/2009/07/o ... ikova.html
(Vir:Matejina Veganska Kuhinja; Avtorica:Mateja Tea Derenai):

BIBLIJSKI KOLAČ
SESTAVINE:
40 dag polnozrnate moke
10 dag rjavega sladkorja
1 pecilni prašek
1 žlica sode bikarbone
3 žlice marmelade
3 žlice olja
malo soli
5 dag zmletih orehov ali zmletih lešnikov
5 dag suhih marelic (prej narezanih na koščke in namočenih v vodo)
7 dag rozin (namočenih v vodo)
3 žlice kokosove moke
nastrgana limonina lupina
½ žličke cimeta
¼ litra vode (da je masa ravno prav gosta)

PRIPRAVA:
Sestavine zmešamo in vlijemo v pekač.
Pečemo na srednji T (170º C) 40-45 min.

HALVA
SESTAVINE:
2 dl pšeničnega zdroba
3,5 žlice kokosovega masla
2 dl sladkorja
1 pest rozin
1 pest oluščenih mandeljev
1 pest kokosove moke
6 dl vode

PRIPRAVA:
V posodi karameliziramo sladkor in ga prelijemo s 6 dl vode. Kuhamo, dokler se ves sladkor ne stopi. V drugi posodi na maslu pražimo pšenični zdrob do zlatorumene barve. V še vroč zdrob vlijemo raztopljen sladkor ter rozine, mandlje in kokos ter ob neprestanem mešanju kuhamo še 5 minut (oz. toliko časa, da voda izpari). Zmes nato prelijemo v plitko posodo, ki jo pred uporabo oplaknemo s hladno vodo. Ko se halva ohladi, jo vzamemo iz kalupa tako, da jo zvrnemo na pladenj ali desko in narežemo na kocke (lahko oblikujemo tudi kroglice) in jih povaljamo v kokosovo moko.

JAFFA KOCKE
SESTAVINE (za veliki pekač iz pečice):
BISKVIT:
• 1,5 jogurtovega lončka sladkorja
• 1sojin ali rižev jogurt
• 1 jogurtov lonček sojinega ali ovsenega ali riževega mleka
• 0,5 jogurtovega lončka olja
• 2,5 jogurtovega lončka ostre moke
• 1 do 2 pecilna praška
• nastrgana lupina 1 limone
• kurkuma

KREMA:
4 vanilijevi pudingi (brez želatine)
5 dl pomarančnega sirupa
6 žlic sladkorja
8 dl vode

ČOKOLADNI PRELIV:
200 g jedilne čokolade
80 g masla
4 žlice vode
2 žlici sladkorja

PRIPRAVA:
BISKVIT:
Zmešamo maso za biskvit iz navedenih sestavin in pečemo na 175˚ C do 180˚ C približno 20 min.
KREMA in ČOKOLADNI PRELIV:
Praške vanilijevih pudingov zmešamo s pomarančnim sirupom in sladkorjem. Vse skupaj skuhamo na vodi. S kremo prelijemo vroč biskvit. Ko se ohladi, prelijemo še s čokoladnim prelivom, počakamo, da se strdi, nato pa razrežemo pecivo na kocke.

Čokoladni preliv naredimo tako, da čokolado, maslo, vodo in sladkor raztopimo v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici

PALAČINKE

SESTAVINE:
400 g črne moke (ali bele)
3 žlice polnozrnate ali ržene ali koruzne moke
1 žlica kokosovega masla
ščepec soli
8 dl mešanice vode in sojinega mleka (1:1)
namaz po želji

PRIPRAVA:
Sestavine gladko zmešamo. Pustimo stati eno uro. Na vročo teflonsko ponev vlijemo srednje veliko zajemalko tekočega testa, ga enakomerno razlijemo po dnu in pečemo dokler se ne strdi in odstopi. Nato testo obrnemo in popečemo še na drugi strani, da lepo porjavi.
Namažemo lahko z marmelado, čokoladno kremo, sladkano limono, špinačo,…

OREHOVI PIŠKOTI
SESTAVINE:
300 g bele moke
100 g sladkorja (navaden ali mleti)
1 zavitek vanilin sladkorja
noževa konica soli
200 g kokosovega masla
150 g mletih orehov (mandeljev, lešnikov)

PRIPRAVA:
Z rokami dobro zgneti sestavine, razvaljaj in naredi piškote
Peci na 175º C - 200º C 5 - 10 min. Piškote pusti 2 min, da se nekoliko ohladijo in niso tako krhki, nato jih premaži z marmelado (ki ne vsebuje želatine, ampak pektin).


VANILIJEVI ROGLJIČKI
SESTAVINE:
45 dag polbele moke
¼ pecilnega praška
Ščepec soli
13 dag margarine
čajno žličko vanilije v prahu
25 dag sladu (pšenični,koruzni ali rižev)

PRIPRAVA:Margarino vzemi 2 uri pred pripravo iz hladilnika,da postane mehka.Moko zmešaj z pecilnim praškom,soljo in vanilijo v prahu.Na sredini naredi jamico in dodaj vanjo margarino in slad.Zamesi testo.Iz testa oblikuj rogljičke,jih razporedi na pekač in peci v pečici na 180 – 200 stopinj Celzija 10 -15 minut. Če želiš,da so rogljički boljši jih namoči v mešanico raztopljene čokolade in margarine.
Vir:Matejina Veganska Kuhinja; Avtorica:Mateja Tea Derenai

MIŠKE
SESTAVINE:
20 dag moke
¼ pecilnega praška (9 g)
1,5 dcl vode
0,5 dcl javorjevega sirupa
½ jabolka narezanega na kocke
Olje za cvrtje

PRIPRAVA:Moko zmešaj z pecilnim praškom.Dodaj javorjev sirup.Med mešanjem počasi dodajaj vodo in na koncu še na kocke narezano jabolko.V olju zlatorumeno ocvri.


Iz nekega foruma :-) :

AROMATIČNI MAFINI Z INGVERJEVIM PRELIVOM
SESTAVINE (za 12 kolačkov):
• 1 žlica margarine za namaz pekača
• ¾ skodelice olja
• ¾ skodelice vode
• 1skodelica sladkorja
• 2,5 skodelice moke (bele ali mešane s polnozrnato)
• 1 čajna žlička pecilnega praška
• sok ene pomaranče
• 1 žlica kakava v prahu
• 0,5 čajne žličke cimeta in ščepec prahu nageljnove žbice
• 1 pest celih orehov
Po želji lahko dodamo še: rum, rozine, narezano suho sadje, oreščke, čokoladne solzice, kokosovo moko ipd.
Za preliv:
• 2 žlici margarine
• ½ tablice temne čokolade z okusom ingverja
• 1 žlica sojinega mleka

PRIPRAVA:
V moko vmešamo sladkor, pecilni prašek, kakav, orehe (jaz dam kar cele polovičke, lahko pa damo tudi mlete), cimet in prah klinčkov (ter dodatne poljubne sestavine). Nato postopoma prilijemo olje, pomarančni sok in vodo. Maso lahko zmešamo kar z žlico ali pa uporabimo električni mešalnik. Testo mora biti gladko, če je pregosto, dodamo še malo vode. Mešanico zlijemo v z margarino namazan pekač za mafine, ki ga postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo pri 180-200 stopinjah 30 minut. Ko so kolački pečeni, jih iz pekača prestavimo na velik krožnik. Pustimo, da se ohladijo.
Na vodni kopeli raztopimo margarino, dodamo nalomljeno čokolado in žlico sojinega mleka ter mešamo. Ko se čokolada raztopi, z žlico zajemamo maso in z njo prelivamo mafine (eno žlico na en mafin). Počakamo, da se čokolada strdi, šele nato se posladkamo.

ČOKOLADNA TORTA Z VIŠNJAMI

SESTAVINE:
BISKVIT:
4 jogurtove lončke bele moke
2 jogurtova lončka rjavega sladkorja
1 jogurtov lonček grenkega kakava
4 žlice sojine moke
2 lončka olja
3 lončke sojinega mleka + 1 lonček radenske
2 pecilna
1 vanilin
1 žlička cimeta

Vse sestavine zmešaj in peci pribl. 35-45 min pri 180*C.

NADEV:
1/2 kg višenj
3 dl vode
sladkor
2 žlici koruzne moke
2 žlici vanilijevega pudinga

PRIPRAVA:
Skuhaj kompot, polovico višenj zmiksaj v kašo, polovico pa prihrani.
Iz višnjevega soka skuhaj žele – 2,5 dcl soka zavri, vmešaj v malo vode razmešani 2 žlici koruzne moke in 2 žlici pudinga. Ko se zgosti, vmešaj višnje in višnjevo kašo.

Pečen (ohlajen) biskvit prereži, premaži z višnjevo kremo, prekrij z drugo polovico biskvita in premaži s segreto marmelado ali pa posuj s sladkorjem v prahu. Lahko ga obliješ tudi s stopljeno čokolado.

Ohladi in vsaj za 2 uri postavi na hladno.

PALAČINKE BREZ JAJC IN KRAVJEGA MLEKA

SESTAVINE:
200 g bele moke
3 dl rastlinskega mleka
2 dl radenske (ali navadne vode + pecilni)
ščepec soli
pol žličke naravnega sladila (javorjev, agavin sirup, zgoščen jabolčni sok..).

PRIPRAVA:
Sestavine zmešamo kar z vilico, nato pa z zajemalko vlivamo palačinke na razgreto sončnično olje.

Za okus in barvo: lahko dodamo:
Cimet, ingver, sladkor, vanilin sladkor, bezeg, bio limonina lupina (nikakor ne limonin sok, ker boste imeli težave s peko!),...

Za bolj "rahle" palačinke:
Rastlinsko mleko, radenska (ali kar koli z mehurčki), pecilni prašek, vinski kamen,...

BANANINI MUFINI

SESTAVINE:
- zrele banane (bolj zrele dajo tršo skorjo)
-1/4 skodelice olja ali stopljene margarine
-2 skodelici moke
-1 čajna žlička soli
-1 čajna žlička pecilnega praška ali sode bikarbone

PRIPRAVA:
V majhnem loncu stlačimo banane ali jih narežemo na majhne koščke. Dodamo olje/margarino in sladkor. Dobro zmiksamo.
Zmešamo moko, sol, pecilni prašek/sodo bikarbono in dodamo bananino mešanico. Mešamo, dokler se ne preliva.
Pečemo na 180°C približno 20 minut.
(Če je testo preveč gosto, lahko dodamo malo sojinega mleka ali vode.)

VEGANSKI MARMORNI KOLAČ/ TORTA

SESTAVINE(1 lonček = 150g ):
4 lončke RASTLINSKEGA NAPITKA
2 jušni žlici JABOLČNEGA KISA
2 in 1/4 lončka SLADKORJA
1 lonček OLJA (sončnično, olivno,...)
1 žlička VANILIJE (poljubno ali v prahu ali ekstraktu)
4 lončke BELE MOKE (po možnosti bio)
2 žlički pecilnega praška
2 žlički sode bikarbone
1 žličko soli
1/2 lončka KAKAVA V PRAHU( po možnosti nesladkanega)

PRIPRAVA:
Od tu dalje je vse odvisno od posameznika, kako se loti priprave. Namreč sama najprej sestavine razpolovim in naredim najprej svetlo- vanilijevo 'filo', nato pa se lotm še kakavove. Da poudarim- vse sestavine sta pri obeh filah enaki, razlika je le v kakavu. Nato svetlo preložim v pekač poljubne oblike, zmešam skupaj še temno in jo nato zlijem na svetlo. Z nožem malo premešam, da dobim tisti marmorni izgled. nato pa hitro v pečico za kakšnih 40-50 minut. najraje pečem pri 150 stopinjah, da se skorjica ne zasuši preveč. Po koncu pečenja, z nožem preverim notranjost in če izvlečem ven čist nož, je kolaček pečen. Pustim ga ohladiti v ugasneni pečici.

KREKERJI

SESTAVINE:
30 dag polnovredne moke
10 dag margarine, lahko tudi kokosova mast
1 žllica soli/ sladkor
1/8 l vode ali po potrebi

Po želji razni dodatki kot sezam, lan, začimbe...

PRIPRAVA:
Vse skupaj dobro zamesimo, da dobimo gladko testo, pustimo počivati eno uro.
Na pomokani podlagi razvaljamo in poljubno režemo, pečemo 10-15 min.

VEGE TORTA
SESTAVINE:
1.5 skodelice naribanih jabolk
1 skodelica zdroba (pira, proso..)
1 skodelica mletih lešnikov
0.5 skodelic ovsenega mleka
1 žlico olja
1 skodelica sladkorja ali rozin/brusnic, marelic-suhe
pecilni/vinski kamen
100g jedilne čokolade

PRIPRAVA:
Suho sadje namočimo in dodamo ščepec soli.
Vse sestavine zmešamo in spečemo v modelu za torto (uporabimo peki papir).
Pečemo 45-60min na 180C.
Pečeno in ohlajeno prelijemo s čokoladno glazuro.

PITA S SADJEM
SESTAVINE:
150 dag pirine moke
2 žlici sladkorja
125 dag margarine ali kokosove masti
sok 1/2 limone
1/2 pecilni
vanilin sladkor
sadje
puding+tekočina (sok, mleko)

PRIPRAVA:
Moko, sladkor, margarino, limono in pecilni vgnetemo in pustimo počivati vsaj pol ure.
Tanko in prebodeno testo pečemo 10 min. Nato nanj posujemo sezonsko sadje, sladkor in mandeljne po okusu.
Pito polijemo s pudingom skuhanim na sadnem soku in po želji okrasimo.

JABOLČNI ZAVITEK
SESTAVINE:
Testo:
moka, olje, topla voda, noževa konica kurkume

Nadev:
naribana jabolka, IBIneza (rastlinska majoneza brez jajc- dobi se v trgovini), trsni sladkor, vanilin, cimet

PRIPRAVA:
Gladko umesiš testo, ki naj počiva 1 uro. Testo tanko razvaljaš,
namažeš z IBInezo, potreseš z jabolki do polovice testa in dodaš sladkor,
vanilin, ter cimet. Zviješ in pečeš približno 40 min na 200C.
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 16. Jul. 2010 16:20

Uau, beveg55, to pa je receptov. Hvala!!! :D
Si mogoče že katerega tudi sam/a preizkusil/a?
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 6459
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 19. Jul. 2010 22:26

Citiram v ustrezno temo:
beveg55 napisal/-a:Recepti na spletni strani:
http://vegansvet.hopto.org/kuharskikoticek.htm

Videi veganskega kuhanja na spletni strani:
http://suprememastertelevision.com/si/gol/?goto_url=veg

Knjige:

Mateja Tea Derenai: Matejina Veganska kuhinja (http://www.matejadereani.si/default-1.html)
Vegan with a vengeance
Vegetarijanske jedi, Učila
Odprta Kuhinja, tedenski kulinarični vodnik; Katarina Leskovšek
Živalim prijazna kuharica, K Naravi; Gabrielin sklad

Nadomestki jajca in mleka pri peki: sluz lanenih semen, tofu, zmečkane banane, nadomestilo za jajca (kupiš v specializirani trgovini- No Egg)


SEITAN »ALLA PIZZAIOLA«

SESTAVINE (za 2 osebi):
2 kosa seitana
olivno olje
shoyu
paradižnikova mezga
origano ali bazilika

PRIPRAVA:
Popražite seitan na olivnem olju, polijte z malo sojine omake (shoyu), dodajte 3 ali 4 žlice paradižnikove mezge in počakajte, da se mezga zgosti. Med tem večkrat obrnite seitan. Dodajte origano ali baziliko in servirajte s kakšno zelenjavo.

DROBNJAKOVI ŠTRUKLJI

SESTAVINE:
30 dag moke
ščep soli
2 dl vode
pol zavitka kvasa (+ malo moke, sladkorja in vode)

PRIPRAVA:
Narediš testo in ga vzhajaš eno uro.
Nadev: na malo olja prepražiš polento in drobnjak.
Testo razvaljaš in namažeš z nadevom. Zaviješ v štrukelj in vzhajaš. Potem skuhaš nad paro - pribl. 1,5 ure.

BELUŠI S PROSENO KAŠO

SESTAVINE (za dve osebi):
0,5 kg belušev
dve skodelici prosene kaše
5 strokov česna
olivno olje
margarina

PRIPRAVA:
Beluše operemo, olupimo in odlomimo olesenele dele (te ostanke porabimo za kakšno juhico), jih damo cele kuhat v vrelo osoljeno vodo, ki smo ji dodali žlico margarine. Beli beluši naj vrejo 25-35 min, zeleni okrog 20 min, nato jih odcedimo (vodo prihranimo!) in jih narežemo na 1 cm dolge koščke.
Na olju prepražimo česen, dodamo beluše in pražimo nekaj trenutkov. Dodamo oprano proseno kašo, malo popražimo, solimo, popramo in zalijemo z vodo, ki smo jo prihranili od kuhanja belušev. Kuhamo okrog 20 do 30 minut, dokler ni kaša kuhana (sproti pokušamo, med kuhanjem ne mešamo!)
Kašo postrežemo kot samostojno jed (s solato), na krožniku jo lahko potresemo še z drobljenimi algami.

PREDJED S TOFUJEM

SESTAVINE (6 oseb):
6 srednje velikih paradižnikov
8 črnih oliv
20 dag dimljenega tofuja
poper
sol
sveža bazilika
2 žlici olivnega olja
jabolčni kis
1 strok česna

PRIPRAVA:
Tofu narežemo na tanke rezine. Enako naredimo s paradižnikom. Na pladenj zložimo izmenično rezine tofuja in paradižnika. Popopramo s sveže mletim poprom. Prelijemo z omako, ki jo naredimo iz olja, kisa, soli in česna. Pustimo najmanj pol ure, da se marinira. Preden postrežemo, okrasimo z olivami in baziliko. Ponudimo s polnovrednim kruhom ali opečencem.

KREMNA JUHA IZ HOKAIDO BUČE

Prepražiš čebulo, dodaš na kocke narezano (neolupljeno) hokaido bučo, zaliješ z vodo. Kuhaš toliko časa, da koščki buče postanejo mehki. Odstaviš, vmešaš sol, poper, muškatni orešek, lahko malo bio jušne začimbe, in to spasiraš s paličnim mešalnikom. Na koncu (na krožniku) priliješ malo sojine ali ovsene smetane, lahko tudi mleka, in potreseš s sesekljanim peteršiljem.

ZELENE BUNKICE V PEČICI (NARASTEK Z BRSTIČNIM OHROVTOM)

SESTAVINE:
brstični ohrovt
pol čebule
olivno olje
malo moke
jušna začimba
drobtine
sojin sir

PRIPRAVA:
V vrelo osoljeno vodo stresemo glavice brstičnega ohrovta in jih kuhamo približno 15 min, tako da ostanejo še čvrste. Medtem nasekljamo čebulo in jo prepražimo na olivnem olju, dodamo 2 žlici moke, popražimo, zalijemo z vodo ter dodamo jušno začimbo (zelenjavno kocko ali sipno jušno začimbo) in ščepec muškatnega oreščka.
Kuhane ohrovtove kroglice odcedimo, vendar prihranimo malce vode od kuhanja. Ko se čebulna omaka pokuha, ji dodamo še kakšen dl vode, v kateri se je kuhal ohrovt in še trenutek pokuhamo.
Nato v pomaščen pekač naložimo brst. ohrovt, prelijemo s čebulno omako, posujemo dve žlici drobtin in naribamo sojin sir. Položimo v predhodno ogreto pečico in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut.
Zraven ponudimo pire krompir in regratovo solato s krompirjem in čemažem.

LEČINA ENOLONČNICA

SESTAVINE:
Suha rdeča leča
olivno olje
čebula
česen
sušena paprika ali sladka paprika v prahu
začimbe po okusu
dimljen tofu
peteršilj ali bazilika
kajenski poper (po želji)

PRIPRAVA:
Na olju prepražimo čebulo, postopoma dodamo papriko, lečo, sol, poper in začimbe. Popražimo. Dodamo še na drobne koščke narezan tofu in zalijemo z vodo. Kuhamo približno dvajset minut, toliko da je leča kuhana - vmes po potrebi dolijemo vodo. Jed posujemo s sesekljanim peteršiljem ali baziliko. Zraven se prileže kruh in motovilec.


GRAHOVA POMAKA Z GLUHIMI ŠTRUKLJI


SESTAVINE:
zamrznjen grah
sončnično olje
čebula
indijske začimbe (kari je obvezen, ostalo po okusu: fengerik, garam masala, kalonji, kurkuma, asafetida..)
za štruklje: moka, kvas, olje, voda, sladkor, sol.

PRIPRAVA:
Najprej zamesimo krušno testo in ga damo vzhajati.
Grah do mehkega skuhamo, odcedimo, vodo prihranimo. Na sončničnem olju prepražimo čebulo, dodamo grah in začimbe, popražimo, nato zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal grah. Pokrijemo in počasi kuhamo.
Medtem testo razvaljamo na po 2 cm debele svaljke in jih skuhamo nad paro (s pomočjo kovinske mrežice ali krpe). Kuhamo jih okrog 10 minut. Svaljke narežemo na kolobarčke.
Grahovo prilogo odstavimo z ognja, jo spasiramo s paličnim mešalnikom in naložimo v skledice, vanjo pomakamo štrukeljčke.

VEGANSKA MOJONEZA

SESTAVINE:
1/2 skodelice sojinega mleka
500 ml olivnega olja
limonin sok
jabolčni kis
sol

PRIPRAVA:
S paličnim mešalnikom zmešamo sojino mleko in počasi dodajamo olivno olje, na koncu dodamo limonin sok, jabolčni kis in sol.

Variacije:
1) Majoneza s curryem: dodamo eno žličko currya, preden zmiksamo.
2) Majoneza s kaprami: dodamo eno žličko kaper, žličko rumene gorčice v prahu, peteršilj in baziliko.
3) Z gorčico: bazi majoneze dodamo 30 g rumene gorčice v prahu, žličko rjavega sladkorja, ščepec klinčkov v prahu in dve žlički jabolčnega kisa.

GRŠKA LEČNA JUHA

SESTAVINE (za 4 osebe):
skodelica oprane zelene ali rjave leče (če je rjava, se bo kuhala dlje kot zelena)
polovica velike čebule ali ena srednja - sesekljana
olivno olje
2 srednje velika ali primerna količina ekološko pridelanega paradižnika iz konzerve (pribl. 300 g) - na kocke narezan
lovorov list
polovica ali cel plod majhnega čilija
poper

PRIPRAVA:
V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano čebulo in dušimo na srednjem ognju (pribl. 3 - 5 min.), da se zmehča. Večkrat premešamo. Zatem dodamo kocke svežega paradižnika ali tistega iz konzerve. Počakamo, da svež 'spusti sok'. Dolijemo liter hladne vode - lahko tudi več, če želimo bolj redko juho. Ko voda zavre, dodamo lečo. V lonec dodamo še lovorov list in čili. Oboje po kuhanju odstranimo. Popramo.
Juha je kuhana, ko je leča dovolj zmehčana, da ne moti.
Kot dodatek se lahko k jedi tradicionalno ponudijo na olivnem olju prepražene kocke belega kruha.

SEITAN S CURRYJEM

SESTAVINE (za dve osebi):
4 kosi sejtana
1 žlička curryja
1 žlička koruznega škroba
1 limona
olje
shoyu (sojina omaka)
1 vejica rožmarina
peteršilj

PRIPRAVA:
V ponev vlijemo malo olja, curry ter rožmarin in dodamo sejtan. Pražimo ga nekaj minut na vsaki strani, nato ga damo na krožnik.
Žličko škroba zmešamo s ½ - 1 kozarcem vode in vlijemo v ponev, dodamo sok pol limone in malo sojine omake (shoyu), mešamo dokler se ne zgosti.
To omako polijemo po sejtanu in dekoriramo s peteršiljem in koščki limone.

ZELENJAVNA TORTA

SESTAVINE:
250 gr listnatega testa (brez jajc)
1 kos tofuja
sezonska zelenjava po želji
1 bučka
3 do 4 žlice olivnega olja
3 žlice sojine omake (shoyu)
ščepec garam masale
kapre
sončnična semena

PRIPRAVA:
Zmiksajte tofu z malo vode, oljem, sojino omako in garam masalo, dokler ne dobite gladko zmes. Dodajte zelenjavo (razen bučke) narezano na majhne koščke, sončnična semena, kapre in premešajte. Na razvaljano listnato testo dajte najprej bučko, narezano na tenko, nato šepreostalo zmes. Pecite 25 min. pri190°C.

SLANA PITA S ŠPINAČO

SESTAVINE (za 4 osebe):
250 g listnatega testa (brez jajc)
200 g tofuja
400 g špinače
čemaž
1/2 skodelice kokosovega mleka
1 žlička pinjol
2 žlici sončničnega olja
2 žlici sojine omake (shoyu)
2 žlički sezamovih semen
sol, poper

PRIPRAVA:
Operite in skuhajte špinačo v slani vodi.
Nasekljajte čemaž in ga na hitro popražite na sončničnem olju, dodajte pinjole.
Nadrobite tofu in ga dodajte v ponev, prelijte s sojino omako , dodajte kuhano špinačo ter kokosovo mleko. Kuhajte na nizkem ognju, dokler se mleko ne vpije.
Medtem razvaljajte listnato testo v pekač in ga prebodite z vilicami.
Pripravljen nadev razmažite v pekač in potresite s sezamovimi semeni.

DOMAČE VLEČENO TESTO

Uporabimo ga lahko za sladke in slane zavitke, štruklje in bureke, pa tudi baklave in nekatere druge jedi.

SESTAVINE:
250 g moke
2 žlici olja
2 žlici jabolčnega kisa ali limoninega soka
1/8 l vode

PRIPRAVA:
V posodo vsujte poljubno količino moke, naredite jamico, po želji jo solite, v jamico vlijete mlačno vodo (po občutku), malo olja (katerokoli rastlinsko olje, samo hladno stiskano naj bo). Olja daste tri ali štiri velike žlice, odvisno od tega, kolikšno količino moke imate. Nato dodajte še žličko ali dve kisa ali limoninega soka. To premešajte. Če je presuho, še dodajte vodo. Če je premokro, pa dodajte moko.
Gnetite tako dolgo, da se ne prijema več niti roke, niti posode. Oblikujte za dlan velike kroglice, jih položite ob robu v skledi in povrhu premažite z oljem, da se naredi skorja. Pustite malo počivati in potem normalno povaljajte in razvlecite z roko, da je testo lepo tanko. Če se vam še trga, drugič dodajte malo več olja in pustite malo dalj počivati, recimo 1 uro.


GOBE S TOFUJEM


SESTAVINE:
- gobe, več vrst
- čebula
- sveži tofu
- drobtine
- peteršilj, jušna začimba, poper, sol, kurkuma
- olje

Čebulo sesekljamo na kocke, gobe očistimo in narežemo, v ponvi segrejemo olje in ''posteklenimo'' čebulo, dodamo gobe in jih prepražimo, dodamo sveži tofu, ki ga dobro razmešamo z gobami, dodamo začimbe in po potrebi drobtine, toliko da se masa malo poveže in popijejo odvečno tekočino.

ČRN KRUH:

SESTAVINE:
-2 skodelici sojinega mleka
-2 veliki žlici kisa
-4 skodelice pšenične moke
-2 skodelici splošno univerzalne moke
-2 čajni žlički margarine (na sobni temperaturi)
-1 1/2 čajni žlički soli
-1 1/2 čajni žlički sode bikarbone ali pecilnega praška

PRIPRAVA:
V loncu zmešaj sojino mleko in kis. Posebej zmešaj pšenično in univerzalno moko. S prsti drgni margarino v moko, da ustvariš drobljivo mešanico. Dodaj sol in sodo bikarbono/pecilni prašek. Naredi luknjo v moki in dodaj mešanico soje. Neprestano mešaj. Ko je testo narejeno , pusti stati 30 minut in pokrij s kuhinjskim prtom. Z dlanjo poravnaj v testo debeline palca in pol in z nožem naredi križ na sredini testa.
Peci 25 minut pri 218°C, nato zmanjšaj na 176°C in peci še 15 minut.
Če je skorja pretrda, pokrij z vlažno čajno krpo.

CHILLI CON "VEGETALE''

SESTAVINE:
Paprika
Čebula
Korenček
Česen
Drobljenec
Koruza, rdeči fižol iz konzerve
Pelati
Posušen čili in posušen paradižnik
Lovor, sol
Olivno olje

PRIPRAVA:
1. Na olivnem olju prepražiš čebulo, nato papriko (zeleno in rdečo, kar malo večji koščki), korenček narezan na kockice in česen.
2. Dodaš drobljenec. Malo popražiš in dodaš eno konzervo koruze, eno konzervo rdečega fižola, eno konzervo pelatov, jaz sem dodala še en posušen čili in posušen paradižnik. Začiniš z lovorjem, soljo in kar ti paše od začimb.
3. Pokuhaš.

PAPRIKE, POLNJENE S ČRNIM FIŽOLOM IN KVINOJO

SESTAVINE:
2 žlici olivnega olja
1 srednje velika čebula (fino nasekljana)
3 stroke česna (fino nasekljanega)
150g gob (recimo šampinjonov)
1 žlica čilija v prahu
1 čajna žlička soli
425g paradižnikove mezge
3 žlice vode
75g kvinoje
4 velike rdeče paprike
400g črnega fižola iz konzerve (odcedi in speri z vodo)
1 čajna žlička javorjevega sirupa
sveži koriander

PRIPRAVA:
Popraži čebulo na olivnem olju (3-5min). Dodaj česen in gobe in še malo praži (5min), dokler gobe ne sprostijo tekočine in se skrčijo. Vmešaj čili in sol. Dodaj kvinojo in 250 g paradižnikove mezge (ostalo prihrani za kasneje), dodaj vodo. Dobro premešaj, pokrij in zmanjšaj ogenj. Duši okoli 20min, vmes enkrat pomešaj.

Medtem, segrej pečico na 180ºC in pripravi paprike:
Segrej vodo v velikem loncu. Paprikam odstrani pecelj ter semena, ter jih v vreli vodi 5 min kuhaj. Nato jih dobro odcedi.

V ponvi ugasni ogenj, dodaj javorjev sirup ter črn fižol, ter dobro premešaj. Z zmesjo nadevaj paprike ter jih postavi pokončno na pekač . Po vrhu vsake paprike daj malo mezge, ki si jo prihranil/a.
Peci 15 min, nato vzemi iz pečice ter pred serviranjem dodaj na vrh koriander.
Dobre so tudi hladne.

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

SESTAVINE:
1/4 kg bele mehke moke
2 dag ojla
sol
1,5 dl mlačne vode
25 dag tofuja
1 lonček sesekljanega čemaža
3 žlice olivnega olja
sol, poper
drobtine

PRIPRAVA:
Iz sestavin vgnetemo testo ter ga pokrijemo z narobe obrnjeno skledo in pustimo počivati pol ure. Med tem časom pripravimo nadev iz tofuja, sesekljanega čemaža, olivnega olja, soli, popra in drobtin.

Testo razvaljamo, kolikor se da na tanko, ga namažemo z nadevom, zarolamo in zavijemo v moker in ožet kuhinjski serviet ter damo kuhat v osoljen krop. Kuha naj se pol ure, nato ga odcedimo in razrežemo na 2 prsta široke kose.

Zraven ponudimo kakšno pasirano zelenjavno omako, npr. grahovo in solato.

POLNJENE PALAČINKE

SESTAVINE:
1 kozarec moke
1/2 kozarca pšeničnih otrobov v kosmičih
kanček olja
sol
10g pecilnega praška
kozarec ali dva vode ali sojinega mleka (po občutku)

Za nadev:
Dva naribana cukinija
polovica rdeče paprike
sojini kosmiči
kurkuma in kari (po okusu),
sol, poper

PRIPRAVA:
Iz zmesi spečemo palačinke, ki jih nadevamo z na hitro popraženo zelenjavno maso za nadev.


SARMA IZ KISLEGA ZELJA Z BIO RŽENIMI KOSMIČI


SESTAVINE (za 4 osebe):
bio rženi kosmiči: 160 g
veliki listi kislega zelja: 8 listov
čebula: 120 g
zelenjavna juha (kocka): 0,5 l
kislo zelje: 200 g
jabolka: 120 g
sesekljan peteršilj
narezan drobnjak
mleta kumina
olje za praženje
sol
mleti poper

PRIPRAVA :
Liste kislega zelja prevremo v vreli slani vodi, jih ohladimo in stanjšamo tako, da prirežemo osrednji debeli del lista. Na olju zlatorumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ržene kosmiče in jih nekoliko prepražimo, zalijemo z 0,25 l zelenjavne juhe in počasi kuhamo. Dodamo kislo zelje, kumino, sol in poper in dušimo 10 minut. Jabolko olupimo in narežemo na kocke ter ga primešamo kosmičem, dodamo peteršilj in drobnjak in vse skupaj dobro premešamo. Maso porazdelimo po osušenih zeljnih listih, zvijemo sarme, jih položimo v primerno veliko ognjevarno posodo, zalijemo z drugo polovico zelenjavne juhe in v pečici pri 200° C pokrite dušimo 30 minut.

Čas kuhanja: 30 minut

TESTENINE S SVEŽIMI LISIČKAMI IN ZELENIMI BELUŠI

SESTAVINE (za 4 osebe):
česen: 2 stroka
drobno sesekljana čebula: 1 kos
olivno olje: 1 velika žlica
poper: 1 ščepec
sol: 1 ščepec
sveže lisičke: 20 dag
testenine: 0,5
zeleni beluši: 1 zavitek

PRIPRAVA:
Testenine skuhamo v slanem kropu al dente. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo zelenjavo. V kozici na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sveže lisičke, paradižnik in zelene beluše, ki smo jih prej na spodnjem koncu odrezali, olupili in zrezali na tri dele, ter strt česen. Na hitro posotiramo, solimo in popramo. Kuhane testenine odcedimo in dodamo zelenjavi. Vse skupaj dobro premešamo.

RDEČE ZELJE, SOJINI ZREZKI V OMAKI IN MLINCI

SESTAVINE (za 2 osebi):
300g rdečega zelja
6 suhih kosov (zrezkov) iz soje
cca. 300 g mlincev (lahko tudi manj, ker so nasitni)
sol
čebula v prahu
česen v prahu
začimba za piščanca na žaru (ki vsebuje tudi sol)
kocka za omako (če ne dobimo veganske, lahko naredimo omako iz moke, vode, soli in začimb po želji)
rastlinsko olje

PRIPRAVA:
Rdeče zelje narežemo na 'rezance' in ga pokuhamo v vodi, v katero dodamo sol in čebulo v prahu. Kuhamo, dokler se ne zmehča. Vodo povsem povremo in previdno mešamo, da se na koncu ne prime na dno. Med kuhanjem zelja sojine zrezke namočimo v toplo vodo, ki smo ji dodali česen in čebulo v prahu. Namakamo cca. 20 minut, nato jih popečemo v teflonski ponvi na malo olja. Med pečenjem jih potresemo z začimbo za piščanca na žaru. Nato po navodilih iz kocke ali sami iz naštetih sestavin pripravimo omako. Polijemo jo po zrezkih.
Mlince nadrobimo v skledo in jih prelijemo s slanim kropom ter pustimo cca. 10 minut. Nato jih odcedimo in ponudimo.

TOFU CHOP SUI

SESTAVINE (za 2 osebi):
1 zavitek čvrstega tofuja
pest oluščenih neslanih arašidov
1 majhno čebulo
1 majhno rdečo/zeleno papriko
pol konzerve slanih šampinjonov ali posušene šiitake
1 korenček
svetla sojina omaka
riž, ki se ne razkuha
1 žlico čebule v prahu

PRIPRAVA:
V posodo damo riž in ga skuhamo. Tofu narežemo na tanke rezine in mariniramo vsaj pol ure v sojini omaki, ki smo ji dodali čebulo v prahu. Medtem na tanke lističe narežemo korenje, na majhne palčke pa papriko in čebulo. Če imamo posušene gobe, jih namočimo v vodo. Na malo olja popražimo čebulo in arašide, dodamo korenček in papriko. Nazadnje odcedimo tofu in gobe ter jih prav tako prepražimo. Sojino omako, v kateri smo marinirali tofu, prihranimo in na koncu z njo zalijemo jed. Na krožnikih naredimo 'posteljico' iz riža in naložimo nanjo zelenjavno mešanico s tofujem.

DUŠENO SLADKO ZELJE S TESTENIMI KRPICAMI

SESTAVINE:
- 1 glava svežega zelja
- 2 žlici olivnega olja
-20-25 g moke (oz. po potrebi)
- 1 čebula
- sol,poper,vodo (ali juho-za zalivanje)
- nadomestek za 2 jajci

PRIPRAVA:
Na olivnem olju prepražiš drobno sesekljano čebulo. Zelju očistiš kocen, ga naribaš in dodaš čebuli. Soliš in popraš po okusu, nato pa dušiš, dokler se zelje ne zmehča. Če je potrebno, ga občasno zaliješ z vodo ali juho. Iz nadomestka za 2 jajci, ščepca soli, moke in vode zamesimo trdo testo (podobno kot za ribano kašo). Zavremo slan krop, nato pa od testa trgamo manjše koščke in jih oblikujemo v krpice, velike približno 2 cm. Krpice kuhamo 15 minut na zmernem olju, nato jih odcedimo in dobro speremo. Dodamo jih že do konca dušenemu zelju, malo premešamo in serviramo.

SOJIN GOLAŽ

SESTAVINE (za 4 osebe):
100 g posušenih sojinih kock (velikih cca. 1x1 cm)
1 velika čebula
3 žlice paradižnikove mezge
3 žlice sladke paprike v prahu
lovorov list
2 žlici moke
2 žlici vegete (še bolje: 3 žlice mešanice posušene zdrobljene zelenjave in soli)
sol
olje
voda

PRIPRAVA:
Sojine kocke damo v cca. 1 liter vrele vode, začinimo z vegeto in pustimo vreti 5 minut. Medtem sesekljamo čebulo in jo na 3 žlicah olja prepražimo na ponvi. Prepraženo čebulo stresemo k pokuhanim kockam, dodamo paradižnikovo mezgo, sladko papriko, lovorov list in zalijemo s toliko vode, da kocke plavajo. Kuhamo 10 minut in dosolimo, če ni dovolj slano. V manjšem loncu zavremo 1,5 dl vode in gladko vmešamo 2 žlici moke. Vlijemo v golaž in kuhamo še nekaj minut. Vmes mešamo, da se zgosti brez grudic. Če želimo redkejši golaž, ne vmešamo vode z moko.


PARADIŽNIKOVA JUHA


SESTAVINE:
80 dag paradižnika
25 dag krompirja
6 dag čebule
malo stebelne zelene
peteršilj
4 dag kruha
2 žlici olja
paradižnikovo mezgo
sladkor
sol
baziliko

PRIPRAVA:
V lonec damo olupljen in narezan paradižnik, narezan krompir, sesekljano stebelno zeleno, baziliko in peteršilj.
Na olju posebej prepražimo drobno sesekljano čebulo in jo dodamo juhi. Solimo in pokrito kuhamo 30 minut. Kuhano zelenjavo zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dolijemo malo vode. Juho še malo pokuhamo in po okusu dodamo malo sladkorja.
Ponudimo jo z opečenimi kruhovimi kockicami.

ZELENJAVNA JUHA

SESTAVINE :
polovica manjše paprike
2 do 3 žlice olivnega olja
150 g pora
100 g korenčka
150 g cvetače in brokolija
150 g nadzemne kolerabe
1,3 do 1,5 l vode
1 dl ajdove kaše ali pire
1,5 čajne žličke soli
šetraj, bazilika, peteršilj

Za žličnike:
2 do 3 žlice vode in čajna žlička olja
2 žlici moke

PRIPRAVA:
Drobno narezano svežo papriko in por narahlo pražimo na olivnem olju. Dodamo na kocke narezano zelenjavo. Vse skupaj pražimo 3 min, nato zalijemo z vročo vodo. Ko zavre, dodamo skodelico ajdove kaše ali pire ter začinimo s svežim peteršiljem, šetrajem, baziliko in drugimi začimbami po želji. Iz moke, 2 do 3 žlic vode in žličke olja si v skodelici pripravimo gosto maso, ki jo s čajno žličko jemljemo ven in zakuhamo kot žličnike v juho. Pustimo rahlo vreti 10 min. Proti koncu kuhanja juho posolimo in še malo prevremo.

FRANCOSKA SOLATA

SESTAVINE:
5 do 6 srednje velikih korenčkov
0,5 kozarca kislih kumaric
125 g graha v zrnju (iz konzerve, zmrznjen ali sveže kuhan)
7 do 8 srednje velikih krompirjev
4 žlice majoneze brez jajc (kupi se lahko v trgovini ali se pripravi doma)
1 do 2 čajni žlički gorčice
poper
sol

Za dekoracijo:
vejice peteršilja
nekaj rezin limone
nekaj rezin korenčka

PRIPRAVA:
Oprano korenje skuhamo, da ostane še čvrsto in ga narežemo na drobne kocke. Krompir v lupini skuhamo, da je srednje mehak (ne sme biti razkuhan), ga olupimo in razrežemo na kocke. Kisle kumarice razrežemo na zelo drobne kocke. Grah odcedimo. Zelenjavo izmenično stresamo v posodo. Sproti solimo, popramo in dodajamo majonezo ter gorčico. Na koncu vse skupaj rahlo premešamo. Če je solata suha, ji dodamo nekaj tekočine kislih kumaric ali limonin sok, odvisno od tega ali imamo radi bolj ali manj kislo. Na koncu še dekoriramo.

MEŠANA SOLATA

SESTAVINE :
2 paradižnika
1 paprika
1 kumara
sol
poper
kis
olje (po izbiri)
zeliščna mešanica (suha ali sveža sesekljana zelišča)
po izbiri lahko še: čebulo, mladi sir, avokado, rukola, oreški, semena, mlada bučka, korenje

PRIPRAVA:
Narežemo zelenjavo. Dodamo olje, kis, sol ter ostale začimbe. Zmešamo ter postrežemo.

POPEČENI TOFU

SESTAVINE:
200 g biotofuja
2 žlici sojine omake tamari
2 zvrhani žlici neoluščenega sezama

PRIPRAVA:
Tofu narežemo na centimeter debele rezine, ki jih položimo na ognjevarni krožnik. Postavimo ga v pečico in spečemo v nekaj minutah pri visoki temperaturi. Takoj, ko tofu malce nabrekne, ga vzamemo iz pečice in enakomerno pokapamo z sojino omako tamari. Potresemo ga še z sezamom in ponudimo še toplega ali ohlajenega v hladilniku.

PEČENI TOFU NA ZELENJAVI

SESTAVINE:
100 g sladkega graha
1 sveženj mladega korenčka
1 debelo steblo pora
2 kolerabici
1 majhen brokoli
2 mesnata paradižnika
Sol
6 jedilnih žlic olja
Sveže zmlet poper
Približno 100 ml zelenjavne osnove
400 g tofuja
2 stroka česna
½ svežnja gladkega peteršilja

PRIPRAVA:
1. Zelenjavo očistimo in operemo, sladkornemu grahu odščipnemo konce. Paradižnike poparimo, olupimo, razdelimo na četrtine in jim odstranimo semena. Njihovo meso narežemo na kocke.
2. Korenček in por narežemo na rezine, kolerabico na iglice, brokoli pa razdelimo na brstičke. Brokoli in sladkorni grah blanširamo v vreli slanici, ju oblijemo z ledeno mrzlo vodo in odcedimo.
3. V voku segrejemo 4 žlice olja in med mešanjem skuhamo zelenjavo, razen sladkornega graha in paradižnikov. Solimo, poparimo, prelijemo z zelenjavno osnovo.
4. Tofu narežemo na kocke, česen olupimo. Preostalo olje s česnom segrejemo v njem zlato rjavo popečemo tofujeve kocke. Operemo peteršilj, ga osušimo in drobno sesekljamo. S paradižnikom in sladkornim grahom ga vmešamo v zelenjavo in posujemo z tofujevimi kockami.

BURGER Z TOFUJEM IN KITAJSKIM ZELJEM

SESTAVINE (za 4 osebe):
250 g tofuja
200 g korenčka
100 g gomoljne zelen
½ olupljene čebule
1 strok česna
Sol,sveže zmleti poper
1 zvrhano čajno žličko v razmerju z 2 čajnimi žličkami vode nadomestka za jajce firme Orgran(brez glutena)
2 jedilni žlici sesekljanih zelišč
1 jedilna žlica sojine omake
drobtine po potrebi
1 srednje veliko kitajsko zelje
1 jedilna žlica masla
Visoko kakovostno olje za peko ali kokosova mast

PRIPRAVA:
1. Tofu temeljito piriramo s paličnim mešalnikom v visoki mešani posodi ali v kuhinjskem mešalniku.
2. Korenček in zeleno očistimo, operemo oz. olupimo in prav tako kot polovico čebule narežemo na drobne kocke. Česen olupimo in sesekljamo. Zelenjavo in česen vmešamo
v tofu, solimo in poparimo.
3. Dodamo nadomestek za jajce v razmerju 1 žlička prahu zmešana z dvema čajnima žličkama vode, zelišča in sojino omako ter toliko drobtin, da nastane testo za oblikovanje.
4. Kitajsko zelje očistimo, operemo in narežemo na grobe kose. Blanširamo ga v manjši količini vrele slanice, nato ga z zajemalko vzamemo ven, odcedimo in vstavimo v toplo skledo. Pustimo, da se maslo na zelju raztopi, začinimo z soljo in poprom.
5. Iz testa oblikujemo majhne burgerje in jih v vročem olju zlato rjavo popečemo. Kitajsko zelje porazdelimo na krožnike in nanje postrežemo burgerje z tofujem. Po želji okrasimo z bilkami drobnjaka.

RIŽ Z TOFUJEM

SESTAVINE:
Kuhan riž
Tofu
Čebula
Olivno olje
Sol(začimbe)

PRIPRAVA:
Na olju prepražiš čebulo ter dodaš na kocke narezan tofu, ki ga lahko prej po želji tudi nekoliko mariniraš v sojini omaki. Če dodaš še kakšno papriko, je vse skupaj še boljše (lahko uporabiš tudi tisto v prahu) .Vse skupaj še malo prepražiš in začiniš. Zraven se prilega tudi čili. Nakar vse zmešaš z rižem in tako je jed pripravljena.

RIŽ Z TOFUJEM IN BROKOLIJEM

SESTAVINE:
2 skodelici neobrušenega riža
4 skodelice vode
Srednje velik brokoli natrgan na cvetke
4 žlice sojine omake
25 dag tofuja
1 žlička kokosove masti

PRIPRAVA:
1. Riž stresemo v vrelo vodo in na šibkem ognju kuhamo 30 minut, nato pustimo 10 minut, da nabreka. Solimo z raztopino himalajske soli.
2. Brokoli raztrgamo na rože .Bet olupimo in narežemo na kolute. Brokoli skupaj z betom v soparniku soparimo sedem minut ali skuhamo v malo vode.
3 .Tofu narežemo na poljubno velike kocke in v ponvi v nekaj minutah pražimo na kokosovi masti. Med praženjem ga obračamo, da lepo porumeni z vseh strani. Začinimo z sojino omako.
4 .Na sredino krožnika položimo riž, okoli pa razdelimo popečene kocke tofuja in brokoli.


TOFUJEVI HLEBČKI

SESTAVINE:
tofu
50 dag ovsenih kosmičev
okara
olivno olje
2 drobno sesekljana pora
4 srednje veliki korenčki
pest sesekljanega peteršilja
začimbe po lastnem izboru, kot npr. bazilika, origano, timijan
sol

PRIPRAVA:
V večji skledi zdrobimo tofu, ki mu dodamo 50 dag ovsenih kosmičev. Po lastnem izboru lahko tudi nekaj žlic okare. Sestavine premešamo ter jih približno dve uri pustimo stati, saj se le tako kosmiči v tej kisli zmesi prepojijo in praktično razpadejo .Nato v ponvi na olivnem olju počasi prepražimo drobno sesekljana pora, bolj ali manj grobo naribane 4 srednje velike korenje ter veliko pest sesekljanega peteršilja. Ko se zelenjava zmehča, jo ohlajeno dodamo v skledo k tofuju in rahlo premešamo. Nakar po lastnem izboru dodamo začimbe, kot so: bazilika ,origano,timijan in solimo. Pri tem moramo paziti, da zmes ni pregosta, kot tudi ne preredka. Nato z mokrimi rokami oblikujemo hlebčke in jih damo peči v teflonsko ponev. Olje naj bo kvalitetno, kot je npr. sezamovo, lahko pa pečemo tudi na kokosovem maslu.Olja naj bo dovolj, tako, da se hlebčki lahko prepečejo tudi na sredini. Počasi jih zapečemo na obeh straneh. Lepo zapečeni so zlato rumene barve. Uporabimo jih v sendvičih kot tudi kot prilogo namesto mesa k glavnim jedem ali kot samostojno jed.....

SEJTAN – PŠENIČNO MESO

SESTAVINE:
250 g glutena (ali nirvana kote, kot se tudi reče tej moki)
½ na drobno sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
1 zmlet ali nariban koren
1-2 žličke soli
Začimbe po želji (peteršilj, poper,čili,rožmarin... -po želji)
1 skodelica vode
3 žlice sojine omake
Žlico olivnega olja

PRIPRAVA:
V veliki posodi najprej zmešaj suhe sestavine. Nato posebej zmešaj še vodo, sojino omako in olivno olje in zlij v veliko posodo s suhimi sestavinami. Z rokami dobro premešaj in zgneti ter oblikuj v štručko. Sedaj jo zavij v mokro krpo in na koncih zaveži z vrvico. V veliki kozici zavri toliko vode, da se bo potem lahko štručka v krpi lahko potopila. Kuha naj se približno od 45 – 60 min. Potem jo daj iz vode in ko se ohladi, jo razreži na 0,5 do 1 cm debele rezine/zrezke. Sedaj jih lahko spraviš v hladilnik (6 dni) ali zamrzovalnik (6 mesecev). Sejtan sedaj lahko uživaš takega kot je ali pa ga naprej obdeluješ kot meso.


SEJTAN PO DUNAJSKO

SESTAVINE (za 3 osebe):
25 dag mehkega in nezačinjenega sejtana
Tamari
1 skodelica vode
1 skodelica moke
Sol
Krušne drobtine
Olje (najbolje sezamovo)

PRIPRAVA: Sejtan nareži na kocke in pokapljaj z tamarijem. Moko in sol zmešaj z vodo. Sejtan najprej pomoči v mešanico moke, vode in soli, nato pa v drobtine. Če želiš,da bo ovoj debelejši, ponovi postopek. Ocvri v vročem olju.

SEJTAN PO PARIŠKO

SESTAVINE (za 3 osebe):
25 dag mehkega in nezačinjenega sejtana
Tamari
1 skodelica vode
2 skodelici moke
2 čajne žličke soli
Čajna žlička kurkume
Omaka Shoyu
Olje

PRIPRAVA:
Sejtan nareži tako, da bo v okroglih ali podolgovatih tankih zrezkih ter ga pokapaj z tamarijem. 1 skodelico vode in 1 žličko soli zmešaj z vodo. Posebej zmešaj drugo skodelico moke s kurkumo in žličko soli. Sejtan namoči v tekočo zmes, nato pa v moko in kurkumo. Segrej olje in ocvri. Sejtan ne sme plavati v olju. Ocvrt sejtan položi na papirnato brisačo, ki popije odvečno maščobo, potem ga preloži na krožnik. Če je sejtan še vedno premalo slan, ga na koncu pokapljaj z omako Shoyu.

SEJTAN V SEZAMOVI SRAJČKI

SESTAVINE:
30 dag sejtana
1 dcl kamutovega ali riževega napitka
10 dag moke
10 dag sezama
Kokosova mast za pečenje

PRIPRAVA:
Sejtan narežemo po želji na večje ali manjše zrezke, jih pomakamo v moko, napitek in sezam ter zlato rumeno popečemo v ponvi, ki jo poprej namastimo z kokosovo mastjo.

OCVRTI RAŽNJIČI

SESTAVINE (za 4 osebe):
40 dag sejtana
25 dag šalotke
Moka:voda v razmerju 1:1
Krušne drobtine
Od 15 -20 lesenih paličic za ražnjiče
Olje za cvrtje

PRIPRAVA:
Sejtan nareži na kocke; če je premalo začinjen, ga pokapljaj z tamarijem. Šalotko olupi. Na palčko izmenično nanizaj sejtan in šalotko. Ražnjiče pomoči v mešanico moke in vode, nato pa v krušne drobtine. Ocvri v vročem olju.

SLANI ŽELE

SESTAVINE (za 4 osebe):
16 dag sejtana
1 dag suhih gob
1,3 l vode
1 jušna kocka
4 čajne žličke agar agarja

PRIPRAVA:
Sejtan na drobno nareži. Suhe gobe zdrobi, če so prevelike. V lonec daj hladno vodo in vse sestavine. Zavri. Kocko zmečkaj z vilicami. Kuhaj samo toliko časa, dokler se kocka ne raztopi. Odstavi in zlij v pravokoten pekač. Pusti toliko časa, da se žele strdi. Zreži na kocke. Hrani v hladilniku.

SONČIČNI POLPETI

SESTAVINE (za 4 osebe):
3 srednje velike čebule
130 g sončičnih semen
500 ml vode
Prgišče kruhovih kock
1 rdeča paprika narezana na kocke
1 strok česna
Majaron
Jušna začimba
Drobtine
Olje za cvrenje
Sol, sveže mleti poper
1 žlica sesekljanega peteršilja

PRIPRAVA:
1. Čebulo olupimo, narežemo in pražimo na dveh žlicah olja. Sončnična semena v električnem mešalniku zmeljemo, jih dodamo in pražimo.
2. Začinimo z soljo, jušno začimbo, poprom in majaronom, dodamo 500 ml vode in zavremo.
3. Vse damo v skledo: umešamo krušne kocke, sesekljan česen, peteršilj in papriko ter pustimo stati približno 15 minut.
4. Vežemo z drobtinami, dokler se ne dajo oblikovati polpeti. Pečemo jih v vročem olju, dokler ne postanejo hrustljavo rjavi.

PROSENI POLPETI

SESTAVINE:
20 dag prosene kaše
4-5 dcl vode,
5 žlic črne moke
1 žlica čičerikine moke
1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
1 žlica sojinega sira
1 žlica nasekljanega peteršilja

PRIPRAVA:
1. Proseno kašo splaknemo na cedilu in v vodi kuhamo 15 minut. Pustimo še pol ure, da se ohladi.
2. Dodamo čičeriko, črno moko, zelenjavno jušno osnovo, sojin sir in nasekljan peteršilj. S pomokano roko oblikujemo manjše polpete in jih popečemo na kokosovi maščobi tri minute na vsaki strani.

POLPETI Z BUČKAMI

SESTAVINE:
1 škatla žitnih kosmičev z zelenjavo (žitni medaljoni)
1 zelena bučka
nekaj žlic krušnih drobtin
1 žlička vegrena (suha zelenjava brez soli)
olje za cvrtje


PRIPRAVA:
Žitne kosmiče namakamo v vodi (za eno škatlo porabimo 3 dl vode) 15 do 20 min. Naribamo zeleno bučko in jo dodamo v namočene kosmiče. Maso posolimo in dodamo žličko vegrena in krušne drobtine (odvisno od velikosti bučke in tekočine, ki jo izloči) in naredimo zmes, iz katere oblikujemo 8 do 10 polpetov – medaljonov.
Ocvremo jih na vroči maščobi (za prst visoko) in položimo na papirnate serviete, da se odcedijo.

Ponudimo jih z ajvarjem ali sezonsko zelenjavo in pečenim krompirjem.

PŠENIČNI ZREZKI

SESTAVINE:
15 dag pšeničnih kosmičev
1 žlica sojine omake
2 žlici sezamovih semen
skodelica sojinega jogurta
por
čebula
korenje
pol skodelice vode
sol, poper, olje

PRIPRAVA:
Pšenične kosmiče prelij z vročo vodo in pusti, da nabreknejo. Na olju prepraži čebulo, dodaj narezan por, naribano korenje in popraži. V ohlajeno zelenjavo dodaj pšenične kosmiče, sojin jogurt, sezamovo seme in sojino omako. Maso začini in dobro premešaj. Oblikuj zrezke/polpete in jih na olju popeci.

SOJIN GOLAŽ

SESTAVINE:
50 g sojinega mesa (sojini koščki)
1 žlička vegete
2 dl vode
1 manjša čebula
100 g paradižnikove mezge
začimbe (sol, čili, poper, rdeča paprika)
zelenjava po želji (grah)

PRIPRAVA:
2 dl vode zavremo, dodamo ji vegeto in sojino meso. Vremo 5 minut. Odstavimo in pustimo stati nekaj minut. Nato odcedimo. Vodo shranimo! Čebulo prepražimo. Dodamo sojino meso in na hitro prepražimo. Dodamo še paradižnikovo mezgo. Zalijemo s tekočino, ki nam je ostala pri sojinem mesu. Po okusu začinimo in kuhamo 15 minut. Po potrebi dodamo vodo.

VEGANSKI RAGU

SESTAVINE (za 1 osebo):
ena pest sojinih koščkov (drobnih)
paradižnikova omaka
1/4 čebule
1 korenček
olivno olje (lahko tudi navadno)
sol
poper
1/3 žličke mešanice začimb
voda

PRIPRAVA:
V kozico damo sojine koščke, na drobno narezan korenček, malo popra, soli (lahko še kakšne druge začimbe: čili, papriko, česen ...), ter prelijemo z dvakratno količino vode. Damo kuhat, kjer naj vre 5 -10 min. Po kuhanju vse stresemo v cedilo in malo odtisnemo, da odteče odvečna voda. Sedaj v to isto prazno kozico damo malo olja in nasekljano čebulo in ocvremo. Dodamo še koščke iz cedila in vse skupaj še malo ocvremo. Sedaj dodamo še paradižnikovo omako, začimbe in še malo soli ali sojine omake (po okusu), pustimo da se še malo pokuha, in ragu je tu.

SARME

SESTAVINE:
1 glavica kislega zelja
200 g sojinih kosmičev
1 žlica paradižnikove mezge
2 do 3 dl riža (nepoliranega)
1 dl ješprenja
6 dl vode
curry, poper, sol, čili, rdeča paprika
čebula, česen
olje
1 do 2 žlici moke
dimljen tofu

PRIPRAVA:
Sojine kosmiče namakamo 20 do 30 min v 6 dl vode, ki jo začinimo s soljo, poprom, curryem, rdečo papriko, čilijem, paradižnikovo mezgo ter dvema strokoma sesekljanega česna. Na olju prepražimo čebulo in ji dodamo pripravljene sojine kosmiče, pražimo, primešamo še riž (nepoliran), ki smo ga namakali v vodi vsaj eno uro ali čez noč, ter ješprenj. Lahko dodajamo tudi na koščke narezan dimljen tofu.

Na zeljne liste polagamo pripravljeni nadev, ki ga prekrijemo z levim robom lista, zvijemo in na koncu zavihamo še desno stran lista.

Sarme naložimo na narezano zelje v posodo, da dobimo največ 2 plasti. Zalijemo jih s toliko vode, da so pokrite in kuhamo približno 1 uro. Lahko jih tudi pečemo v pečici.

Na olju prepražimo 1 do 2 žlici moke (ali tudi ovsene kosmiče), dodamo rdečo papriko in paradižnikovo mezgo, posolimo, popopramo, če je potrebno malo razredčimo z vodo, da dobimo gosto tekočo maso, ki jo vmešamo v vodo, v kateri se kuhajo sarme, 15 min pred koncem kuhanja

Poleg postrežemo polento, krompir v kosih ali pire krompir.

SLOVENSKA VEGANSKA JOTA

SESTAVINE:
500 g kisle repe
300 g krompirja
300 g rjavega fižola
na kocke narezana veganska šunka
dva popka česna
dva lovorjeva lista
narezana čebula
eden paradižnik
en korenček
sol
poper
700 ml vode
rastlinsko olje

PRIPRAVA:
(1) Krompir razrežemo na majhne kocke. Kuhamo ga v slani vodi, dokler ne postane mehak. Odlijemo vodo.
(2) Narezano čebulo pražimo v loncu, dokler ne postane zlato-rjave barve. Dodamo vegansko šunko narezano na kocke in vse skupaj pražimo še nekaj minut.
(3)V isti lonec dodamo kislo repo ter vodo in pustimo kuhati približno pet minut.Medtem vse to mešamo. Zaradi same sestave in pridiha živahnih barv dodamo na kocke narezano korenje in paradižnik.
(4)Dodamo sol, poper in lovorjeve liste, kar prida jedi zelo tradicionalen okus. Počasi naj vre še 5 minut.
(5) Dodamo odcejen krompir in rjavi fižol skupaj z dvema popkoma česna in vse skupaj pustimo kuhati se nadaljnjih 10 minut. Nakar postrežemo.

AJDOVI ŽGANCI

SESTAVINE:
5 dag masla
2 l kropa
1 l ajdove moke
sol

PRIPRAVA:
Moko vsuj v slan krop in pokrito kuhaj 6 minut, nato moko predri s kuhalnico. Ko vre še 6 minut, odlij malo vode in žgance zmešaj z rogovilami.

GOBE S KAŠO

SESTAVINE:
¼ kg gob (lisičke, štorovke)
½ l ajdove kaše
3 žlice čebule
sesekljan petršilj
1 l vode

PRIPRAVA:
V vrelo vodo daj narezane gobe in kašo. Kuhaj, da voda povre. Na olju prepraži čebulo in z njo zabeli jed. Preden postrežeš, potresi s petršiljem.

KISLA REPA

SESTAVINE:
1 ¼ kg kisle repe
2 žlici olja
žlica čebule
sol, poper, lovorov list
1 ½ žlice moke

PRIPRAVA:
Repo prevri v vreli vodi. Zalij s kropom in skuhaj do mehkega. Na olju ocvri čebulo in zamešaj moko. Bledo prežganje dodaj repi in zmešaj. Osoli, dodaj zrnca popra in lovorov list ter kuhaj še 15 minut.

SONČNIČNI CMOKI

SESTAVINE (za 4 osebe):
3 srednje velike čebule
130 gramov sončničnih semen
500 ml vode
1 prgišče kruhovih kock
1 rdeča paprika narezana na kocke
Majaron
Jušna začimba
Drobtine,olje za cvrtje
Sol, sveže mleti poper
1 žlica sesekljanega peteršilja

PRIPRAVA:
Čebulo olupimo, zrežemo in prepražimo na 2 žlicah olja. Sončnična semena na grobo zmeljemo z mešalnikom in pražimo zraven. Začinimo z soljo, jušno začimbo, poprom in majaronom; dodamo 500 ml vode in zavremo.
Vse damo v skledo, umešamo krušne kocke, sesekljan peteršilj in na kose narezano papriko ter pustimo stati približno 15 minut. Z drobtinami zgnetemo v testo. Iz mase oblikujemo kroglico in jih 15 minut pustimo stati v vroči vodi, v kateri se je kuhala zelenjava (ne smejo vreti). Dobro teknejo z zelenjavno omako in rižem.

PROSENA KAŠA Z ZELENJAVO

SESTAVINE:
20 dag prosene kaše
3 žlice olivnega olja
10 dag korenja
12 dag zelene paprike
žlica sesekljane čebule
2 stroka česna
10 dag paradižnika
2 žlici veganskega sira
žlica petršilja

PRIPRAVA:
Na olju prepraži čebulo. Ko zarumeni, dodaj česen in kratko praži, da zadiši, dodaj na kocke narezan korenček in papriko ter duši, da se zmehča. Dodaj na kocke narezan paradižnik (enostavno ga olupimo tako, da ga damo v vrelo vodo). Primešaj kašo, še malo popraži in zalij z vodo ali juho. Kuhaj na blagem ognju. Preden postrežeš, lahko primešaš nariban veganski sir in peteršilj.

RIŽOTA Z BLITVO IN PARADIŽNIKOM

SESTAVINE:
1 kg blitve
olivno olje
čebula
5 dag riža
paradižnikov koncentrat
sol, poper
voda

PRIPRAVA:
V slani vodi skuhamo 1 kg očiščene in oprane mlade blitve. Kuhano blitvo dobro odcedimo (shranimo 2 - 3 dl vode, v kateri se je kuhala). Na malo olivnega olja popražimo 1 večjo glavico rdeče čebule narezane na kockice. Ko čebula ovene, dodamo blitvo, 5 dag očiščenega in opranega riža in prelijemo s shranjeno tekočino, v kateri smo raztopili žlico paradižnikovega koncentrata. Solimo, popramo in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo na rahlem ognju. Če je potrebno, vlijemo med kuhanjem malo mlačne vode.


ŠPAGETI S KORENJEM IN MAKOM

SESTAVINE:
350 g špagetov (brez jajc npr. Barilla)
2 velika svetla korena
1 por
1 krompir
2 stroka česna
curry
4 žlice olja
4 žlice vode
rdeča paprika v prahu
sol
mak

PRIPRAVA:
Narežemo por (beli del) in ga dušimo na 4 žlicah olja ter 4 žlicah vode. Očiščeno korenje in krompir narežemo na kockice, česen drobno sesekljamo. To zmešamo v por ter dušimo, dokler se ne zmehča. Posolimo, dodamo rdečo papriko in curry. Skuhamo testenine ter dodamo tekočino dušeni zelenjavi, če je pregosta. Zmešamo testenine z zelenjavo ter posipamo z makom.

TESTENINE Z BROKOLIJEM

SESTAVINE (za 4 osebe):
32 dag testenin
Sol
Alga kombu
1 večja glava brokolija
1 česen
Olje
Shoyu

PRIPRAVA:
Testenine z algo kombu stresi v osoljeno vrelo vodo in jih skuhaj. Brokoli operi v vodi. Odreži mu pecelj in ga olupi toliko ,da ostane samo notranji mehki del peclja. Cvet brokolija razlomi na manjše cvetke. Vse skupaj skuhaj v sopari ali v zelo malo vode. Česen olupi, razreži na drobno in prepraži ,dodaj skuhan brokoli in odcejene testenine. Začini z omako shoyu ter praži še 1-2 minuti.

ENOLONČNICA Z LEČO

SESTAVINE (za 4 osebe):
350 dag leče
1 l vode
2 čebuli
2 korenčka
2 pora
1/2 kg krompirja
2 jedilni žlici paradižnikove mezge
1 jedilna žlica suhe začimbne mešanice
sol

PRIPRAVA:
Lečo čez noč namočimo v vodi. Čebulo prepražimo na kokosovi masti ,dodamo na drobno narezano korenje in por ter vmešamo lečo z vodo, v kateri smo jo namakali. Vmešamo paradižnikovo mezgo, dodamo zeliščno mešanico in osolimo. Kuhamo 45 minut. Krompir narežemo na koščke, ga dodamo k leči in kuhamo še 15 minut.
Napotek :Lečo postavimo na štedilnik v hladni vodi in jo nato zavremo. Če jo suho vsujemo v vrelo vodo, bo ostala trda in neužitna.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 6459
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 19. Jul. 2010 22:28

In še drugi del:
beveg55 napisal/-a:VEGANSKE SLADICE:

BIBLIJSKI KOLAČ
SESTAVINE:
40 dag polnozrnate moke
10 dag rjavega sladkorja
1 pecilni prašek
1 žlica sode bikarbone
3 žlice marmelade
3 žlice olja
malo soli
5 dag zmletih orehov ali zmletih lešnikov
5 dag suhih marelic (prej narezanih na koščke in namočenih v vodo)
7 dag rozin (namočenih v vodo)
3 žlice kokosove moke
nastrgana limonina lupina
½ žličke cimeta
¼ litra vode (da je masa ravno prav gosta)

PRIPRAVA:
Sestavine zmešamo in vlijemo v pekač.
Pečemo na srednji T (170º C) 40-45 min.

HALVA
SESTAVINE:
2 dl pšeničnega zdroba
3,5 žlice kokosovega masla
2 dl sladkorja
1 pest rozin
1 pest oluščenih mandeljev
1 pest kokosove moke
6 dl vode

PRIPRAVA:
V posodi karameliziramo sladkor in ga prelijemo s 6 dl vode. Kuhamo, dokler se ves sladkor ne stopi. V drugi posodi na maslu pražimo pšenični zdrob do zlatorumene barve. V še vroč zdrob vlijemo raztopljen sladkor ter rozine, mandlje in kokos ter ob neprestanem mešanju kuhamo še 5 minut (oz. toliko časa, da voda izpari). Zmes nato prelijemo v plitko posodo, ki jo pred uporabo oplaknemo s hladno vodo. Ko se halva ohladi, jo vzamemo iz kalupa tako, da jo zvrnemo na pladenj ali desko in narežemo na kocke (lahko oblikujemo tudi kroglice) in jih povaljamo v kokosovo moko.

JAFFA KOCKE
SESTAVINE (za veliki pekač iz pečice):
BISKVIT:
• 1,5 jogurtovega lončka sladkorja
• 1sojin ali rižev jogurt
• 1 jogurtov lonček sojinega ali ovsenega ali riževega mleka
• 0,5 jogurtovega lončka olja
• 2,5 jogurtovega lončka ostre moke
• 1 do 2 pecilna praška
• nastrgana lupina 1 limone
• kurkuma

KREMA:
4 vanilijevi pudingi (brez želatine)
5 dl pomarančnega sirupa
6 žlic sladkorja
8 dl vode

ČOKOLADNI PRELIV:
200 g jedilne čokolade
80 g masla
4 žlice vode
2 žlici sladkorja

PRIPRAVA:
BISKVIT:
Zmešamo maso za biskvit iz navedenih sestavin in pečemo na 175˚ C do 180˚ C približno 20 min.
KREMA in ČOKOLADNI PRELIV:
Praške vanilijevih pudingov zmešamo s pomarančnim sirupom in sladkorjem. Vse skupaj skuhamo na vodi. S kremo prelijemo vroč biskvit. Ko se ohladi, prelijemo še s čokoladnim prelivom, počakamo, da se strdi, nato pa razrežemo pecivo na kocke.

Čokoladni preliv naredimo tako, da čokolado, maslo, vodo in sladkor raztopimo v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici

PALAČINKE
SESTAVINE:
400 g črne moke (ali bele)
3 žlice polnozrnate ali ržene ali koruzne moke
1 žlica kokosovega masla
ščepec soli
8 dl mešanice vode in sojinega mleka (1:1)
namaz po želji

PRIPRAVA:
Sestavine gladko zmešamo. Pustimo stati eno uro. Na vročo teflonsko ponev vlijemo srednje veliko zajemalko tekočega testa, ga enakomerno razlijemo po dnu in pečemo dokler se ne strdi in odstopi. Nato testo obrnemo in popečemo še na drugi strani, da lepo porjavi.
Namažemo lahko z marmelado, čokoladno kremo, sladkano limono, špinačo,…

OREHOVI PIŠKOTI
SESTAVINE:
300 g bele moke
100 g sladkorja (navaden ali mleti)
1 zavitek vanilin sladkorja
noževa konica soli
200 g kokosovega masla
150 g mletih orehov (mandeljev, lešnikov)

PRIPRAVA:
Z rokami dobro zgneti sestavine, razvaljaj in naredi piškote
Peci na 175º C - 200º C 5 - 10 min. Piškote pusti 2 min, da se nekoliko ohladijo in niso tako krhki, nato jih premaži z marmelado (ki ne vsebuje želatine, ampak pektin).


VANILIJEVI ROGLJIČKI
SESTAVINE:
45 dag polbele moke
¼ pecilnega praška
Ščepec soli
13 dag margarine
čajno žličko vanilije v prahu
25 dag sladu (pšenični,koruzni ali rižev)

PRIPRAVA:Margarino vzemi 2 uri pred pripravo iz hladilnika,da postane mehka.Moko zmešaj z pecilnim praškom,soljo in vanilijo v prahu.Na sredini naredi jamico in dodaj vanjo margarino in slad.Zamesi testo.Iz testa oblikuj rogljičke,jih razporedi na pekač in peci v pečici na 180 – 200 stopinj Celzija 10 -15 minut. Če želiš,da so rogljički boljši jih namoči v mešanico raztopljene čokolade in margarine.
Vir:Matejina Veganska Kuhinja; Avtorica:Mateja Tea Derenai

MIŠKE
SESTAVINE:
20 dag moke
¼ pecilnega praška (9 g)
1,5 dcl vode
0,5 dcl javorjevega sirupa
½ jabolka narezanega na kocke
Olje za cvrtje

PRIPRAVA:Moko zmešaj z pecilnim praškom.Dodaj javorjev sirup.Med mešanjem počasi dodajaj vodo in na koncu še na kocke narezano jabolko.V olju zlatorumeno ocvri.


Iz nekega foruma :-) :

AROMATIČNI MAFINI Z INGVERJEVIM PRELIVOM
SESTAVINE (za 12 kolačkov):
• 1 žlica margarine za namaz pekača
• ¾ skodelice olja
• ¾ skodelice vode
• 1skodelica sladkorja
• 2,5 skodelice moke (bele ali mešane s polnozrnato)
• 1 čajna žlička pecilnega praška
• sok ene pomaranče
• 1 žlica kakava v prahu
• 0,5 čajne žličke cimeta in ščepec prahu nageljnove žbice
• 1 pest celih orehov
Po želji lahko dodamo še: rum, rozine, narezano suho sadje, oreščke, čokoladne solzice, kokosovo moko ipd.
Za preliv:
• 2 žlici margarine
• ½ tablice temne čokolade z okusom ingverja
• 1 žlica sojinega mleka

PRIPRAVA:
V moko vmešamo sladkor, pecilni prašek, kakav, orehe (jaz dam kar cele polovičke, lahko pa damo tudi mlete), cimet in prah klinčkov (ter dodatne poljubne sestavine). Nato postopoma prilijemo olje, pomarančni sok in vodo. Maso lahko zmešamo kar z žlico ali pa uporabimo električni mešalnik. Testo mora biti gladko, če je pregosto, dodamo še malo vode. Mešanico zlijemo v z margarino namazan pekač za mafine, ki ga postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo pri 180-200 stopinjah 30 minut. Ko so kolački pečeni, jih iz pekača prestavimo na velik krožnik. Pustimo, da se ohladijo.
Na vodni kopeli raztopimo margarino, dodamo nalomljeno čokolado in žlico sojinega mleka ter mešamo. Ko se čokolada raztopi, z žlico zajemamo maso in z njo prelivamo mafine (eno žlico na en mafin). Počakamo, da se čokolada strdi, šele nato se posladkamo.

ČOKOLADNA TORTA Z VIŠNJAMI
SESTAVINE:
BISKVIT:
4 jogurtove lončke bele moke
2 jogurtova lončka rjavega sladkorja
1 jogurtov lonček grenkega kakava
4 žlice sojine moke
2 lončka olja
3 lončke sojinega mleka + 1 lonček radenske
2 pecilna
1 vanilin
1 žlička cimeta

Vse sestavine zmešaj in peci pribl. 35-45 min pri 180*C.

NADEV:
1/2 kg višenj
3 dl vode
sladkor
2 žlici koruzne moke
2 žlici vanilijevega pudinga

PRIPRAVA:
Skuhaj kompot, polovico višenj zmiksaj v kašo, polovico pa prihrani.
Iz višnjevega soka skuhaj žele – 2,5 dcl soka zavri, vmešaj v malo vode razmešani 2 žlici koruzne moke in 2 žlici pudinga. Ko se zgosti, vmešaj višnje in višnjevo kašo.

Pečen (ohlajen) biskvit prereži, premaži z višnjevo kremo, prekrij z drugo polovico biskvita in premaži s segreto marmelado ali pa posuj s sladkorjem v prahu. Lahko ga obliješ tudi s stopljeno čokolado.

Ohladi in vsaj za 2 uri postavi na hladno.

PALAČINKE BREZ JAJC IN KRAVJEGA MLEKA
SESTAVINE:
200 g bele moke
3 dl rastlinskega mleka
2 dl radenske (ali navadne vode + pecilni)
ščepec soli
pol žličke naravnega sladila (javorjev, agavin sirup, zgoščen jabolčni sok..).

PRIPRAVA:
Sestavine zmešamo kar z vilico, nato pa z zajemalko vlivamo palačinke na razgreto sončnično olje.

Za okus in barvo: lahko dodamo:
Cimet, ingver, sladkor, vanilin sladkor, bezeg, bio limonina lupina (nikakor ne limonin sok, ker boste imeli težave s peko!),...

Za bolj "rahle" palačinke:
Rastlinsko mleko, radenska (ali kar koli z mehurčki), pecilni prašek, vinski kamen,...

BANANINI MUFINI
SESTAVINE:
- zrele banane (bolj zrele dajo tršo skorjo)
-1/4 skodelice olja ali stopljene margarine
-2 skodelici moke
-1 čajna žlička soli
-1 čajna žlička pecilnega praška ali sode bikarbone

PRIPRAVA:
V majhnem loncu stlačimo banane ali jih narežemo na majhne koščke. Dodamo olje/margarino in sladkor. Dobro zmiksamo.
Zmešamo moko, sol, pecilni prašek/sodo bikarbono in dodamo bananino mešanico. Mešamo, dokler se ne preliva.
Pečemo na 180°C približno 20 minut.
(Če je testo preveč gosto, lahko dodamo malo sojinega mleka ali vode.)

VEGANSKI MARMORNI KOLAČ/ TORTA
SESTAVINE(1 lonček = 150g ):
4 lončke RASTLINSKEGA NAPITKA
2 jušni žlici JABOLČNEGA KISA
2 in 1/4 lončka SLADKORJA
1 lonček OLJA (sončnično, olivno,...)
1 žlička VANILIJE (poljubno ali v prahu ali ekstraktu)
4 lončke BELE MOKE (po možnosti bio)
2 žlički pecilnega praška
2 žlički sode bikarbone
1 žličko soli
1/2 lončka KAKAVA V PRAHU( po možnosti nesladkanega)

PRIPRAVA:
Od tu dalje je vse odvisno od posameznika, kako se loti priprave. Namreč sama najprej sestavine razpolovim in naredim najprej svetlo- vanilijevo 'filo', nato pa se lotm še kakavove. Da poudarim- vse sestavine sta pri obeh filah enaki, razlika je le v kakavu. Nato svetlo preložim v pekač poljubne oblike, zmešam skupaj še temno in jo nato zlijem na svetlo. Z nožem malo premešam, da dobim tisti marmorni izgled. nato pa hitro v pečico za kakšnih 40-50 minut. najraje pečem pri 150 stopinjah, da se skorjica ne zasuši preveč. Po koncu pečenja, z nožem preverim notranjost in če izvlečem ven čist nož, je kolaček pečen. Pustim ga ohladiti v ugasneni pečici.

KREKERJI
SESTAVINE:
30 dag polnovredne moke
10 dag margarine, lahko tudi kokosova mast
1 žllica soli/ sladkor
1/8 l vode ali po potrebi

Po želji razni dodatki kot sezam, lan, začimbe...

PRIPRAVA:
Vse skupaj dobro zamesimo, da dobimo gladko testo, pustimo počivati eno uro.
Na pomokani podlagi razvaljamo in poljubno režemo, pečemo 10-15 min.

VEGE TORTA
SESTAVINE:
1.5 skodelice naribanih jabolk
1 skodelica zdroba (pira, proso..)
1 skodelica mletih lešnikov
0.5 skodelic ovsenega mleka
1 žlico olja
1 skodelica sladkorja ali rozin/brusnic, marelic-suhe
pecilni/vinski kamen
100g jedilne čokolade

PRIPRAVA:
Suho sadje namočimo in dodamo ščepec soli.
Vse sestavine zmešamo in spečemo v modelu za torto (uporabimo peki papir).
Pečemo 45-60min na 180C.
Pečeno in ohlajeno prelijemo s čokoladno glazuro.

PITA S SADJEM
SESTAVINE:
150 dag pirine moke
2 žlici sladkorja
125 dag margarine ali kokosove masti
sok 1/2 limone
1/2 pecilni
vanilin sladkor
sadje
puding+tekočina (sok, mleko)

PRIPRAVA:
Moko, sladkor, margarino, limono in pecilni vgnetemo in pustimo počivati vsaj pol ure.
Tanko in prebodeno testo pečemo 10 min. Nato nanj posujemo sezonsko sadje, sladkor in mandeljne po okusu.
Pito polijemo s pudingom skuhanim na sadnem soku in po želji okrasimo.

JABOLČNI ZAVITEK
SESTAVINE:
Testo:
moka, olje, topla voda, noževa konica kurkume

Nadev:
naribana jabolka, IBIneza (rastlinska majoneza brez jajc- dobi se v trgovini), trsni sladkor, vanilin, cimet

PRIPRAVA:
Gladko umesiš testo, ki naj počiva 1 uro. Testo tanko razvaljaš,
namažeš z IBInezo, potreseš z jabolki do polovice testa in dodaš sladkor,
vanilin, ter cimet. Zviješ in pečeš približno 40 min na 200C.
The world is as you are.
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 27. Jul. 2010 22:27

Še dve jedi, ki se ju da dobiti v splošnih restavracijah oz. gostilnah:

-gostilna Jurman LJ: vegetarijanski krožnik (različna kuhana zelenjava, zelenjavni polpet, ocvrt šampinjon)
-pivnica Adam Ravbar Rodica: vegetarijanski krožnik (različna kuhana zelenjava, zelenjavni polpet, ocvrte bučke, tatarska omaka)
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 27. Jul. 2010 23:10

Glede ponudbe v restavracijah morem pa rečit da so v večini ful neizvirini. Kup kuhane zelenjave in sojin polpet al pa ocvrt sir je kar večina premore. Sem bla prav presenečena ko smo na enem izletu ko smo šli jest vegiji, kjer so vsejedci jedl klasik pomfri+dunajski dobili polnozrnate testenine s skuto in špinačo, res pravi balzam za dušo da še znajo kje kaj pripravit.

Drugač pa men je blo zakon ko sem še bila v Lj sem hodla jest v Dijaški dom Vič - tam so meli pa izvedbo vsakega kosila v mesni in vege izvedbi, kar je pomenal filane paprike, paprikaš, čufte, zelenajvne lazanje, musake, zelje s vege hrenovkami in matevžom.... To jaz ful pogrešam pri nas, ko da je tak težko izpustit tisto plast mesa pri enem pratfonu lazanje al pa papriko nafilat s sojo. Neizvirneži jedni. :evil:
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 28. Jul. 2010 14:18

Ja,se strinjam,da se redko kje dobi res kvalitetna vege ponudba. Mogoce je na nas vegetarijancih, da v gostilnah v knjige pohval in pritozb cimveckrat napisemo predloge,kaj bi se lahko dodali tisti zelenjavi ali pa kaj bi lahko pripravili namesto ocvrtega sira. Ker ocitno se vedno velja miselnost,da vegetarijanci zivimo samo od solat in kuhane zelenjave. Pa verjetno kuharjev v solah sploh ne ucijo priprave tofuja, seitana, sojinih medaljonov, vege bolonjske omake itd. Itak je nas solski sistem se tolk zadaj, da otroke uci, da clovesko telo nujno rabi mesne beljakovine.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 28. Jul. 2010 14:38

Jha, in valda iz tega pol pride večno vprašanje ''Ja kaj pa pol ješ?? Solato pa krompir na pohan sir?''. Jaz res nikoli ne jem enolično, ma če ne druga, namešam skupi nekaj kar najdem v hladilniku in vegetarijanskih okusnih jedih obstaja res mnogo. Sejtan dobit v gostilni.... Mhm, ko te gledajo zabodeno da ''kaj to je?''. :roll:
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 28. Jul. 2010 20:28

Tearjerker napisal/-a:Sejtan dobit v gostilni.... Mhm, ko te gledajo zabodeno da ''kaj to je?''. :roll:


Mogoče dobo najprej čudno gledali, če bomo vegiji pisali svoje želje v njihove knjige pohval in pritožb. Samo itak je zaslužek odvisen od zadovoljstva gostov in če bodo take želje pogoste, se bodo prej al slej morali pozanimati, kaj je seitan. :D Oz. bodo popestrili jedilnike z vege jedmi.
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.
suomi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 49
Na forumu od: 3. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a suomi » 03. Avg. 2010 16:03

Se mi zdi, da je ponudbe skos več, ampak ni pa ravno kvalitetna. Jaz sem že zdavnaj obupala nad restavracijami in jem/kuham samo še doma. Tudi hrane, ki jo skuhajo drugi ne jem. Nočem komplicirat in rečem, da imam sadni dan ;)
Mandljevo, lešnikovo sojino in kokosovo mleko delam sama doma. Je najboljše in točno vem, kaj sem dala notr.
Sejtan tudi sama naredim: kupiš gluten ( imajo ga v Jablani- tržnica bTC) in je gor navodilo. Če katero ful zanima kako se naredi, ji lahko podrobno povem. No pa tofu tud nardim.
Imam ogromen vrt s sadjem in zelenjavo, tko da se zdele preskrbljena ...haha. Čez zimo imam pa svoje pridelke zamrznjene, vložene, kuhane, ... pa žitarice in stročnice jem vsak dan.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 03. Avg. 2010 17:02

Dej napiši prosim, mene ful zanima kak to vse sama pripraviš. Pa se cenovno bolj splača sam to pripravljat kot kupovat?
suomi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 49
Na forumu od: 3. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a suomi » 03. Avg. 2010 17:41

Mandljevo ali lešnikovo in kokosovo mleko :
http://www.favoritecook.com/almond-milk
http://favoritecook.com/coconut-milk

Sojino mleko in tofu:
http://www.favoritecook.com/tofu

Kristale ali prah (nigari) za kisanje sojinega mleka kupiš v jablani ali v Kalčku (BTC). Ni drago, pa za dolg časa je. Sojo bio jaz kupim v kalčku ( 1kg = 2 eura). Iz 500 g soje. dobim ven 6 lirov močnega mleka, zdaj pa računaj če se splača ;) Mleko res ni noben problem nardit. Nujno ga moraš pa prevret, ker se ne uziva surov. Lahko dodaš notr vanilijo, sladkor , kakav in dobiš sojino mleko z okusom.

Sejtan

Glutensko moko kupis v Jablani( jaz jo še nisem najdla drugje). Imaš na vrečki recept kako se zmeša. Jaz sem ga glih dons delala.
100 g glutena + 50 g polnozrnate pirine moke, sol, drobnjak, poper (to so suhe sestavine), temu dodaš mokre sestavine (1 žlica olivnega olja, mrzlo!! vodo), da dobiš kepo testa. Se spime skupaj kot čigumi. No nekateri to potem kuhajo, jaz pa to maso sploščim na pomazan pekač in spečem v pečici 25 minut na 180C. In je super čvrsto, primerno za enolončnice, zrezke. Mi ni več una kuhana varjanta sejtana, ker je preveč mehko. Upam, da sem pomagala.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 03. Avg. 2010 23:26

O dbest, ful ti hvala! ;)
katja_t_1980
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 344
Na forumu od: 16. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a katja_t_1980 » 25. Avg. 2010 21:22

A se kje v Ljubljani in okolici da dobiti svilnat tofu? Mogoče katera ve?
Ima katera recept za tahini? Se samo zmelje sezam (lahko s paličnim) ali je treba še kaj dodati?
Rada imam vse živali, celo človeka.
Samo en razlog je, da sem rojena v človeškem telesu - da lahko dosežem pravice za VSE živali.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri