Stroški študentskega življenja

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
Dita-
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 618
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Dita- » 25. Nov. 2010 6:54

:eek: fak, nikol ne bi rekla tastarim alo ločita se, da meni ne bo treba delat.... če pa čist češp shajam zdaj. lep povprečje, pa še denar sm začela cenit ;) zdaj v tretjem letniku se mi ne splača več je*at... gotovo si bom pa zrihtala kadrovsko za magisterijski študij.
Our passion is our strength <3
Uporabniški avatar
Ursa7
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 100
Na forumu od: 8. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursa7 » 25. Nov. 2010 8:44

jullia_ napisal/-a:
Ursa7 napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:To, da te preživljajo in ti ni treba dajat za stroške, je drugo. Ampak da imaš v bistvu žepnino pri 22, 23 letih, je pa precej smešno.


Kako pa naj se po tvojem potem preživlja nekdo, ki recimo ne prejema nobene štipendije in dela faks ob katerem delo ni možno (po moje si lahko priznamo, da niso vsi faksi enako težki). Jaz sem bolj za to, da v takih primerih študent prejema žepnino od staršev kot pa da zaradi dela študira do tridesetega leta.


A znaš brat?


Znam, znam, lubica, brez skrbi. Imaš pa očitno ti težave s tem, da ne veš, kaj hočeš povedat. :kuss:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 25. Nov. 2010 8:54

2x sem povedala popolnoma isto, nimam nobenih težav s tem. Ni potrebe po pokroviteljskem odnosu, ker me boš težko našla, da sem se kje zaštrikala.
A ti še tretjič razložim?
Eno je preživljanje. Meni se zdi popolnoma prav, da starši preživljajo otroka, ki študira (študira, ne da je zgolj vpisan na faks in malo bluzi okrog, pije in dela prek študenta za lasten luksuz). Tudi zakon je enakega mnenja, do 26-tega leta so starši študente dolžni preživljat.

Drugo je pa to, o čemer govori Trnovcan. Kupovanje cigaretov i slično, ker si on to pač zasluži, ker doma včasih kaj naredi. To se mi zdi pa bolano. Cigareti, žuranje, izletki,... to ni preživljanje, to je razvajanje. Zakaj bi starši morali to plačevat? Če imaš čas it v ambasado žurat za 12 ur, imaš tudi čas 12 ur delat promocijo in zaslužit dovolj, da si party sam plačaš. (AG in promocije so tu dane zgolj za primer, vstavi po lastni želji omiljeno prostočasno aktivnost in službo, s katero bi to financirala.)

A zdaj mogoče razumeš, a boš trdila, da spet govorim nekaj tretjega? Prosim za utemeljen odgovor, ne zgolj obkladanje z lubico in virtualne lubčke. Če me pa kaj razpeni, so pa to blesavi odgovori, ko človeku zmanjka argumentov.
Uporabniški avatar
Ursa7
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 100
Na forumu od: 8. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursa7 » 25. Nov. 2010 19:14

Si ti vedno tako sitna? Nalašč sem bila pokroviteljska, ker sem vedela, da te bo razburilo. :razz: Ti si napisala, da ti je smešno, da študent pri teh letih prejema žepnino, meni pa se to pač ne zdi tako napačno, ker žepnino vidim tudi za namen preživljanja. Ko sem bila jaz študentka, na primer, sem od staršev prejemala žepnino, ki je zadostovala za malico & prevoz v Ljubljano. Seveda pa se popolnoma strinjam s tem, da je to, da starši študentu financirajo tudi vse priboljške, pretirano. Ampak o tem je tako brezveze razglabljati, ker bodo itak vedno obstajali starši, ki svojega 'otroka' ne bodo prikrajšali za nobeno stvar.
Trnovcan
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 22. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Trnovcan » 25. Nov. 2010 19:44

jullia_ napisal/-a:Trnovcan, ti si eden najbolj sebičnih ljudi, kar sem jih imela v življenju čast spoznat.


Nevem, če je sebičnost enako znajdenosti? :)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 25. Nov. 2010 20:36

Ursa7 napisal/-a:Si ti vedno tako sitna? Nalašč sem bila pokroviteljska, ker sem vedela, da te bo razburilo. :razz: Ti si napisala, da ti je smešno, da študent pri teh letih prejema žepnino, meni pa se to pač ne zdi tako napačno, ker žepnino vidim tudi za namen preživljanja.


Ja in, če se tebi to zdi? Na moj stavek, da se mi zdi ok, če starši otroka preživljajo, ne pa, da mu financirajo ves luksuz, ki si ga namisli, si napisala, da kako naj se pa potem študent preživlja. Nepismena much? In po ponovnem opozorilu, da tega sploh nisem napisala, začneš glumit idiota in pošiljat lubčke.

Ne, nisem vedno sitna, samo kadar moram ponovno razlagat stvari, zato ker se nekdo vtika v moje poste, pa jih sploh ne prebere. Ni se ti treba spuščat na osebno raven in ocenjevat mojega karakterja, samo odgovarjaj na to, kar dejansko napišem, ne si pa izmišljevat stvari zraven. Hvala.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 25. Nov. 2010 21:14

Trnovcan napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Trnovcan, ti si eden najbolj sebičnih ljudi, kar sem jih imela v življenju čast spoznat.


Nevem, če je sebičnost enako znajdenosti? :)


Aja. Ti si se ful znašel tako, da živiš doma in ti mami kupuje čike in polni urbano.

jebeni mcgajver, ni kaj.
Trnovcan
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 22. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Trnovcan » 25. Nov. 2010 22:27

Urbano mi ne polni, ker se ne furam s trolo. Tankam si bencin, cunje si sam kupim, pomagam zelo veliko doma (tudi na finančen način, ne sicer, da bi jim denar dajal ampak vedno in povsod dobim stvari, ki so pol ceneje in enako dobre, vedno jim svetujem kam dati denar da se obrne itd), fuck še hišo sem prodal, da se je naredila nova pa še montažni dvojček zraven, ki se oddaja in to brez najetega kredita. Vsega tega sem se pa spomnil jaz ter tudi realiziral in ne moji starši ter jim posledično dvignil življenjski standard.

Za preklete čike, zrentan avtomobil, ki sicer ni neka stara kripa ter mamahotel je meni to ČISTO normalno ter nekaj denarja zraven. Sem se pa včasih preseraval malo preveč in kako stvar premalo cenil.

Ko se mi pa nabere nekaj denarja od najemnine (ki jo vestno pobiram od svojih staršev, ne vso ampak samo del) si pa nemudoma kupim nov avto.

Treba se je pač malce znajti, uporabljati možgane pa je. Vedno se da! Vedno...

Je pa tudi še tisoč in en način kako priti do denarja. Na legalen ali nelegalen način.
Uporabniški avatar
girl92
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 23. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a girl92 » 26. Nov. 2010 7:26

pobiraš najemnino od svojih staršev?! :o
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Nov. 2010 8:04

Ne, pobira najemnino najemnikov, ki živijo v hiši, ki so jo zgradili njegovi starši. Ker je bila pač njegova ideja in si on to zasluži. In kljub temu, da torej ima nek redni priliv denarja, mu še vedno mat kupuje čike, ker on špara za avto.


Trnovčan, a veš, zakaj si sebičen?
1. Zaradi odnosa do lastnih staršev.
2. Zaradi gojufij na splošno - zaradi vsake navidezno enostarševske družine en otrok, ki dejansko živi samo z mamo, ostane brez štipendije.

To, da se znajdeš na račun drugih, je pač sebično, pa obračaj, kolikor hočeš. Ti pa verjamem, da boš v življenju dobro skoz hodil, ker vedno nekje najdeš denar, legalno ali nelegalno.
Ampak, daj mi povej, glede na to, da si tako iznajdljiv, zakaj zaboga ti mora mama cigarete kupovat? A ti ni nič pod častjo?
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 26. Nov. 2010 11:07

^^ sama o tej problematiki dost podobno razmišljam kot trnovcam, zato si pridruzujem pravico vtakniti se v tvoj post.

1. ne razumem zakaj je sebičen zaradi odnosa do staršev?
zato ker bi po tvojem lahko delal in si sam kupil čike? in še kaj za zraven, pa tega ne stori. saj ne vemo, kako bo v prihodnje. družina je posebna enota kjer je razvita neka vzajemna finančna podpora. najprej s strani staršev do otrok, nato pa iz otrok do staršev. šele ko bo on na vrsti za zanašanej riti staršem, pa tega ne bo počel, potem se ga pa lahko označi za sebičnega. in njegovim staršem očitno še ni hudega.
2. tudi ne razumem, zakaj bi ga moglo bit sram?
vsaki starši si vzgojijo otroka po svoje. mu vcepijo neke vrednote ipd. pri tebi ste očitno poudarjali samostojnost pri denarju čim prej. pri njemu pač niso. in to, da je dovolj star, da bi lahko vedel kaj je prav in ne 'izkoriščal' staršev, meni ni argument. starši itak sami postavijo mejo in očitno pri njih to lahko tako funkcionira. prilagajati lasten odnos v lastni družini moralnim standardom okolice, se mi zdi nesmiselno (govorim glede problematike denarja).
osebno si raje denar, ko mi zmanjka, izposodim/nafehtam doma, kot pa od kolegov, doma pa špilam neko kvazi samostojnost, ker iz 'poljubnega' razloga od staršev že ne bom nobenega denarja več jemala.
Zadnjič spremenil s0nckic4, dne 26. Nov. 2010 12:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 613
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 26. Nov. 2010 11:11

Trnovcan napisal/-a:še hišo sem prodal, da se je naredila nova pa še montažni dvojček zraven, ki se oddaja in to brez najetega kredita. Vsega tega sem se pa spomnil jaz ter tudi realiziral in ne moji starši ter jim posledično dvignil življenjski standard.


Zgradil si dve hiši s svojim denarjem in svojimi rokami, pa si ne moreš sam čikov kupovat? :lol:

Šalo na stran - jaz se na tvojem mestu ne bi preveč hvalila s takimi 'super' idejami, če je ta ideja vse, kar si prispeval. Prodat hišo in izgradnja nove pač ni ravno nekaj, kar se še nihče pred tabo ni spomnil, dokler je pa denar za vse to prispeval nekdo drug in so hišo gradili s tem denarjem najeti delavci, je pa govoriti o realizaciji malo smešno ... Enako o iznajdljivosti. Ti imaš očitno starše, ki jim denarja ne manjka, pa očitno jim je dovolj vseeno, da ti ga dajo. Če bi starši bili malce strožji ali pa revnejši, bi se pa ti samo pod nosom obrisal za tvojo iznajdljivost.
Every rose has its thorn
Trnovcan
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 22. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Trnovcan » 26. Nov. 2010 12:08

No pač ideja moja je cool. Prodali smo hišo v velikosti okoli 300 kvadratov, 1000 kvadratov zemlje z garažo in velikim vrtom v okolici kjer so cene kar močno zasoljene. Sama hiša je bila stara 50 let, adaptirana pred 15 leti. Doma so godrnali koliko je stroškov z njo in da je vreča brez dna. V dveh letih se je prodala za kar lep denar.

Kupili smo zemljo, naredili za 4 člane montažno hišo Lumar (kar je čisto zadosti) z najboljšo izolacijo. V lokacijskem dovoljenju smo si zrihtali, da lahko poleg te hiše sezidamo še montažnega dvojčka (ni drago to). Sedaj oddajamo tega dvojčka dvema družinama. To bomo delali toliko časa, da se nam povrne investicija vsaj nazaj. Nakar se lahko to proda za dvakratno vrednost tega dvojčka z zemljo vred.

In za tega dvojčka sem zrihtal pohištvo po močno znižanih cenah.

In ja DEL najemnine je absolutno moje. Doma mi plačajo mobitel (na ta mobitel si pa kupujem tudi čike na moneto). Zato imam pač to vse zastonj. Avto si edino rentam, ker imamo itak enega doma preveč. Denar sem vedno šparal že od 15. leta naprej...

Niso pa moji tastari ločeni zato, da bi dobil štipendijo, je pa to ena lepa opcija kako priti do denarja...sj pravim vse se da če se hoče samo malce znajti se je treba.

In za VSE kar sem jest postoril za moje starše in še zdej jim lepo svetujem kako in kaj, jim pomagam doma pri opravilih in vse kar od njih dobim je čist NORMALNO.

Ne da bi kerga sedaj užalil, a če bi vi vse to naredili bi kelnarili še čez vikend? Japajade...

Delam jest lepo čez poletje malo, med letom pa če se kaki mini biznis pojavi na vidiku in to je to. Pa denar se vlaga veliko v naložbe, a v današnjih časih je treba biti previden. Sem se že opekel kdaj.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Nov. 2010 12:08

s0nckic4 napisal/-a:1. ne razumem zakaj je sebičen zaradi odnosa do staršev?


Zato, ker se mu pri 25 letih (cca., ne vem, koliko točno je star) zdi popolnoma samoumevno, da živi na račun staršev, čeprav bi lahko sam delal in čeprav se je izkazalo, da dohodke dejansko ima. Ampak svoj denar špara za avto.
Zato, ker je sposoben dat ven idejo, da bi se pač starši ločili, če bi na ta način on lahko prišel do štipendije, čeprav se tako guljufanje pogosto zelo slabo konča - zamisli si recimo situacijo, da njegov fotr umre in navidez ločena mama ni upravičena do dediščine, ker je pač bivša soproga in ne aktualna.
Zato, ker si drzne to, da starši trenutno njega, zdravega, mladega in vitalnega sina financirajo, primerja z eventualno pomočjo ostarelim in obnemoglim staršem čez nekaj desetletij. Kao, saj je prav, da oni zdaj mene živijo, jaz bom pa njih, ko bodo stari. A se ti zdi to primerljiva situacija?

s0nckic4 napisal/-a:2. tudi ne razumem, zakaj bi ga moglo bit sram?

Zaradi odnosa do staršev in družbe nasploh. Vsaka goljufija, s katero si ti finančno opomoreš, gre na račun nekoga drugega.


Mislim, tu sploh ni dejstvo, da mu starši dajejo keš, glavni problem. Iz njegovih postov prav buta ven tak gnil odnos do staršev, da ga prav težko berem.
Trnovcan
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Na forumu od: 22. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Trnovcan » 26. Nov. 2010 12:13

Hah sem še kar rosno mlad. Okoli 20 let veš...če moja mama ni upravičena do dediščine sem pa jaz. Big deal. V naši familiji je itak vse na polovico dano. Pol od očeta in pol od mame. Ne skrbi... :)

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov