Nevoščljivost

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Kasiopeja
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 99
Na forumu od: 27. 10. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Kasiopeja » 08. Nov. 2011 16:50

V tem, da se debata o avtu ali čem podobnem ne razvije ravno v neke strašne razsežnosti, ne vidim nič slabega. Bolj bedno se mi zdi, ko nekdo reče, "eh kakšen avto si to kupil", se mi zdi tako očitno nevoščljivo, da kar glava boli. In na takšen način se pogovarja vsaj 80% folka (tako na oko govorim), ki ga poznam.
»Pomislite na to, kako težko je spremeniti sebe, in jasno vam bo, kako majhne so vaše možnosti, da spremenite druge.« Jacob M. Braude
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 08. Nov. 2011 18:48

Jaz mislm, da je določena zavist zdrava - iz vidika oooo kako fino kaj tale ima al pa kaj je dosegel, jaz tud hočem dosečt to in se bom za to potrudil...to je super.
Problem je tisto, ko si nekomu kao nekaj fouš in ne vidiš da se je mogoče ta oseba trudila za to par let ampak ti bi isto, naredil pa ne bi nč za to. To je pa lahko že obsesija potem in tisti človek se počuti vedno slabše, ker seveda stvari ne doseže ker nič ne naredi in gre to v nek začaran krog...

Kar se mene tiče nisem nevoščljiv človek in sem tudi zadovoljna s svojim življenjem, če pa nisem se pa potrudim stvari spremeniti. Ja zihr kdaj kakšni prjatlci rečem ooo jz bi tud, če mi reče da gre recimo na potovanje ali karkoli ampak to pomeni, da ja, jaz bi tudi šla če bi imela možnost ampak seveda privoščim tudi njej.
Nikol se nism primerjala z drugimi (kar se mi zdi ena taka razširjena bolezen) npr. joj ona je pa eno leto manjša pa ma že magisterij, joj ona je pa že poročena, joj njej pa lepš rože uspevajo wtv...Ker po moje če si nekak gotov v to kaj hočeš je vse lažje. Recmo jaz sem dolg študirala pa so nekateri diplomiral pred mano ampak jaz sm bla za njih vesela, nisem pa mela v glavi tega da oni so pa zdj pred mano pa zakaj nism jaz tud že itd. Pač sm diplomirala par mescev za njimi in to je to. :)
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7197
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 09. Nov. 2011 12:14

^^ odlično napisano

In ja, mislim da ni človeka ki ne bi bil malo zavisten ali da ga včasih ne bi kaj "grizlo".

Gre se samo zato, če si lahko dovolj realen da procesiraš določene zadeve. Recimo, da si 2. , če si 3. je drugače...zavisten si do prvega, "nisem zmagal", če bi tvoj najboljši prijatelj zadel avtomobil v nagradni igri, bi takoj začeli jokcati in se se jeziti, kako ima lahko tak idiot takšno srečo, jaz pa ki sem podvržen božjemu gnevu je pa nimam. Zakaj ima nekdo takšnega partnerja, zakaj je nekdo tako oblečen..bla bla bla.

Svet ni pravičen, kar je odlično. Zakaj? Ker pomeni da namesto da se delamo žrtve in ne pogledamo realne slike, da si moraš srečo, priložnosti in statusne simbole praviloma ustvariti sam. Tako da namesto da nas to razjeda, ker dvomimo vase, moraš pogledati iz druge plati in vzeti kot vzpodbudu "Ja, če je lahko on zmagal, lahko tudi jaz".

Srečo in priložnosti ustvarjaš sam.

P.S. Razen če nekdo zadane loterijo, v tem primeru pa zavidaj! :D
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 09. Nov. 2011 13:38

Ko smo že pri avtomobilih, imam sodelavko, ki vse zapravi za avto in oblačila. Pred plačo največkrat životari, ker nima za hrano, ker je vse zapravila za oblačila in seveda kredit za avto. Ampak važno je, da se lahko pohvali akko je njen avto dober, in da nihče nima tako dobrega. Dopusta si ne privošči niti enega, nam pa skoz meče naprej kako si lahko to privoščimo, drugič pa spet, da to je čisto brez veze.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 09. Nov. 2011 13:52

sanjaanja napisal/-a:Ko smo že pri avtomobilih, imam sodelavko, ki vse zapravi za avto in oblačila. Pred plačo največkrat životari, ker nima za hrano, ker je vse zapravila za oblačila in seveda kredit za avto. Ampak važno je, da se lahko pohvali akko je njen avto dober, in da nihče nima tako dobrega. Dopusta si ne privošči niti enega, nam pa skoz meče naprej kako si lahko to privoščimo, drugič pa spet, da to je čisto brez veze.


vprašaj jo kdaj bo kej nov avto kupila :D
hej norci :)
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 09. Nov. 2011 13:56

:) Težko, ker ima par mesecev starega.

Jaz ga vsakemu privoščim, ampak da se mi pa nekdo hvali z njim, in da nobeden drug avto ni v redu je pa višek.
Anelise
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1163
Na forumu od: 25. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Anelise » 06. Jun. 2012 10:58

jst isto.vsem privoščim,kar so dosegli,ker to največkrat pomeni,da so dobri v tem,kar počnejo,da so se potrudli.zame je vse zasluženo.kak jaklič in njegov magister ipd je seveda izjema,ti se mi smilijo.

tud nisem zavistna,ker ma nekdo nov avto,ker je šel na dopust.saj si je sam zaslužil keš,ga ni od mene ukradel :P to,da je reče nekdo drugemu,da je fouš,ker ima npr.nov avto ne pomeni nič slabega,kot samo to,da bi ga on tud mel al da mu je avto všeč..noo big deal skratka in 100% ne bo iz jeze mu avto zažgal al ruknu..

mam pa napad zavisti samo,ko je žrebana sedmica oz.euro jackpot.ma me kmal mine,k si mislim,da sm naslednič jaz na vrsti :P
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 06. Jun. 2012 20:47

Mislim, da je vsak od nas kdaj zavisten. Sama, ko občutim zavist, razmislim, kaj mi manjka da sem zavistna, pa pol se tisto ful potrudim dobit. Pa ne da bi blo povezano s tistim, ki sem mu fouš. Oz. vem, da mam jas nekaj drugega, boljšega..
Mi pa grejo ene res na živce kako se nosijo pa dejansko mislijo da smo jim druge zavistne, ker so takoooo lepe, takooo suhe, ker majo tolko cunj v omari. Ker takšnim vsaj jas nisem.
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
vrocamucka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 133
Na forumu od: 22. 5. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a vrocamucka » 07. Jun. 2012 11:08

a ni nevoščljivost naravna?
jaz sem nevoščjiv :evil:
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2447
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 07. Jun. 2012 12:23

Ne, nevoščljivost pomeni, da nekomu nekaj ne privoščiš. Meni se to ne zdi naravno.
Naravno bi bilo, da ti je všeč nekaj, kar drugi ima in si tega želiš (ter te to spodbudi, da delaš na tem, da to dobiš), ne pa ta slovenska, če jaz nimam, pol naj nihče drug nima.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 07. Jun. 2012 12:41

Itak, da je naravna, saj so vsa čustva in občutki naravni, če prihajajo iz človeka :P Drugo vprašanje je pa, koliko je neko čustvo pozitivno, koristno itd. Saj niso samo posvečena in prijazna čutva naravna :D Je pa do neke mere vsako čustvo lahko pozitivno (tud npr. jeza je koristna in potrebna), nevoščjivost npr. na tak način, kot je zgoraj patchouli omenila - da te spodbudi, da se še sam potrudiš do želenega cilja.
T00Mika
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 416
Na forumu od: 26. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a T00Mika » 14. Jun. 2012 12:16

Se strinjam, nevoščljivost do te mere, da ne (želiš) škoditi drugemu. Oz. že sami misli na takšno nevoščjivost povedo veliko o človeku. je pa zanimivo koliko nevoščjivosti lahko človek opazi, pa sploh ne rabi imet npr. nekega hudega avtomobila ali nekih hudo-visokih standardov, pač živi neko srednje-solidno življenje in določen folk to potem že označi, ko da v življenju počneš nevem kakšne stvari, da prideš do tega.. Določeni pač znajo malce drugače razpolagat z denarjem, to je pa tudi vse. So pa druga skrajnost, kot je ena že omenila, ko si kupujejo določene materialne stvari, zato da kao pred drugimi izpadejo Fancy, na koncu pa še za hrano nimajo. Ampak takšnim nimam jst ničesar ne zavidam, jim nisem fauš. Fauš nisem nikomur, občudujem in za vzgled, si pa jemljem tiste, ki so si sami, zgolj s trudom, delom in zagnanostjo uspeli ustvarit nekaj in so na to lahko upravičeno ponosni. Takšne pa občudujem in takšni ljudje, ki še kljub vsemu kar imajo-ostanejo preprosti, so mi za motivacijo in občudovanja vredni :)
Uporabniški avatar
Exit
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1640
Na forumu od: 25. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Exit » 24. Jun. 2012 11:08

mal me je piknal k sem brala te vaše komentarje... jaz za sebe vem, da sem zavistna. pa mislim, da to ne pomeni, da ne privoščim drugim, ampak pomoje to izhaja iz moje lastne samozavesti. nevem kak bi razložla.
vem pa da je to res tak grdo od mene.. ko slišim, da je dobila kaka prijateljica oceno višje na izpitu, me taako pikne in se potem grizem pa se začnem primerjat, češ kako sem jaz bolj neumna..
groza. potem ko se zamislim nad tem, kaj počnem, sem zgrožena.
zato tudi nikoli ne pokažem tega, da sem zavista, zadržim zase, ker vem, da je totalno nezrelo in neumno od mene.

no to sem opažala nekaj časa pri sebi in sem se odločila, da bo treba nekaj narediti. ker sem ugotovila, da izhaja to iz lastne NEsamozavesti, sem si sposodila nekaj knjig o pridobivanju samozavesti, kako se imeti rad... začela sem se ukvarjati s tekom, da izbijem ta negativna čustva... če to ne bo pomagalo grem k psihologu, ker se zavedam, da je to neka vrsta bolezenskega stanja.
prosim ne me napadit zaradi tega, vem da izpadem kot najbolj grozna oseba, ampak res skušam to popraviti... če ne privoščimo najbližjim prijateljem, komu pa bomo?
groza, groza...
Kofe
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 69
Na forumu od: 27. 3. 2011
Kraj: ...

Neprebrana objavaNapisal/-a Kofe » 25. Jun. 2012 21:45

Jaz gledam na fovšijo kot posledico lastne nesposobnosti. Če si nekomu fovš veš, da tega sam nisi sposoben.

In zato nisem nobenemu nič fovš, ker bi bil nesrečen. Če si neko stvar močno želiš boš že prišel do nje nekoč...za to pa je potrebno delo, odrekanje itd...

:)
Uporabniški avatar
she-devil
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 229
Na forumu od: 30. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a she-devil » 25. Jun. 2012 22:11

tudi sama menim, da je nevoščljivost odraz nesposobnosti, poleg tega, da je še zelo kontraproduktivno.
Ampak opažam pa, da se dostikrat uporablja kot opravičilo za lastno nezrelo obnašanje - primer, nekdo ima/doseže/kupi/vstavi poljubno besedo nekaj fascinantnega, se prične na veliko hvaliti in dajati v nič tiste, ki pa tega nimajo. Sem se nekaj let nazaj družila z enim parom, ki sta se razmeroma hitro osamosvojila. Pred nakupom stanovanja sta bila oba super, po nakupu pa sta znala kolege gledati samo skozi perspektive kaj imajo oziroma kaj so dosegli. Sta celo 'dobronamerno' spraševala kolegico, kako to, da si še do zdaj ni nič sama ustvarila in če se ji ne zdi, da bi že bil čas, da bi to naredila. Skratka sodila sta vse, ki so imeli manj kot onadva, ostali, ki pa smo kaj imeli pa smo bili deležni primerjave. Logično, nihče se več ni hotel družit z njima, družba je razpadla. Tukaj je potem najpogostejši izgovor: ah saj so samo fouš. Itak.
Breakfast is my religion! (The Mask)

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov