Cosmolog

Preveč ustrežljiva

Moj problem je, da sem preveč gostoljubna in ustrežljiva. Rada se družim, zato velikokrat povabim prijatelje na večerjo. Takrat se res potrudim in poskrbim, da je hrana dobra, vzdušje prijetno in da se imamo res fino. Prav bi se mi zdelo, da bi kdaj tudi kdo drug iz naše družbe pripravil kaj podobnega, ne pa da ves čas vabim jaz. Nekaj časa sem živela v Franciji in tam je to stalna praksa. Pri nas pa – kot da ljudje ne razumejo, za kaj gre.

Odgovor strokovnjaka:

V Sloveniji to res ni običaj. Pri nas se ljudje redko vabimo na družabna srečanja ob doma pripravljeni hrani. Tega preprosto ni v naši kulturi. To poznamo za kakšne osebne praznike, pa še takrat gremo raje v gostilno ali pa naročimo pice. Ni pa nam v navadi, da bi to počeli brez nekega konkretnega razloga. V Franciji imajo na splošno drugačen odnos do hrane kot pri nas, jedo bolj počasi, se med obrokom veliko pogovarjajo, pijejo vino, uživajo, pri nas pa se nam vedno preveč mudi za kaj takšnega. Zato lahko rečeva, da pri nas ljudje ne vemo, za kaj gre. In tudi tvojim prijateljem je to tuje. Potreba po pripravi večera ob hrani za prijatelje jim ni poznana. Zato jim lahko poveš, kako je to v Franciji, spomni jih, kako lepo jim je pri tebi, in jim malo bolj konkretno namigni, da bi bilo kar normalno, če bi kdaj še kdo drug pripravil podoben večer. Slovenci smo morda preleni za to, a ko enkrat poskusimo, ko občutimo, kako lepo je, ko ljudje, ki so ti blizu, uživajo v tvojem kulinaričnem trudu, ugotovimo, da morda Francozi le niso tako napačni s svojim odnosom do hrane in prijateljev. Moraš pa jim povedati, ker se morda situacije sploh ne zavedajo in jemljejo tvoje kuhanje za samoumevno. Podobno kot v zvezi, kjer kuha le eden.

Postavi vprašanje Vsa vprašanja