Nikola Tesla: Jubilejno leto nesmrtnega genija

Letos mineva 70. let od smrti velikega genija Nikole Tesla.

Nikola Tesla: Jubilejno leto nesmrtnega genija (foto: shutterstock) shutterstock
7. 1. 2013

Nikola Tesla se je rodil srbskima staršema 10. julija 1856 v Smiljanu v bližini Gospića (v tedanji Avstro-Ogrski, današnji Hrvaški), umrl pa je na pravoslavni božič, v 33. nadstropju hotela New Yorker, 7. januarja 1943.

Najverjetneje o Nikoli Tesla nisi vedela, da:

  • ... je FBI po smrti Nikole zaplenil vse njegove stvari in jih nekaj let pozneje le delno vrnil. Danes so hranjene v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu
  • ... je imel Nikola obsesivno-kompulzivno motnjo. Obseden je bil s številko tri in je veliko stvari počel po trikrat. Na primer, vedno je trikrat zaklenil vrata, trikrat je šel okoli stavbe, preden je vstopil, pri obroku je vedno zahteval tri prtičke.
  • ... je premogel tudi ideje (dinamično teorijo gravitacije, aeroplovilo v obliki cigare, orožje z usmerjeno energijo), za katere so drugi znanstveniki trdili, da je prekoračil meje razuma in bil zaradi tega pogosto zasmehovan.

Več o Nikoli Tesla si lahko prebereš na povezavi 70 let od smrti enega največjih veleumov - Nikole Tesla.

P.S.

Moji izumi, My inventions, Nikola Tesla

Dvojezična avtobiografija genija, čigar brezštevilni izumi in osupljiva etična drža odmevajo v brezčasje, je obogatena s fotografijami in skicami izumov ter izčrpno spremno besedo izumitelja, fizika, potopisca in poznavalca dela Nikole Tesle Andreja Detele. Knjigo je izdala založba Sanje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri