In najbolj popularno ime za deklico na svetu je ...

Raziskali smo, katero ime za deklico je v tem trenutku najbolj priljubljeno po celem svetu.

In najbolj popularno ime za deklico na svetu je ... (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2015

Ugotovili smo, da je daleč najbolj popularno ime, ki jo v tem trenutku ob rojstvu dobijo deklice, ime Sofija (oziroma vse njene različice, kot so Sofie, Sophia, Sofia, Zsofia ...).

Tako vsaj trdi strokovnjakinja Laura Wattenberg, ki je za Babynamewizard.com zbrala statistiko imen iz 49 držav po svetu in ugotovila, da se največkrat pojavi ime Sofija – na prvem mestu v 9 državah, in na drugem ali tretjem mestu v 20 državah. Ime se je pojavilo tudi med top 25 v kar dveh tretjinah držav, ki so bile vključene v raziskavo.

Poudariti je treba še, da ta podatek drži bolj za zahodni del sveta, saj na primer v raziskavo nista bili zajeti veliki državi, kot sta Kitajska in Indija.

Zakaj sploh Sofija?

Zakaj se starši tako pogosto odločijo za ime Sofija, Wattenbergova ne ve. Že res, da je trenutno velike medijske pozornosti deležna igralka Sofia Vergara, a nje ne navajajo kot vpliv, se pa v komentarjih na raziskovalkinem blogu kot možen vpliv omenja priljubljena igrača žirafa Sophie, a to so zgolj ugibanja.

Kaj pa pri nas?

Po podatkih statističnega urada RS je med najbolj pogostimi imeni vseh časov v Sloveniji ime Marija (na drugem mestu je Ana, na tretjem pa Maja).

V zadnjem obdobju (med leti 2001 in 2014) pa so najpogostejša imena Eva (na prvem mestu), Nika (na drugem) in Sara (na tretjem).

Ime Sofija je na 82 mestu, 305 deklicam, ki so se rodile v obdobju med 2001 in 2014 je dobilo to priljubljeno ime. Med drugim sta svojo deklico tako poimenovala tudi kreativni direktor Aljoša Bagola in igralka Iva Krajnc.

Iva

Preberi še: Liam Hemsworth prekinil molk in odkrito spregovoril o svoji bivši punci Miley Cyrus ali pa 10 preprostih pomlajevalnih trikov.

Priporočamo tudi: Najboljša vadba za tvojo krvno skupino!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri