Cosmopolitan, MAJ 2022

naslovnica-maj
28. 4. 2022

Pripravljena na nove dogodivščine …

Revija, ki jo držiš v rokah, je obarvana z mojo najljubšo tematiko – potovanji. Ja, tudi s tistimi v daljne dežele, a do tja še pridem. Raziskovanje sveta se je pri meni začelo še pred prvim poletom čez oblake. Na potep in raziskovanje vsega mogočega so me najprej povabile revije in knjige, ki so mi razkrivale poetične svetove, burile domišljijo in v meni utrdile sanjačico, ki si je zadala, da bo svet okušala s polno žlico.

 

Potovanje med vrsticami najrazličnejših literarnih del je še danes eden mojih ljubših načinov raziskovanja neznanega. Vsak mesec zato z največjim veseljem pripravljam nabor knjig, s katerimi je okušanje tujega dosegljivo v udobju domačega naslanjača.

Ta mesec bo izbor (na strani 16) zagotovo navdušil vse, ki želite pospešiti svoj avanturistični utrip. Sestavljanje stajlingov je prav tako svojevrstna avantura in Katja nas na modnih straneh vedno znova vabi, da stopimo izven poznanih modnih okvirjev, kršimo pravila, raziskujemo meje lastne estetike in lovimo navdih na vseh koncih in krajih. Ko zjutraj odpremo vrata garderobne omare, je to 'check in' in vabilo, da se vkrcamo na letalo – destinacijo pa določi kar naše počutje. In če bi se na letališču rada počutila kot zvezdnica, ne spreglej fantastičnih modnih kosov na strani 53. Dileme o tem, kaj spakirati, pa so vizualno razrešene na straneh 48 in 49.

Številna staroselska plemena si zgodbe in izkušnje izmenjujejo v krogu, tako da med osebami potuje govorniška palica (ang. talking stick). Prvi članek, ki sem ga pripravila za to številko, je bila hvalnica solo potovanjem (na strani 99), ker so solo dogodivščine zares nepozabne, premagovanje mej pa je na teh potovanjih na vrhuncu. Govorniško palico sem nato predala Nini Erčulj, ki v intervjuju (na staneh 82 do 84) razkriva (ne)načrtovano selitev na Tajsko.

V tej reviji je govoreča palica prišla tudi do Alje Skrt (106), naših novih 'hudjobovk' in številnih drugih, z namenom, da te navdahnejo, navdušijo in spodbudijo, da v prihajajočih mesecih tudi sama zakorakaš na nepozabno popotovanje.