Slovenec potožil: "Vedno je trd" - ko boš videla, za kaj gre, boš jokala od smeha 🤣 (ne, ni tisto, kar misliš)

11. 10. 2023
Slovenec potožil: "Vedno je trd" - ko boš videla, za kaj gre, boš jokala od smeha 🤣 (ne, ni tisto, kar misliš) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ahahahah, priznaj, tudi tebe je zdaj malce sram. 🙊 P.S. Morda pa dobiš kakšen uporaben nasvet. 😉

Na priljubljenem forumu smo zasledile temo z naslovom "Vedno je trd," in nismo si mogle pomagati, da ne bi kliknile nanj. Lahko ti povemo, da nismo bile razočarane. 🤣

V nadaljevanju je namreč pisalo:

"Ko pečem kruh, pride ven vedno trd. Ne vem, kaj delam narobe. Za običajnih 600 g moke uporabim en paket suhega kvasa, ga prej raztopim v vodi in nato zmešam z malo moke. Pustim, da se začnejo pojavljat mehurčki, nato dodam sol in začnem dodajat moko, dokler ne dobim solidnega testa, ki ga potem dobro zgnetem. Pustim na pladnu, da vzhaja 2 uri in nato v pečico pri 200 °C. Bi moral še kaj dodati, ker vedno pride ven zelo suh in trd? Uporabljam pšenično moko 500 tip. Je morda moka? Kakšna bi naj bila konsistenca testa?"

Kaj se dogaja s tvojim napredkom, če telovadiš, ampak NE ješ zdravo?

Spodaj navajamo nekaj nasvetov ostalih uporabnikov. Morda pridejo prav tudi tebi.

To so mu svetovali:

1. "Z dodajanjem mleka/mleka v prahu si poskusil? Ali pa, da testo preveč gneteš?"

2. "Koliko vode dodaš? Naj bi jo cca. 7 dcl na kg moke, za tvojo količino torej 4 dcl. Jaz nič ne mesim na roke. Stepam s kuhalnico, toliko da je testo gladko. Bi ga opisala še kot gosto, a še vedno gosto tekoče. Po uri vzhajanja ga stresem na pomokan pult, dodam moko in šele takrat ga lahko oblikujem v štruco/hlebec, ki se ne razleze. Pred peko potem štruco še vzhajam cca. 15 min. Pa s svežim kvasom delam."

3. "Če imaš suh kvas, ne rabiš nič vzhajat, ga pač zamešaš v testo. Mogoče res premalo vode?"

4. "Po končanem pečenju kruha ga ovij v mokro cunjo ter pusti 'oddelati' kakšno uro ali dve."

S pomočjo tega trika se boš izognila nenehnemu brisanju prahu po stanovanju (samo ENO stvari rabiš)

5. "Kvas raztopi v mlačni vodi, žlički cukra, lahko ščepec moke ali pa tudi ne. Pusti, da vzhaja, tudi če je kvas v prahu. Potem si v moki naredi vdolbino. Sol posuj zgoraj na robove moke. Sol naj v stik s kvasom pride čim pozneje. Voda ne sme biti niti prehladna niti pretopla.  Vzhajaš toliko dolgo, da se testo ustrezno poveča, kar ni zmeraj v istem času (npr. v 2 urah). Če pretirano vzhaja, tudi ni ok. Mogoče daješ res premalo vode. Tukaj ti ne morem svetovat, ker jaz delam zmeraj po občutku. Poskusi količine točno po kakšnem receptu. Če ne bo delovalo poskusi še drugo firmo kvasa.

Ok, priznam, da nisem pričakovala, da bo tema o kruhu. 😉"

6. "Napaka, da si dal sol v kvas. To se tako stepe, da bog pomagaj. Žličko cukra daj v kvas. Cuker je hrana za kvas. Sol pa daš ob robovih moke. Jaz dam še požirek olja. Ne več kot požirek, ker je potem preveč mehek in se lomi."

Imaš morda tudi ti kakšen trik za popoln domač kruh?

"Štiri leta sem živela brez ogrevanja in to je TRIK, s katerim te ponoči nikoli ne bo zeblo!"

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk